Leses nå
Zenith lanserer DEFY Extreme

Zenith lanserer DEFY Extreme

En enda mer maskulin innpakning for det lynraske kronografurverket.

Siden (re)introduksjonen har den etter hvert omfattende DEFY-familien vært Zeniths visuelle og tekniske lekegrind for fremtidsrettede og futuristiske klokker. En serie klokker som har blitt en litt overtydelig motvekt til de mer historisk inspirerte delene av kolleksjonen, hvor selskapet både har hatt og fortsatt har, sine antatt sterkeste kort.

Den helt ny DEFY Extreme tar utgangspunkt i de mest muskuløse medlemmene i DEFY-familien og gir de en ytterligere dose testosteron. Resultatet er større, skarpere og tøffere enn noen gang, uten at jeg helt får taket på verken hvorfor – eller for hvem de er ment.

Enda skarpere

Dersom man har fulgt med på DEFY-serien vil trolig nye Extreme virke noenlunde kjent, men helt lik sine forgjengere er de ikke. Designet er (enda mer enn tidligere) gjennomgående kantete og skarpt, hvor den velvoksne kronen, trykknappene og deres beskyttende rammer støtter opp. Det samme gjør den 12-kantede underliggende bezelringen.

Zenith DEFY Extreme i titan og roségull på lenke. Bilde: Zenith

De tre variantene som slippes ved lansering deler alle en 45 millimeter stor kasse i titan, men ulik overflatebehandling (micro-blasted, polert, børstet og kombinasjoner av dette), samt bruk av roségull underbezelen, skaper ulike tolkninger av samme klokke. Forskjellene forsterkes ytterligere ved bruken av ulike materialer og farger på urverkets komponenter, som på alle er synlig både fra for- og baksiden. For å bevare en viss lesbarhet har Zenith også biffet opp viserne og timemarkørene. Disse hviler på toppen av en skive i safir som da gir det skjeletterte utseende.


ANNONSE


Og nettopp urverket er det relativt forståelig at Zenith viser frem med en viss stolthet, selv om jeg hadde funnet klokken langt vakrere estetisk med lukket skive. Det er nemlig deres eget El Primero 9004, som med sine to regulerende organer leverer henholdsvis 36.000 vph (5 Hz) til tidsvisningen og smått vanvittige 360.000 vph (50 Hz) til kronografen. Det betyr muligheten for tidtaking ned på 1/100-sekund, ved at den store sekundviseren som gjør én full rotasjon per sekund. Underskiven klokken seks hjelper med å telle sekunder, mens underskiven klokken tre tilbyr sine tjenester for tidtaking opp til 30 minutter.

DEFY Extreme. Bilde: Zenith

En annen ting Zenith skal ha skryt for er inkluderingen av to ekstra remmer (i tillegg til lenken i titan) på samtlige av modellene. Det er en trend vi liker, og som gir reelle valgmuligheter for å endre klokkens uttrykk og bruksområde for sluttbrukeren.

Førsteinntrykk

Zenith DEFY Extreme er først og fremst en klokke jeg ikke helt forstår. Så ærlig skal jeg være. Jeg tar meg i å lure på hvem som egentlig har etterspurt den og hvor Zenith vil med denne kolleksjonen. Hvem er disse kundene som mente at den eksisterende kassen var for liten i størrelse, eller tålte for lite juling?

For Zenith selv gjør et poeng ut av klokkens ekstreme styrke og pålitelighet, mens pressematerialet viser kun mennesker kledd i trendy (og meget urbane) klær, plassert foran noen falske fargerike steinformasjoner i et studio i Frankrike (fakta). Lite som tyder på tøff bruk der altså. Det sammenfaller elegant med resten av pressematerialet, hvor ingenting nevnes om hvor mye sterkere kassen faktisk er. Trolig er det vel derfor snakk om bøllete design fremfor forbedret funksjon, som jo er en ærlig sak bare man sier det.

Zeniths egen tolkning av DEFY Extreme-brukeren. Bilde: Zenith

Videre sier Zenith selv at klokken er myntet på «trailblazers», som fritt oversatt blir noe slikt som personer som innenfor et spesifikt felt flytter grenser og skaper vei for fremtidige generasjoner. Personer som etterlater seg spor. Altså store ord, haugevis med floskler, strenge kriterier og et smalt nedslagsfelt, dersom vi skal (være vanskelige å) tolke det bokstavelig.

Selv har jeg aldri vært noen stor tilhenger av DEFY-kolleksjonens visuelle språk (med unntak av DEFY Classic som er en stilig og moderne tolkning av det Zenith står for), men har latt meg imponere over noen av de tekniske egenskapene Zenith har lansert i familien. Det hele har likevel druknet litt i de hundrevis(?) av referansene som har blitt lansert på de skarve årene familien har eksistert. Det er synd og unødvendig, for kanskje kunne DEFY blitt en større suksess og skaffet Zenith et solid andre ben å stå på, dersom man hadde hatt tålmodigheten til å la den skape sin egen identitet.

For jeg skjønner at det tross alt er begrenset hvor mye og hvor lenge man bare kan se seg i bakspeilet med heritage-modeller. Det gjør de riktignok med bravur, se bare på Chronomaster Revival A385 og Revival «Manufacture Edition».

Ekstrem er den. Men på riktig måte? Bilde: Zenith

Dersom lanseringene under Watches & Wonders hadde vært det eneste fra Zenith i år, hadde jeg trolig betegnet 2021 som hoderistende dårlig. Men nylanserte Chronomaster Sport skal ikke glemmes, å vil trolig kunne bli et sterkere kort i sin første sesong enn hele DEFY-kolleksjonen til sammen. I allefall i det norske markedet.

Og kanskje vil DEFY Extreme treffe knallgodt. Men uten særlig eleganse og med en pris nært 200.000 kroner tør jeg hevde at du bør være extremt (pun intended) interessert i Zenith om du velger den til å pryde håndleddet.

Fakta og pris

Zenith DEFY Extreme
97.9100.9004/01.IOO1 / 02.IOO1 / 03.IOO1

Diameter: 45 mm
Tykkelse: 15,4 mm
Kassemateriale: Titan
Urskive: Åpen (safir)
Glass: Safirglass
Vannresistens: 200 meter (20 ATM)
Rem / lenke: Lenke, velcro-rem og gummirem

Urverk: El Primero 9004
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, kronograf med 1/100-måling
Frekvens: 36.000 vph (5 Hz) / 360.000 vph (50 Hz)
Gangreserve: 50 timer

Veiledende pris: Fra 17.900 euro

Mer informasjon er tilgjengelig på zenith-watches.com.


ANNONSE