Leses nå
Unge urmakere viderefører faget i Sarpsborg

Unge urmakere viderefører faget i Sarpsborg

NRK har vært på besøk hos Urmaker Torp.

For godt over 10 år siden besøkte jeg urmakermester Erik Ødegaard i butikken og verkstedet hans (mest verksted) i Sarpsborg. Det som skulle være en kjapp avlevering av en Girard-Perregaux for reparasjon, ble en nesten to timer lang prat om klokker, industrien og urmakerfaget.

Skillet mellom entusiaster og urmakere var et av temaene vi var inne på. Ikke nødvendigvis at det ene var noe bedre eller dårligere enn det andre, men heller forskjellene i innfallsvinkler, motivasjon, egeninteresser og utfordringer.

Mens etterspørselen etter mekaniske klokker har skutt i været, er mangelen på fagutdannet arbeidskraft stor. Her hjemme har urmakeryrket i mange år vært et døende yrke – men det finnes noen som ønsker å videreføre faget.

Urmaker Christer Torp. Bilde: Skjermdump fra NRK

En av de som gir håp for yrkets fremtid er urmaker Christer Torp (26) – den nå pensjonerte Erik Ødegaards etterfølger i Sarpsborg sentrum. Bak urmakerbenkene i Karl Johans gate 10 utføres service og reparasjoner på både armbåndsur og større klokker.


ANNONSE


Tidligere denne måneden sendte NRK et innslag fra Urmaker Torp i Norge Rundt, som nå ligger tilgjengelig på nett (se segment «3. Unge urmakere»). En egen sak med tekst og bilder er også publisert på statskanalens nettside.

Lærlingen Sindre Hauglin i aksjon. Bilde: Skjermdump NRK

I det lille innslaget møter vi urmaker Christer Torp, og lærlingen Sindre Hauglin (25). Sammen viser den entusiastiske duoen at det kan finnes håp for de tradisjonelle lokale urmakerforretningene. Til glede for de som brenner for faget, og for oss som bruker deres tjenester.