Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Zenith lanserer Chronomaster Revival A385

Zenith lanserer Chronomaster Revival A385

Jon Henrik Haraldsen

Et gjensyn med den litt glemte utgaven av første El Primero.

Zenith El Primero har for lengst blitt pensum for alle klokkeinteresserte. Urverket ble presentert offentlig i 1969, og er av de fleste anerkjent som verdens første selvtrekkende kronografverk.

Ved lanseringen for 52 år siden ble totalt tre referanser av El Primero presentert: A384, A385 og A386. Sistnevnte – med underskiver i tre farger – er for mange nærmest ensbetydende med både Zenith og El Primero. Referanse A386 var også en sentral da Zenith reposisjonerte merket for snart 10 år siden. A384 med panda-skive har ikke hatt like stor innflytelse hos Zenith, men designet har fra tid til annen inspirert ulike relanseringer og spesialmodeller.

Utklipp fra en av Zeniths kataloger fra 1969. (Bilde: Zenith)

A385 er den litt glemte lillebroren, som nå omsider er viet litt oppmerksomhet. Nye Chronomaster Revival A385 er riktignok ingen eksakt kopi av originalen fra 1969 – men vi er faktisk ikke så altfor langt ifra. Zenith hevder faktisk at de originale tegningene og produksjonsinstruksjonene ble brukt under utviklingen av modellen. Den særegne kassen (som for øvrig deles med A384) med 37 mm diameter er derfor svært lik originalen, og selv den karakteristiske «stige-lenken» har et lignende design som de gamle lenkene fra Gay Frères. Alternativt kan klokken også leveres på en lysebrun lærrem.

Urverket er et El Primero kaliber 400, som i dag er det nærmeste man kommer det opprinnelige El Primero 3019PH fra 1969. Slik kan både kassens dimensjoner og urskivens layout holdes svær tro mot den historiske inspirasjonskilden. Tro mot originalen skal også den brungraderte urskiven være, selv om den riktignok fremstår som atskillig sterkere i fargen enn de i dag blekede eksemplarene av forgjengeren.

I følge Zenith var referanse A385 verdens første klokke med en «smoked» urskive. Denne påstanden er vanskelig å etterprøve, og fremstår i alle fall ikke i undertegnedes øyne som helt plausibel. Fabrikker som Th. Müller i Pforzheim – i dag integrert som en del av Glashütte Original – leverte tidlig lignende skiver til GUB. Hvordan man definere først, og hvordan man definerer «smoked» vil nok kunne gi ulike svar.

Chronomaster Revival A385 med lenke. (Bilde: Zenith)

Førsteinntrykk

Det kan være lett å avfeie Chronomaster Revival A385 som «nok en spesialmodell fra Zenith». Selv om merket ikke er verstingen i klassen, har ulike nytolkninger og relanseringer av ditten og datten ikke vært noen mangelvare de seneste årene. Slikt kan fort føre til både forvirring og fordommer.

På tross av dette er Chronomaster Revival A385 en sånn klokke jeg gjerne vil at Zenith skal produsere – gjerne på bekostning av mindre gjennomtenkte og uinspirert modeller som vanner ut merket. Denne gangen viser Zenith at de forstår entusiastmarkedet, og introdusert en klokke som kompromissløst fanger magien til originalen fra 1969. Slikt forvaltning av egen historie er noe jeg godt kan like.

Faller man for det særegne designet er det ganske enkelt svært lite å utsette på relanseringen av A385. Den største konkurrentene er kanskje produsert av merket selv, som relanseringene av A384 og A386. Samtidig skal vi heller ikke glemme at eksemplarer av den originale A385 faktisk kan oppdrives for priser som er under det Zenith tar for årets nylansering. Det kan nok skape hodebry for enkelte.

Chronomaster Revival A385 med rem. (Bilde: Zenith)

Fakta og pris

Zenith El Primero Chronomater Revival A385
03.A384.400/385.M385 (lenke) / 03.A384.400/385.C855 (rem)

Diameter: 37 mm
Kassemateriale: Rustfritt stål
Urskive: Brungradert
Glass: Safirglass
Vannresistens: 50 meter
Rem / lenke: Lysebrun kalveskinn / rustfritt stål

Urverk: El Primero 400
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder, kronograf
Frekvens: 36.000 vph (5 Hz)
Gangreserve: Minst 50 timer

Tilgjengelighet: Januar 2021
Veiledende pris: 8.300 EUR (lenke) / 7.800 EUR (rem)

Mer informasjon er tilgjengelig på zenith-watches.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!