Leses nå
Archimede Pilot 42 Bronze – B-uhr med noe ekstra

Archimede Pilot 42 Bronze – B-uhr med noe ekstra

Pilot-kolleksjonen har med sine vintageinspirerte pilotklokker bidratt til å gjøre Archimede populært blant mange klokkeinteresserte, og siden annonseringen av den nye Pilot 42 i bronse sent i 2012, har modellen blitt diskutert på internasjonale klokkenettsteder.

Hva som egentlig definerer en såkalt pilotklokke, kan sies å være et nokså åpent spørsmål. Allikevel foreligger det trolig en allmenn enighet om at B-uhr inspirerte klokker – ur inspirert av tyske Beobachtungsuhr benyttet av Luftwaffe primært under 2. verdenskrig – tilhører en kategori klokker hvor denne designasjonen anses å være vel berettiget.

Bronse til folket

At Pilot 42 Bronze (veilledende pris kr. 4950,-) er en pilotklokke i B-uhr-tradisjon er umulig å benekte: Klassisk kasse med stor diamantformet krone, sort urskive med store luminerte tall og indekser, kraftig skinnrem med nagler og kontrastsøm. Designet velkjent og repetert i det uttallige, men den børstede urkassen i bronselegering gir klokken distinkt og ny karakter. I løpet av de siste årene har dette materialet fått en oppsving, men dette er trolig første gang bronse er brukt i en klassisk pilotklokke. Mye av gleden ved å eie en klokke i bronse, bunner i det faktum at redoksreaksjoner etterhvert vil gi klokken en nydelig og helt unik grønnaktig patina (klokken i lenken har blitt benyttet i 3 mnd.) .


ANNONSE


Fin på hånden

Med sin relativt slanke kasse og lett buede horn, sitter klokken godt på hånden. På anmelders temmelig gjennomsnittlige håndledd har uret en tydelig visuell tilstedeværelse, men enkelte vil kanskje argumentere for at en B-uhr-inspirert klokke bør være større – man må ikke glemme at de originale B-uhr hadde en monstrøs diameter på hele 55 mm. B-uhr-inspirerte klokker bør gjerne ha litt størrelse, men med smalt bezel og stor flat safirkrystall oppleves Pilot 42 relativt sett som stor. Til syvende og sist koker det ned til personlige preferanser, og for undertegnede føles størrelsen nært perfekt for denne typen klokke. Det er for øvrig verdt å nevne at Archimede tilbyr pilotklokker i totalt 4 størrelser: 36 mm, 39 mm, 42 mm og 45 mm – men inntil videre er det kun Pilot 42 som leveres i bronse.

Lesbarheten på skiven kunne neppe vært noe bedre, og de store viserne gjør sitt til å opprettholde den klassiske pilotstilen. Det lille datovinduet er plassert mellom kl. 4 og kl. 5 – en diskré plassering som kler klokken godt.

I likhet med resten av Pilot-kolleksjonen, tilbys Pilot 42 Bronze med fire ulike remvalg. Samtlige er skinnremmer med et identisk design, men fargevalget står mellom sort, lys brun, mellombrun eller mørkebrun. I denne prisklassen må remmen karakteriseres som helt kurant – nokså myk på mot håndleddet og med en relativt solid tykkelse. Remmen leveres med en enkel klassisk spenne i beadblasted stål, og for et klassisk pilot-ur er ikke en foldespenne noe stort savn. Testeksemplaret er utstyrt med den mørkebrune varianten, noe som kler uret utmerket.

Forutsigbar innside

Dersom blikket vandrer til urets bakside, gir det innfelte mineralglasset i baklokket fri innsikt til klokkens indre. For kvalitetsklokker i denne prisklassen er urverket temmelig forutsigbart, og klokken drives av den sveitsiste arbeidshesten ETA 2824-2. I basemodellen (mer om valgfrie oppgraderinger i neste avsnitt) fremstår urverket som temmelig standard og blottet for dekorasjoner. Enkelte kan sikkert verdsette et slikt ujålete og spartansk utseende, men personlig kunne jeg like gjerne sett et ordinært solid baklokk – kall meg gjerne litt bortskjemt.

archimede_pilot42_bronze-05

Ettersom klokkedeler er Icklers spesialitet, kommer det kanskje ikke som noen overraskelse at Pilot 42 tilbys med enkelte valgmuligheter utover det man finner på vår basismodell. Ved å vinke farvel til noen ekstra kroner har man mulighet til å utstyre klokken med en Archimede-inngravert rotor, baklokk uten vindu, en lett buet antirefleksiv safirkrystall, foldespenne, inngravert kasse, eller kanskje et inngravert baklokk med innfelt mineralkrystall. For de aller fleste vil nok disse oppgraderingene være relativt vanskelige å rettferdiggjøre, og en «no bullshit» basismodell vil nok allikevel være å foretrekke for majoriteten av prospektive kjøpere.

archimede_pilot42_bronze-04

Et hyggelig bekjentskap

Pilot 42 Bronze tilhører en prisklasse hvor det er ekstremt mange om beinet. Klokken er allikevel et meget velkomment tilskudd i klassen, og innehar flere karakteristikker som kan gjøre den til en ny bestselger. Dette er mye klokke for pengene, og er man i markedet for en B-uhr-inspirert pilotklokke som skiller fra konkurrentene, kan Pilot 42 Bronze være et meget godt kjøp.

Nærmeste konkurrenter er for øyeblikket pilotklokker fra tyske Laco og Stowa – men det spørs om ikke det er en annen Archimede-modell som på sikt vil ha størst negativ innvirkning på Pilot 42 Bronze sine salgstall . Archimede lanserer nemlig den noe mer puristiske Pilot 42H Bronze senere denne måneden, og uten datovindu og tekst på skiven kan det tenkes at dette uret vil bli nærmeste utfordrer.

Uavhengig av dette tror jeg det fort kan bli mange Pilot 42 Bronze å se – både på Tidssonen-medlemmer og andre klokkeinteresserte sine håndledd!


ANNONSE


Takk til Chronoshop.no, norsk autorisert forhandler av Archimede, for utlån av klokke.


ANNONSE


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.