Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Zenith lanserer Chronomaster Sport

Zenith lanserer Chronomaster Sport

En sporty El Primero med ekstra presis kronograf.

Mandag går startskuddet for den digitale klokkemessen LVMH Watch Week 2021, hvor merkene Bulgari, Hublot og Zenith vil presentere et utvalg av årets nyheter. Tidssonen vil følge arrangementet tett – men før den tid har Zenith allerede lettet litt på sløret med noe nytt og ganske overraskende.

Zenith Chronomaster Sport er en utvidelse av Chronomaster-kolleksjon, som rommer både klassiske og moderne tolkninger av den ikoniske El Primero-kronografen. Denne gangen er det definitivt snakk om en mer kontemporær variasjon på temaet, hvor sporty estetikk kombineres med et (nesten) nytt kaliber som har et ess i ermet.

Kassen av rustfritt stål byr på en fasong som må kunne kalles velkjent El Primero, men diameteren er oppgitt å være 41 mm. Det er ikke den eneste forskjellen nyheten har i forhold til sine søsken, for Chronomaster Sport har også blitt utstyrt med en fast keramisk bezel med en underlig skala (mer om dette senere). Urskiven er tilgjengelig i matt hvitt eller matt svart, med Zeniths karakteristiske «tricolor» underskiver.

Begge fargevariantene er tilgjengelig på enten lenke eller rem, for totalt fire ulike referanser. Lenken er tydelig inspirert av de klassiske Gay Frères «stigelenkene», men erstatter åpne trinn med polerte midtledd. Alternativt kan Chronomaster Sport leveres på en gummirem med det Zenith omtaler som «Cordura-effekt».

Full kontroll på 1/10 sekund

Observante lesere har kanskje lagt merke til at markeringene på bezelen ikke er en vanlig tachymeterskala, som typisk er å finne på denne typen ur. Derimot er et det snakk om en 1/10 sekundskala, som muliggjør presis avlesning av tidtaking ned til 1/10 sekund. Følgelig er ikke den sentraliserte sekundviseren heller av den ordinære sorten, men en 1/10 sekundviser som fullfører én rotasjon på 10 sekunder. Tellingen av hele sekunder foregår på underskiven kl. 3, mens underskiven kl. 6 teller minutter.

Hemmeligheten bak denne «ekstra raske» sekundviseren er El Primero-urverkets høye frekvens, hvor 36.000 halvsvingninger per time (5 Hz) tilsvarer 10 halvsvingninger per sekund. Enkelt forklart kan vi si at en klokke med urverk som tikker 10 ganger per sekund, kan ta tiden presist ned til 1/10 sekund. Grunnlaget for enkel tidtaking av 1/10 sekunder er altså tilstede i alle 5 Hz El Primero – men muligheten hentes altså vanligvis ikke ut.

Chronomaster Sport er basert på seneste generasjons El Primero-verk, som kun har vært brukt i en håndfull referanser tidligere. I tillegg til den endrede utvekslingen på kronografens sentraliserte sekundviser, byr det selvtrekkende El Primero 3600 på en gangreserve på 60 timer. Urverket er pent men primært maskinelt finisjert, hvor høydepunktene inkluderer et blått kolonnehjul og skjelettert rotor Zeniths logo.

Førsteinntrykk

Det er ikke første gangen Zenith prøver seg på en mer sporty tolkning av sin velkjente kronograf. El Primero Sport ble presentert i 2015, men fikk aldri noe godt fotfeste i markedet og er nå ute av Zeniths kataloger. La oss heller ikke glemme den sporty El Primero Stratos, som Felix Baumgartner bar på håndleddet da han gjorde sitt rekordhopp i 2012.

Gitt rammene av El Primero fremstår ikke Chronomaster Sport som en kopi av hverken El Primero Sport eller Stratos. Størrelsen er holdt på et mer klassisk nivå, og uttrykket sender faktisk tankene vel så mye i retning av både søstermerket TAG Heuer og Rolex. Personlig syns jeg designet blir litt intetsigende og anonymt – men her gjetter jeg mange kan være uenige. For nettopp denne stilen har tradisjonelt blitt godt mottatt her i Norge.

Da Zenith for rundt 10 år siden satset på å rendyrke El Primero (og ryddet opp etter de horrible Defy-modellene), var 1/10-kronografen – «Striking 10th» – sentral i markedsføringen. Dagens lansering oppleves ikke like stor grad som en åpenbaring, men er likevel et trivelig gjensyn med 1/10-kronografen.

Til tross for at ingen av konkurrentene kan by på samme mekanikk, er det forholdsvis mye snadder å velge mellom i prisklassen rundt 100.000 kroner. Vi vil neppe se en situasjon hvor Chronomaster Sport flyr ut av hyllene i forrykende tempo – men jeg blir ikke overrasket om det brått dukker opp noen eksemplarer i «Dagens klokke» eller på fremtidige GTGs.

Zenith Chronomaster Sport med hvit skive og lenke. Bilde: Zenith.

Fakta og pris

Zenith Chronomaster Sport
03.3100.3600/69.M3100 (hvit, lenke) / 03.3100.3600/69.C822 (hvit, rem)
03.3100.3600/21.M3100 (svart, lenke) / 03.3100.3600/21.C823 (svart, rem)

Diameter: 41 mm
Kassemateriale: Rustfritt stål, keramisk bezel
Urskive: Matt hvit / matt svart
Glass: Safirglass
Vannresistens: 100 meter
Rem / lenke: Gummirem med «Cordura-effekt» / rustfritt stål

Urverk: El Primero 3600
Type: Selvtrekkende, mekanisk
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder, kronograf (1/10 sekund)
Frekvens: 36.600 vph (5 Hertz)
Gangreserve: minst 60 timer

Tilgjengelighet: Q1 2021
Veiledende pris: 9.900 CHF (lenke) / 9.400 CHF (tekstilrem)

Mer informasjon er tilgjengelig på zenith-watches.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!