Leses nå
Victorinox lanserer FieldForce Classic Chrono LE

Victorinox lanserer FieldForce Classic Chrono LE

Skandinavisk spesialutgave fra skaperne av den sveitsiske lommekniven.

Selv om mekaniske klokker troner øverst i entusiastmiljøet, finnes det fortsatt flere gode grunner til å velge et kvartsur. De kvartsdrevne klokkene er gjerne mer robuste enn sine mekaniske motstykker, og presisjonen som regel langt høyere.

Motstanderne peker imidlertid ofte på «manglende sjel» som et typisk argument mot klokker med kvartsurverk – men hvorvidt et masseprodusert mekanisk Miyota- eller ETA-verk har så mye mer «sjel» er i mine øyne diskutabelt. Likevel har vi de seneste årene sett et skifte fra kvarts til mekanisk i selv de mest tilgjengelige prisklassene. Oftere enn ikke med en påfølgende prisøkning.

Også Victorinox har introdusert flere mekaniske klokker, men fortsatt domineres kolleksjonen av kvarts. Innenfor de batteridrevne klokkene har merket hatt særskilt stor suksess med den nokså ukonvensjonelle «verktøyklokken» I.N.O.X. – som Tidssonen blant annet har skrevet om her og her.

Tidsriktig grønn spesialmodell

Victorinox FieldForce Classic Chrono LE. Bilde: Victorinox

I disse dager lanseres kvartsmodellen FieldForce Classic Chrono LE på det norske og svenske markedet. En regional limited edition klekket ut av Victorinox i samarbeid med den nordiske distributøren Montis Nordic. Slike spesialmodeller rettet mot bestemte markeder er ikke et ukjent fenomen, men er i norsk (eller nordisk) sammenheng en sjeldenhet.

Som modellnavnet tilsier er FieldForce Classic Chrono LE (uformelt omtalt som «Scandinavian Edition») basert på standardmodellen FieldForce Classic Chrono. FieldForce-kolleksjonen ble introdusert i 2019, men bygger videre på en lang tradisjon av klassiske sporty kvartsmodeller fra det sveitsiske merket. En typisk konkurrent til lignende klokker fra aktører som Certina, Tissot og Seiko.


ANNONSE


Bilde: Victorinox

Flere av hovedtrekkene ved den nye spesialmodellen er dermed gitt, som den 42 mm store kassen av rustfritt stål, safirglass, 100 meters vannresistens og kvartsverket Ronda 5030.D. Sistnevnte er et solid kvartsverk med en batteritid på rundt 54 måneder, og oppgitt presisjon på -10/+20 sekunder per måned. Trekkes kronen ut vil batteriforbruket reduseres med omkring 70 prosent. Ikke et typisk «bruk-og-kast»-verk av billigste sort, men et urverk som skal kunne repareres.

Unikt for «Scandinavian Edition» er imidlertid den nye tallskiven og bezelen, som er utført i «British Racing Green». Modellen leveres også i to varianter, hvor valgmulighetene omfatter «naturell» stål eller «two-tone» med detaljer i PVD-gull. De to referansene slippes i 300 eksemplarer av hver, og frem til 1. desember er klokkene eksklusivt tilgjengelige hos utvalgte Protid-butikker i Norge, samt Klockmaster-butikker i Sverige. Hver klokke vil for øvrig ha en unik inngravert nummerering «x/300».

Bilde: Victorinox

Førsteinntrykk

Sammenlignet med entusiastfavoritten I.N.O.X. tilhører nye FieldForce Classic Chrono LE en annen del av Victorinox’ kvarts-univers. En klassisk sportskronograf som i utgangspunktet hverken er sensasjonelt grensesprengende eller provoserende uinspirert. Denne gangen med en artig vri – i form av begrenset antall, samt skive og bezel i årets store motefarge.

Det handler altså om små, men likevel effektive grep som gir en nokså anonym modell et friskere og mer ungdommelig uttrykk. Min personlige erfaring med Victorinox tilsier at den opplevde kvaliteten er fullt på høyde med de tidligere nevnte konkurrentene, og relativt til disse oppleves prisen som konkurransedyktig.

Bilde: Victorinox

Sistnevnte er i mine øyne et vesentlig krav, for det er ikke til å stikke under stol at de to sveitserne og japaneren nok står høyere i kurs hos de fleste hardbarkede klokkeentusiaster. For en majoritet av kjøpere i denne prisklassen – trolig ofte med et litt mer avslappet forhold til klokker – kan likevel Victorinox’ nye «norske» limited edition være akkurat den solide kvarts-kronografen med litt moteriktig krydder man har ventet på.

Les også...

Fakta og pris

Victorinox FieldForce Classic Chrono LE
249170 (stål)
249171 («two-tone»)

Diameter: 42 mm
Kassemateriale: Rustfritt stål / «Two-tone» (PVD)
Urskive: British Racing Green, solstrålemønster
Glass: Safirglass
Vannresistens: 100 meter
Lenke: Rustfritt stål / «two-tone» (PVD)

Urverk: Ronda 5030.D
Type: Kvarts
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder, dato, kronograf
Batteritid: ~54 måneder

Tilgjengelighet: 300 eksemplarer (stål) / 300 eksemplarer (bicolor)
Veiledende pris: 5.995 (stål) / 6.895 («twotone»)

Mer informasjon er tilgjengelig på victorinox.com.


ANNONSE