Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Zenith Chronomaster Revival «Manufacture Edition»

Zenith Chronomaster Revival «Manufacture Edition»

Tre nyanser av blått trer frem fra en bortgjemt tilværelse på fabrikkloftet.

2019 markerte 50-årsjubileet til et av klokkeverdenens mest ikoniske urverk, Zeniths «El Primero». Urverket (som opprinnelig var tenkt lansert til produsentens 100-årsjubileum i 1965) så dagens lys i 1969, som en av verdens aller første selvopptrekkende kronografer. Kvartskrisens inntog på 1970-tallet holdt likevel på å legge hele den mekaniske klokkebragden i ruiner, og daværende eiere beordret alt utstyr destruert eller solgt. Batteriklokkene var fremtiden.

Et loftsfunn danner grunnlaget for nyeste Zenith El Primero (Foto: Zenith)

Charles Vermot, en ansatt som hadde vært sterkt delaktig i den mangeårige utviklingen av El Primero, trosset imidlertid ledelsen. På fabrikkens loft gjemte han unna så mye av det vesentlige produksjonsutstyret han klarte – og er for det regnet som en ekte helt i dagens Zenith. Hans ulydighet gjorde selskapet i stand til å gjenoppta produksjonen raskt ved kvartskrisens utløp, med El Primero som motoren i en rekke klokker fra både Zenith selv, men også fra Rolex, Panerai, Ulysse Nardin, Bulgari og TAG Heuer.

Nok et loftsfunn

Fjorårets milepæl ble markert med flere lanseringer, herunder et helt spesielt jubileumssett. Blant klokkene i settet var entusiastenes drøm i form av El Primero A386 Revival. En nær perfekt reinkarnasjon av originalen fra 1969. Gjenskapt ned til minste detalj ved hjelp av laser og originale tegninger.

Zenith Chronomaster Revival “Manufacture Edition” (Foto: Zenith)

I pressemeldingen fra Zenith forklares det at man under arbeidet med fjorårets jubileum kom over nye funn på fabrikkloftet. Blant gjenstander og verktøy fant man en liten umerket boks, hvis innhold viste seg å være en hittil ukjent skivevariant til El Primero A386. En hvit skive med tre ulike blånyanser på underskivene. Selskapet sier seg at ingen opplysninger finnes i arkivet, men man antar at de er prototyper som aldri har nådd produksjon. Før nå.

Lanseringen – som samtidig er selskapets første «Manufacture Edition» – gir et gjensyn med alt fra fjorårets A386 Revival. Det betyr en 38 mm stor urkasse med El Primero 400 Automatic på innsiden. Nytt er skiven, som naturlig nok er en tro kopi mot prototypene. Zenith opplyser samtidig at dette vil være siste variant hvor man benytter A386 Revival-kassen. Det synes jeg virker som en litt risky påstand, gitt at A386 kanskje er Zeniths viktigste arvestykke.

A386 Revival med ny skivevariant (Foto: Zenith)

Bruken av «Manufacture Edition» gjenspeiler det faktum at denne (og fremtidige utgaver) kun kan kjøpes eksklusivt på Zeniths fabrikk i Le Locle. Ettersom dagens corona-situasjon har stanset muligheten for besøk, vil den inntil videre også tilbys via e-handelsløsningene til merket.

Førsteinntrykk

Med fare for å gjenta meg selv: Zenith har surret rundt noe voldsomt de senere årene, i det jeg antar er en søken etter hva merket ønsker å være i dagens marked. På en ene siden har de klassiske og ikoniske El Primero Chronomaster, mens de samtidig beveger seg helt til andre enden av skalaen med futuristiske materialer paret med doble tourbilloner. Jeg mistenker derfor at mange har litt vanskelig med å dra ut essensen av merket, og markedsføringen har ofte vært mer forvirrende enn opplysende.

Tre nyanser blått (Foto: Zenith)

Om man ser forbi markedsføringstullet finner man imidlertid en del horologisk godteri i flere av kolleksjonene. For meg selv er det nok det klassiske El Primero som appellerer aller mest, med nettopp A386 Revival som et strålende eksempel. Det er derfor lett for meg å like også denne varianten, selv om jeg stusser på hvor mye som faktisk kan ligge gjemt i 50 år på loftet til Zenith uten å bli oppdaget. Kanskje er det hele smurt litt på i markedsføringsøyemed, men det gjør ingenting når resultatet er så fint som dette.

Fakta og pris

Modell: Zenith Chronomaster Revival “Manufacture Edition”
Diameter: 38 mm
Materiale: Rustfritt stål
Vannresistens: 5 ATM (50 m)

Urverk: El Primero 400 Automatic
Type: Mekanisk, selvopptrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder; dato; kronograf
Frekvens: 36.000 vph (5 Hz)
Gangreserve: Ca. 50 timer

Rem: Blå rem av alligator med spenne i rustfritt stål

Veiledende pris: 8.900 sveitsiske franc
Tilgjengelighet: Kun på Zeniths fabrikk (og via e-commerce i en periode)

Mer informasjon er tilgjengelig på zenith-watches.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!