Leses nå
Dybdeomtale: Victorinox I.N.O.X.

Dybdeomtale: Victorinox I.N.O.X.

Sveitsiske Victorinox bør være et velkjent navn for de fleste, men vi klandrer ingen om det er de røde lommeknivene som er den første assosiasjonen som dukker opp i hodet. Merket, som ble etablert i 1884 har tross alt bygget store deler av sin identitet rundt virksomheten som en av de to originale produsentene av den sveitsiske armékniven.

I 2014 er imidlertid Victorinox langt mer enn bare lommekniver, og merket har i dag gjort seg bemerket innenfor en rekke områder – noe som også nylig presenterte i vår artikkel «7 fakta du sannsynligvis ikke visste om Victorinox». Selve urdivisjonen er i dag rundt 25 år gammel, og omfatter både quartz-baserte og mekaniske ur.

[separator type=»thick»]

VICTORINOX I.N.O.X.

Quartzuret Victorinox I.N.O.X. ble lansert i forbindelse med årets 130-års jubileum, og er på mange måter merkets mest ambisiøse modell til nå. Navnet «I.N.O.X.» er i seg selv langt i fra tilfeldig, og er et tydelig nikk til både produsentens navn og det franske ordet for rustfritt stål – acier inox. For mange er rustfritt stål et symbol på noe robust og holdbart, og nettopp dette er stikkord som beskriver noe av essensen til den nye modellen.

Tallet 130 – jubileumsåret – har også fått en rolle i utviklingen av I.N.O.X., og i følge Victorinox ble hele 130 tester utviklet og benyttet for gi den ferdige modellen et eksepsjonelt nivå av motstandsdyktighet under tøffe forhold. Visstnok hele 421 ur ble ofret på veien mot det endelige produktet i de tidvis ekstreme testene som går langt utover de standardiserte sertifikajonstestene som er vanlige i den sveitsiske urindustrien.


ANNONSE


Blant testene som I.N.O.X. passerte (dvs. med funksjonene inntakt), fremhever produsenten blant annet:

  • 8 tonns trykk i en hydraulisk presse, bli overkjørt av en 25 tonns lastebil og 65 tonns beltevogn.
  • Temperatursjokk fra -57° celsius til +71º.
  • Korrosjonstest med saltspray, kjemiske angrep fra drivstoff, oljer og løsemidler.
  • 10 meters fall på jevn betong.
  • Eksponering for åpen flamme med en distanse på 5 millimeter i over 1 minutt, tilsvarende +1.200° celsius.
  • Nedfrysning i en iskube i 168 timer.
  • To timer i vaskemaskin på 90° celsius og full spinnsyklus.

Gimmick? Ja, helt klart, men samtidig gir det et bilde av produsentens kompromissløse tilnærming og tillit til at uret vil tåle de aktiviteter både de svært aktive og ikke fullt så aktive blant oss. Vesentlig er det også å merke seg at testene ble foretatt uten den beskyttende «bumperen» i silikon og nylon som I.N.O.X. leveres med.

[separator type=»thick»]

TØFF PÅ UTSIDEN

Victorinox I.N.O.X. har overdimensjonert urkasse i stål som ved første øyekast røper litt, men slettes ikke alt om urets robusthet. «Overdimensjonert» er imidlertid en referanse til kassens generelle maskuline karakter med en nokså tykk profil, kraftige horn, bezel, krone og kronebeskytter – for selve diameteren er etter dagens standard nokså ordinære 43 millimeter. Skal man beskrive klokken med ett ord, ville kanskje «tool watch» (dvs. ur som virkelig tåler – eller gir inntrykk av å tåle – hard bruk og tøffe forhold) være den beste beskrivelsen.

Urskiven, som sammen med matchende rem er tilgjengelig i svart, khakigrønn og marineblå, har store indekser  og visere som gir god lesbarhet og bygger videre på modellens røffe «no bullshit» uttrykk. Den røde sekundviseren er et nikk til Victorinox’ karakteristiske rødfarge, og ser man nøye etter oppdager man enda en artig detalj: Fokuserer man blikket på motvektssidene av viserne, kan man skimte en liten sveitsiske lommekniv med to foldbare blader hvor motvektssiden til den røde sekundviseren danner skjeftet.

Finishmessig lever I.N.O.X. opp til forventningene – muligens overgår den også disse. Kassen har ingen skarpe kanter eller sår fra produksjonen, og detaljer som de speilblanke polerte flatene på bezelet trekker helhetsinntrykket betydelig opp. Tilsvarende «tool watches» fra mindre produsenter har en tendens til å føles litt uferdige og røffe rundt kantene, men dette er ikke tilfellet for I.N.O.X. Lukker man øynene og lar fingrene føle seg frem, tviler jeg faktisk på om jeg ville klart å kjenne forskjellen mellom denne og langt dyrere ur av lignende type.

Andre urjournalister og bloggere har hevdet å se litt Gérald Genta i I.N.O.X.’ design – da først og fremst Audemars Piguet Royal Oak med sitt oktagonale bezel. Denne oppfatningen stammer sannsynligvis fra I.N.O.X.’ heksagonale bezel, men i forhold til egen opplevelse av modellen er dette totalt skivebom: Faktisk er I.N.O.X. med sitt kraftige ytre nærmest en antitese til de elegante linjene og slanke dimensjonene som preger Gentas mest ikoniske design. Dette må imidlertid ikke misforstås som en kritikk mot I.N.O.X. – snarere er det en erkjennelse av at vi ganske enkelt har med et helt annen type ur å gjøre.

[separator type=»thick»]

TØFF PÅ INNSIDEN

Under I.N.O.X. sitt harde ytre finner vi et sveitsisk batteridrevet Ronda 715-quartzurverk. I likhet med de fleste quartz-baserte urverk av god kvalitet byr verket på høy presisjon og robusthet som naturligvis stiller i en helt annen klasse enn mekaniske urverk.

Spesielt interessante er slike urverk ikke, men selve I.N.O.X.-modellens konstruksjonen er et nøye gjennomtenkt design hvor ingenting er overflødig og hvor hvert komponent har en tydelig definert hensikt om å øke modellens resistant mot ytre påkjenninger. Verdt å nevne er de sjokkabsorberende pakningene (inkludert L-pakningen under bezelet) og den ekstra tykke og lett senkende safirkrystallen som visstnok er rundt 3 ganger så tykk som krystallene Victorinox vanligvis benytter.

Det mest oppsiktsvekkende er imidlertid urskiven, som er fabrikert fra ett solid stykke stemplet stål. Till tross for å gi inntrykk av å være det, er de tidligere nevnte indeksene ikke appliserte men derimot en del av selve urskiven. Dette eliminerer effektivt antallet komponenter som lett kan løsne eller skape trøbbel når klokken utsettes for ytre sjokk.

[separator type=»thick»]

PÅ HÅNDLEDDET

Klokker som Victorinox I.N.O.X. merkes (og enkelte vil si skal merkes) på håndleddet, men med lett buede horn og en tykk men svært behagelig gummirem sitter den komfortabelt på undertegnedes gjennomsnittlige håndledd. Gummiremmen er utstyrt med en vanlig klassisk men kraftig spenne som står i god stil med resten av uret. Er man blant de første som kjøper en I.N.O.X., legger Victorinox dessuten med en flott NATO-inspirert rem i «Real Bond»-aktig mønster, og en liten sveitsisk lommekniv som inneholder et enkelt barettverktøy.

Victorinox INOX
Ingen tvil om at I.N.O.X. gjør seg godt på håndleddet. Her med original NATO-inspirert rem.

Det kraftige utseendet kan nok være litt villedende, og kan trolig gi illusjonen av at uret er større enn det faktisk er. En del vil sannsynligvis oppleve at uret «bærer mindre» enn det det ser ut som, og  diameteren på 43 millimeter bør ikke være noe problem for de fleste. Tykkelsen kan imidlertid være litt  uvant for de som vanligvis bruker slanke ur.

Setter man den medfølgende «bumperen» på urkassen, endres I.N.O.X. karakter drastisk, men dette har ingen innvirkning på urets bærekomfort. Med bumperen montert fremstår klokken nærmest som en analog G-Shock. Kanskje ikke så veldig pent, men veldig praktisk når I.N.O.X. er følgesvenn i sporty aktiviteter eller arbeid hvor klokken fort kan støte bort i andre gjenstander eller omgivelsene.

[separator type=»thick»]

AVSLUTTENDE TANKER

Victorinox I.N.O.X. var for meg en positiv overraskelse som vokser mer og mer på en etterhvert som man lærer modellen bedre å kjenne. Ja, det er en quartz-basert modell, men lar man seg skremme av dette går man potensielt glipp av noe flott. I.N.O.X. er nemlig så mye mer enn bare en kjip anonym quartzklokke, og tilhører en liten utvalgt gruppe batteridrevne ur som selv hardbarkede entusiaster innrømmer har livets rett.

Uansett om det er som en «daily beater», en klokke til sport og friluftsaktiviterer, eller ganske enkelt et ur man kjøper fordi man liker det – I.N.O.X. har personlighet, særegne spesifikasjoner som backer den opp, og ikke minst en flott finish. Som en  helhetspakke med en prislapp på kroner 4.790,- veilledende, fremstår Victorinox I.N.O.X. som et veldig godt kjøp sammenlignet med konkurrerende urmodeller fra f.eks. Certina, Tissot og Seiko. Faktisk fremstår den som så konkurransedyktig priset at man nesten kan spekulere i om Victorinox’ bevisst har priset den slik for å gi en liten boost i deres fotfeste i urmarkedet.

Om bare alle andre produsenter hadde levert en like godt gjennomtenkt pakke og kvalitet som står i tilsvarende stil til prisen – inntil videre er det kun ønsketenkning.

Noen spesifikasjoner:

  • Modell: Victorinox I.N.O.X.
  • Utsiden: Urkasse i rustfritt stål; 43 millimeter diameter;  safirkrystall; vannresistant 200 meter; ekstra «bumper» i silikon og nylon; svart, blå eller grønn urskive med matchende gummirem.
  • Innsiden: Sveitsisk Ronda 715 quartz-urverk.
  • Funksjoner: Visning av timer, minutter, sekunder og dato.

Mer informasjon på Victorinox’ offisielle nettsted; www.victorinox.com, eller besøk den norske distributøren Product Line AS.


ANNONSE


View Comments (27)

Leave a Reply

Your email address will not be published.