Leses nå
Et besøk hos Uhrmacherschule Alfred Helwig

Et besøk hos Uhrmacherschule Alfred Helwig

Urmakerskolen i Glashütte holder de tyske urmakertradisjonene ved like.

For klokkeinteresserte er det få destinasjoner som får det til å krible så mye i magen som Glashütte (deler av reisekostnadene til denne posten ble dekket av Glashütte Original). Den lille saksiske landsbyen med knapt 7.000 innbyggere, er nemlig hjemstedet for viktige aktører som A. Lange & Söhne, Glashütte Original, Nomos, og SUG. Glashütte, som ligger en snau times kjøretur utenfor Dresden, kan dermed med rette kalles Tysklands klokkehovedstad.

alfred-helwig-uhrmacherschule-2

Det er ingen tilfeldighet at dagens tyske urindustri er basert i Glashütte, for regionens tradisjoner innen urmakeri strekker seg helt tilbake til midten av 1800-tallet. Takket være pionerene Ferdinand Adolph Lange, Julius Assmann, Moritz Grossmann og Adolf Schneider, ble visjonen om en frittstående saksisk urindustri realisert. Med tiden ble ikke bare Glashütte nærmest synonymt med tysk urmakeri, men det ble også et kvalitetsstempel.

alfred-helwig-uhrmacherschule


ANNONSE


En levende urindustri krever naturligvis en kontinuerlig strøm av rekrutter, og det kommer neppe som noen overrakelse at en urmakerskole raskt ble etablert i området. «Deutsche Uhrmacherschule Glashütte» ble etablert tilbake i 1878, og de neste 114 årene utdannet skolen en stødig strøm av ferske urmakere.

I 2002 ble arven fra urmakerskolen videreført av Glashütte Original, som etter stor suksess med sine interne opplæringsprogrammer, åpnet sin egen urmakerskole. «Uhrmacherschule Alfred Helwig» ble oppkalt etter den tidligere eleven, læremesteren og oppfinneren Alfred Helwig (1886-1974), som i en årrekke utdannet nye generasjoner urmakere ved den gamle tyske urmakerskolen. Helwig er også kjent som mannen bak den flyvende tourbillon-mekanismen.

glashutte-original-panolunartourbillon

Siden 2008 har Uhrmacherschule Alfred Helwig vært huset i det nå renoverte og moderniserte bygget, som i sin tid huset den tyske urmakerskolen. Studiet er fritt for skolepenger, og undervisningen foregår på tysk. Et par hundre elever søker seg årlig til skolen, hvor litt over halvparten blir invitert til test. Typisk vil kun rundt en fjerdedel av disse bli akseptert som studenter. Aldersmessig er den typiske urmakerstudenten mellom 16 og 30 år gammel.

class-room

Skolen samarbeider i dag med sveitsiske WOSTEP, som sikrer en sertifisert urmakerutdanning med gyldighet også utenfor Swatch Group-systemet (Glashütte Original sitt morselskap). Ferdigutdannede urmakere gis både et tysk sertifikat for fagarbeidere, samt muligheten til å gå opp til WOSTEP-eksamen.

watchmaking-student-with-teacher

Til tross for at Glashütte Original står for finansieringen, er det faktisk snakk om en åpen skole, som ikke pålegger studentene noen krav til spesifikt arbeidssted etter endt utdanning. Flertallet blir imidlertid værende i området – primært som urmakere hos Glashütte Original, men enkelte velger også å gå til konkurrentene.

watchmaking-students-1

Glashütte Original har status som et ekte manufaktur, hvor en høy andel av komponentene produseres og finisjeres in-house. Dette skaper et naturlig behov for både kvalifiserte urmakere og verktøymakere, og de nye studentene ved urmakerskolen gis muligheten til å spesialisere seg i en av de to grenene. Det undervises derfor i alt fra grunnleggende metallurgi og maskinering, til praktisk arbeid på mekaniske klokker, lommeur og armbåndsur. Undervisningen er lagt opp i tett samarbeid med manufakturet, som sikrer en sterk link mellom teori praksis gjennom utdanningsforløpet.

Arbeider fra studenter ved Alfred Helwig Urmacherschule.
Arbeider fra studenter ved Uhrmacherschule Alfred Helwig.

Uhrmacherschule Alfred Helwig er et imponerende stykke bevis på Glashütte Original sitt genuine engasjement for tyske urmakertradisjoner, og investeringen i skolen sikrer at tradisjonene og ekspertisen preserveres og videreføres til den neste generasjonen av unge urmakere. Glashütte sin posisjon som Tysklands klokkehovedstad er solid – også for fremtiden.


ANNONSE