Leses nå
Oris lanserer Carl Brashear Cal. 401 Limited Edition

Oris lanserer Carl Brashear Cal. 401 Limited Edition

Tredje utgave av Oris Carl Brashear får et nytt egenutviklet urverk.

I slutten av oktober ifjor sprakk nyheten om et nytt in-house-verk fra Oris. Selv om det ikke ble stavet ut i klartekst, talte mye for at Calibre 400 var et urverk med potensiale til å kunne rulles ut i en betydelig bredde av merkets kolleksjon. Første klokke ut med det nye verket – Oris Aquis Date Calibre 400 som Jørgen testet her – fremstod i aller høyeste grad som en slags prøvesmak på hva som ville komme. Nå følges den opp med en ny utgave av Oris Carl Brashear i bronse.

Den rykende ferske Carl Brashear Cal. 401 Limited Edition er ikke bare årets første lansering fra Oris, men markerer også første variasjon på fjorårets nye verk. Calibre 401 deler samme grunnarkitektur som Calibre 400, men sentralisert sekundviser og dato er forkastet til fordel for små sekunder. På mange måter et naturlig førsteskritt for Calibre 400 som plattform, hvor trolig flere komplikasjoner og variasjoner vil kunne komme i fremtiden.

Oris Carl Brashear Cal. 401 Limited Edition. (Bilde: Oris)

Dagens nylansering er samtidig tredje modell basert på Oris’ samarbeid med Carl Brashear Foundation. Den veldedige organisasjonen er sentrert rundt den avdøde Carl Brashear, som var den første afroamerikanske dykkeren i U.S. Navy. Enkelte vil kanskje dra kjensel på navnet fra filmen «Men of Honor» (2000) med Cuba Gooding jr. og Robert de Niro – en film som er basert på Brashears liv.

Master Chief Boatswains’ Mate Carl M. Brashear. (Bilde: Naval History and Heritage Command)

Den første Brashear-modellen fra Oris ble introdusert i 2016, og var blant de første klokkene som tok bronse til mainstream mellomklassen. Også etterfølgeren Carl Brashear Chronograph fra 2018 ble utstyrt med en kasse av bronse. Sånn sett er det ingen stor overraskelse at også årets spesialmodell har fått et ytre av samme materiale.

Flere likheter enn bronse

Fellestrekkene med foregående modeller stopper imidlertid ikke der. I likhet med forgjengerne er også årets modell basert på Oris Divers Sixty-Five, men denne gangen er det snakk om minstemann med 40 mm diameter. Slikt kan være forskjellen på «nei» og «ja» for mange størrelsesbevisste entusiaster. Urskiven har en en mørkeblå tone som nesten går over i svart. Fargen matches av den elastiske «MN» tekstilremmen fra Erika’s Originals, som er en spesialprodusert affære med hardware av bronse.

Som tidligere nevnt er Calibre 401 en variasjon på Calibre 400, hvor de sterke spesifikasjonene til Calibre 400-familien er opprettholdt. Ifølge Oris er det snakk om et svært robust design med to fjærhus og hele 120 timer gangreserve. Ved hjelp av anker og gang av silisium, samt bruk av ikke-jernholdige legeringer, sikres også gode antimagnetiske egenskaper. Det COSC-sertifiserte urverket har oppsiktsvekkende nok et anbefalt serviceintervall på hele 10 år, som matches av en 10-årig produsentgaranti.

Oris Calibre 401. (Bilde: Oris)

Førsteinntrykk

I mine øyne kunne Oris godt pensjonert Brashear-linken. Med fare for å være litt kald og kynisk kjøper jeg ikke helt relevansen i forhold til klokkene, og det hele fremstår som krampaktig, irrelevant og «reklamete». Som klokke er imidlertid Carl Brashear Cal. 401 Limited Edition en svært vellykket og lekker sak. Den symmetriske urskiven med små sekunder er klassisk men ikke kjedelig, og den varme tonen fra bronsen spiller på lag med den mørkeblå skiven.

Dersom Oris’ løfter om urverket innfrir, er det også snakk om spesifikasjoner som vi rimelig kan omtale som klasseledende. Ikke at det er noen grunn til å tvile – men uprøvde urverk forblir jo nettopp uprøvde inntil det har fått kjørt seg litt i det fri utenfor testlabben. Når selv nye urverk fra merker som ETA og Kenissi kan rammes av barnesykdommer, kan det skje selv de beste. Men bare det faktum at Oris tilbyr 10 års garanti, tilsier en usedvanlig høy tillit til at urmakerne og ingeniørene har gjort jobben sin.

Til slutt vil jeg føye til at valget av Erika’s Originals er et overraskende men svært positivt trekk. Mens klokkemerker flest har tatt til vane å kopiere eller lage sine egne versjoner av populære remdesign i entusiastmarkedet, har Oris gått direkte til originalen. En slik uvanlig høy forståelse for entusiastenes «klokkekultur» er noe jeg kan like.

Oris Carl Brashear Cal. 401 Limited Edition. (Bilde: Oris)

Fakta og pris

Oris Carl Brashear Cal. 401 Limited Edition
01 401 7764 3185-Set

Diameter: 40 mm
Kassemateriale: Bronse, baklokk av rustfritt stål
Urskive: Mørkeblå
Glass: Safirglass
Vannresistens: 10 bar (100 m)
Rem: Erika’s Originals MN

Urverk: Oris Calibre 401
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 120 timer

Tilgjengelighet: 2.000 eksemplarer
Veiledende pris: 45.600 kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på oris.ch.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!