Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Victorinox Maverick Mechanical

Victorinox Maverick Mechanical

Victorinox er ikke lenger «bare» en produsent av lommekniver, men er et merke som etterhvert har lykkes i å videreføre sin identitet til et bredt sortiment av produkter. Fellesnevnere? Et fokus på funksjonalitet, god kvalitet og en tilgjengelig pris.

La oss være dønn ærlige: Victorinox sine klokker har ikke alltid vært fryd og gammen. For noen år siden pumpet merket ut flere mindre vellykkede design, med en opplevd kvalitet som ikke helt holdt mål for de av oss som bryr oss litt hva vi faktisk bærer på armen. I forhold til prisen var det kanskje helt fair, men entusiastappellen var totalt fraværende.

Skru tiden noen år frem, og Victornix sine klokker har fått et stort løft (se bare på vår begeistring for fjorårets INOX). Vi snakker klokker med både et mer fokusert design, og med en høyere kvalitetsfølelse. Og ikke minst: Prisene er fortsatt nokså tilgjengelige.

[separator type=»thick»]

VICTORINOX MAVERICK MECHANICAL

victorinox-maverick-mechanical-06306

Det er nå over 12 år siden Maverick-kolleksjonen ble introdusert, og senest i 2013 gjennomgikk den en betydelig overhaling. Designmessig preges kolleksjonen av et tydelig dykkerklokke-inspirert design, som passer godt inn i en aktiv og sporty setting.

Hittil har en mekanisk utgave glimret med sitt fravær, i det som ryktene hevder er Victorinox sin mestselgende kolleksjon. Nå er imidlertid ventetiden over, og årets nye Victorinox Maverick Mechanical er den første Maverick-klokken med et mekanisk indre.

[separator type=»thick»]

DET YTRE

victorinox-maverick-mechanical-06285

Utseendemessig kan Maverick Mechanical lett oppfattes å være en mekanisk blåkopi av quartz-modellen Maverick Large. Merk «nærmest», for side om side kan man observere flere mindre forskjeller i finish og design. Mest fremtredende er nok allikevel fargene, hvor Maverick Mechanical er tilgjengelig med mørkegrå eller blåtonet urskive og krans, kombinert med rød sekundviser og rød tekst på urskiven. Denne rødfargen er nærmest å anse som Victorinox sin signatur, og ser man ekstra nøye etter, vil man oppdage av motvektssiden av sekundviseren er formet som en liten lommekniv. Absolutt en artig detalj!

victorinox-maverick-mechanical-06292

Urkassen i stål har et moderne dykkerklokke-inspirert design, som byr på en kombinasjon av myke og harde linjer. Resultatet oppleves som rimelig maskulint, og med sine små men effektive særtrekk, er vi fristet til å si at Maverick Mechanical har et forholdsvis unikt design. Men det er gitt at det dreier seg om en kategori sportsklokker preges av nokså små forskjeller mellom de ulike produsentene.

Dimensjonsmessig måler uret 43 millimeter i diameter, og Maverick Mechanical legger seg dermed mellom «vanlige» 40 mm, og «vanlig stor» 45 mm. Avstanden mellom hornene er ikke uvanlige 22 mm.

victorinox-maverick-mechanical-06271

Kassen kombinerer både blankpolerte og børstede overflater, som heller ikke denne gangen mislykkes i å heve urets kvalitetsfølelse. Kronen er godt beskyttet, men noe overraskende er det ikke snakk om en skrudd variant. Maverick Mechanical er allikevel oppgitt vannresistant til 100 meter, men vi ville fortsatt foretrukket en skrukrone – om enn bare for følelsen av trygghet.

Det grå PVD-behandlede bezelet har en tilfredsstillende god «klikk», og er roterbart i én retning. Omsluttet av dette, har vi en flat antirefleksbehandlet safirkrystall, som svever over den grå urskiven. Skiven har en kombinasjon av arabiske numeraler og indekser, og det også gjort plass til en liten dekorativ 24-timers skala på skivens indre del. Designmessig er det stor visuell symmetri, hvor enkelte små og særegne krumspring gir litt ekstra liv i skiven.

victorinox-maverick-mechanical-06294

Fraværet av LumiNova på numeraler og indekser er neppe ideelt for alle, men dotter med Super-LumiNova på den indre skråkanten kan nok delvis gjøre opp for dette. LumiNova har dessuten funnet veien til time og minuttviseren, samt perlen i bezelet.

[separator type=»thick»]

DET INDRE

victorinox-maverick-mechanical-06298

Som den første mekaniske Maverick-modellen, er det slettes ikke rart at Victorinox har valgt å plassere en safirkrystall i klokkens baklokk. Det gis dermed fritt innsyn til et selvtrekkende ETA 2824, som for anledningen er utsmykket med Victorinox sin logo.

Verket oppleves ikke som spesielt attraktivt visuelt sett, men det bør heller ikke være noe krav: 2824 er først og fremst en velprøvd og solid arbeidshest, som står helt i stil med klokkens sporty og robuste ytre.

ETA 2824 har en gangreserve på ca. 40 timer, og tikker med en frekvens på 28.800 vph (4 Hertz).

[separator type=»thick»]

PÅ HÅNDLEDDET

victorinox-maverick-mechanical-06281

Victorinox Maverick Mechanical leveres på en skikkelig solid lenke, som egentlig minner litt om en velkjent klassiker med krone-logo på urskiven. Her finnes det både halvledd og og mikrojustering på låsen, som legger forholdene til rette for god bærekomfort. Låsen har et stemplet design, men føles allikevel tight og sikker, og byr dessuten på en klassisk dykkerforlengelse.

victorinox-maverick-mechanical-06283

Med riktig justeringer sitter Maverick Mechanical godt på armen. Kanskje oppleves den som noe større enn den er, grunnet den solide konstruksjonen og den påfølgende vekten. I en blindtest ville nok de færreste klart å skille mellom denne, og eksempelvis en 45,5 mm Seamaster Planet Ocean. Hvorvidt dette er negativt eller positivt er det nok være mange ulike meninger om, og det finnes dessuten ingen garanti for at vår opplevelse deles av alle.

Å lese av tiden fungerer for øvrig bra, og markeringene på urskiven sikrer muligheten til å lese av tiden

ned til sekundet.

[separator type=»thick»]

AVSLUTTENDE TANKER

victorinox-maverick-mechanical-06307

Alt i alt har Maverick Mechanical vært et hyggelig bekjentskap, og en tøff representant fra et klokkemerke som later til å være i medvind. Uret er en moderne tolkning av et velkjent tema, og byr på mange kvaliteter norske klokkekjøpere vil verdsette.

Først og fremst oppleves klokken som allsidig, og bør takle rollen som en solid «daily beater» med glans. Spesifikasjonsmessig har den også alt man strengt tatt trenger, selvom vannresistanse til flere tusen meter og heliumventil uteblir.

Kvaliteten føles jevnt over overbevisende, og de punkter hvor vi har innvendinger, er i denne prisklassen tilgivelig. Vi snakker tross alt om en klokke med en veilledende utsalgspris på svært overkommelige 8.790 kroner. Dette slår oss som langt i fra noen upris, og bør gjøre klokken til en spennende utfordrer i sitt segment.

Og velger du den blåtonede utgaven, mistenker vi nysgjerrige blikk fra andre klokkeinteresserte.

Mer informasjon om Victorinox Maverick Mechanical er tilgjengelig på www.victorinoxwatches.com.

[separator type=»thick»] urmaker-christensen-stg-728x60

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.