Leses nå
Tudor lanserer Black Bay Fifty-Eight Bronze

Tudor lanserer Black Bay Fifty-Eight Bronze

Enda en variant av publikumsfavoritten Fifty-Eight – som nå finnes i gull, sølv og bronse.

Etter at korona-året 2020 satte en effektiv brems på alt og alle, har Tudor for alvor vist sine ekspansive horologiske muskler så langt i 2021. Det har hittil resultert i to nye Black Bay Chrono (som var en forsinket feiring av fjorårets 50-årsjubileum av merkets første kronograf), et par nye Black Bay Fifty-Eight i edelt metall, samt en hyllevariant av dykkeren Black Bay med keramisk kropp – bare for å nevne det viktigste.

Tudor introduserer også lenke i bronse sammen med nyheten. Bilde: Tudor

Det til tross, og med fellesferien rett rundt hjørnet, bestemte sjefene hos Tudor at man likevel måtte runde av vårhalvåret med enda en lansering. Etter flere dagers «teasing» i sosiale medier, med bilder som virket å være hentet fra et metallstøperi og lovnad om merkets første «Boutique Edition» bygget forventningene seg opp, og nå er sløret nå dratt av den helt nye Black Bay Fifty-Eight i bronse.

En olympisk trio

Dagens lansering plasserer seg elegant sammen med de tidligere lanseringene i gull og sølv, og fullfører med det en olympisk trio. Hvorvidt det har vært fokus hos markedsavdelingen i tiden frem mot det utsatte Tokyo-OL skal jeg dog ikke spekulere i, men klokken utvider valgmulighetene til den unge og svært populære familien ytterligere.

Klokken leveres med tøyrem sammen med lenken. Bilde. Tudor

Oppskriften i seg selv er velkjent, både fra klokkeindustrien som sådan og fra Tudor selv og deres tidligere lanserte Black Bay Bronze. Det betyr en børstet kasse i det uedle metallet, paret med duse fargetoner i bezel og skive, som for anledningen er utført i en mørk brun farge med gradering mot ytterkantene. Øvrige signaturelementer fra kolleksjonsserien er på plass, herunder bruken av «snowflake»-visere, sifre på tre, seks og ni, samt et relativt kraftig buet safirglass.


ANNONSE


Ulikt sine nylanserte brødre leveres nyheten uten innsyn til MT5400-urverket på innsiden. På baksiden av den 11,9 millimeter høye klokken finner du nemlig et PVD-belagt baklokk i stål, som trolig er valgt for sine mer allergivennlige egenskaper.

Skive og kassedetaljer. Bilde: Tudor

Sammen med modellen kommer også Tudors første lenke i bronse. Den har samme satin-finish som klokken for øvrig, som samtidig resulterer i at også denne vil utvikle en patina over tid. Like viktig er kanskje den redesignede spennen, som ved første øyekast er nærmere det storebror Rolex lenge har tilbudt – og ikke minst introduserer mulighet for verktøyløs mikrojustering i 5 ulike posisjoner. Det er kjærkomment – og noe mange vil ønske å se på stålvariantene fremover.

Boutique Exclusive

Dagens lansering fremheves som Tudors første klokke som er spesifikt å få kjøpt i merkets egne «boutiques». Det er trolig korrekt, gitt at merket kun de senere årene har etablert disse frittstående butikkene (eller filialene) under eget merkenavn, som nå teller rundt femti i tallet. Likevel er det verdt å huske på Black Bay «Harrods», som per definisjon er en butikk-eksklusiv variant, men da for varehuset Harrods og ikke Tudor selv.

Klassiske dykkervibber. Bilde: Tudor

Kaster man et raskt blikk på verdenskartet er det imidlertid svært få dedikerte Tudor-boutiques å finne i mange verdensdeler, med «Det fjerne østen» som det definitive unntaket. Bare i regionen rundt Hong Kong finner vi 11-12 stykker, mens man i Europa har skarve fire og på hele det amerikanske kontinentet (nord og sør) kun finner én. I Toronto, Canada.

Mangelen på butikker i viktige markeder gjør at bruken av Fifty Eight som første butikk-eksklusive modell kom litt overraskende på meg. Jeg hadde kanskje trodd at Tudor ville valgt modellserier som nærmest utelukkende har vært markedsført mot regionen, som Royal eller (den for meg intetsigende) 1926. Det tipset ble gjort til skamme, med det resultat at modellen nok vil oppnå høy etterspørsel verden rundt, men med dertil dårlige utsikter for kjøp hos manges lokale forhandler.

Førsteinntrykk

Den klassiske størrelsen og modellens klassiske vibber kler en bronsekasse på en god måte. Allerede har storerbror Black Bay vært en liten personlig favoritt i samme metall, men som samtidig har vært litt i største laget for manges (og mitt) håndledd. Med sin klassiske størrelse er derfor Fifty-Eight kanskje enda mer egnet for å frembringe godfølelsen på håndleddet.

Rem eller lenke gir ulike uttrykk. Bilde: Tudor

Bruken av bronse og bronsetoner har kommet for fullt de senere årene, og kobles gjerne sammen med dykkerhjelmer og utstyr fra undervannsekspedisjonenes spede begynnelse. Det er en knytning som er lett å like, selv om klokker i bronse ikke har noen voldsom historie å vise til i Tudors arkiv. Her har også moderne utviklede legeringer og blandingsforhold i bronsen spilt en rolle (i dette tilfellet en aluminium/bronse-legering), slik at patineringen holdes på et akseptabelt nivå. Rent visuelt fungerer det uansett utmerket og gir et nedtonet og varmt uttrykk på håndleddet.

Den nylig lanserte sølvvarianten av Black Bay Fifty-Eight virker å ha blitt godt mottatt i det norske markedet – og var en modell som imponerte meg mer i levende live enn på pressebildene. Jeg tipper at også denne nyheten ville fått en bred appell i kongeriket, men med importavgifter på toppen av prisen spørs det om den vil komme seirende ut av kampen med konkurrentene – som du finner både internt og eksternt.

Fakta og pris

Tudor Black Bay Fifty-Eight Bronze
79012M

Diameter: 39 mm
Tykkelse: 11,9 mm
Kassemateriale: Bronse
Urskive: Gradert brun/sort
Glass: Safir
Vannresistens: 200 meter
Lenke/rem: Lenke i bronse, samt tøyrem

Urverk: Tudor MT5400
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 70 timer

Tilgjengelighet: Kun i Tudors egne «Boutiques»
Veiledende pris: 42.470 kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på tudorwatch.com.


ANNONSE