Leses nå
Nye varianter av Black Bay Fifty-Eight fra Tudor

Nye varianter av Black Bay Fifty-Eight fra Tudor

Sølv og gull til Tudors mest populære modell.

Med hakket mindre og mer klassiske proporsjoner enn sine Black Bay-søsken, har Fifty-Eight blitt Tudors kanskje mest ettertraktede familiemedlem. For mange har modellen blitt et moderne og kanskje også tryggere alternativ til selskapets – og kanskje enda mer søsterselskapet Rolex’ – vintage Submariner-modeller fra tiårene før tusenårsskiftet.

For 2021 har Tudor valgt å lansere modellen i det som må sies å være overraskende materialer, nemlig sølv og gull. Klokkene markerer første gang noen av de to edlere materialene benyttes i en Tudor dykkermodell – og det samme gjelder safirglasset på modellens bakside.

Edle metaller

Før årets slipp var det basemodellen med sin sorte skive og fjorårets blå variant som utgjorde familien Black Bay Fifty-Eight. Årets to nyheter dobler dermed antallet familiemedlemmer og tilbyr begge et ekstra hakk eleganse i form av sitt edle kassemateriale. For stivpyntet blir det likevel ikke, for felles for de to er en matt børstet finisjering, som dresser det hele litt ned.

Utgaven i sølv er matchet med både skive og bezel i fargen «taupe» som på bildene virker å være en varm gråtone som trekker mot brunt, mens gullutgaven har fått en klar grønnfarge. Velger man NATO-rem (som Tudor fortsatt får produsert av det franske familieselskapet Julien Faure) videreføres også fargene i det vevde materialet. Alternativer i skinn gjøres også tilgjengelig.


ANNONSE


I likhet med sine uedle søsken finner man et egenprodusert verk på innsiden av kassen, men dette er opplyst å være MT5400, og ikke MT5402 som stålmodellene setter sin lit til. Hva som skiller de to er imidlertid usikkert og trolig er det snakk om ørsmå endringer, for både konstruksjon, finisjering og tekniske egenskaper virker å være nært identiske.

Nyhetene byr på safirglass i baklokket. Bilde: Tudor

Nytt er altså også muligheten til å beundre teknikken gjennom safirglasset på baksiden. Også dette er en detalj som man sjelden og aldri ser fra Tudor, og som aldri tidligere har vært gjort på en dykkermodell fra selskapet.

Førsteinntrykk

Jeg hadde ingen store forventninger til hva Tudor skulle slippe under årets Watches & Wonders, men Black Bay Fifty-Eight i sølv og gull var definitivt ikke noe jeg så komme. Jeg tar meg i å stusse litt på hvorfor, og da kanskje spesielt over utgaven i sølv, som blir forsvinnende lik utgaver i stål og uten den materialmessige punchen som «ordentlig» edelt metall (les: gull og platina) gir. Jeg tar meg også i å undre på hvordan sølvlegeringen vil reagere på ytre faktorer som fukt, salt, svette og hard bruk over tid, men regner med at også Tudor har tenkt på nettopp det, og forhåpentligvis konkludert med at bekymringen er helt ubegrunnet.

Black Bay Fifty-Eight i gull med grønn skive og bezel. Bilde: Tudor

Å skille disse edle nykomlingene fra spikerstålet synliggjøres også gjennom safirglasset på baksiden. Men også her sliter jeg med å se hensikten, utover å nettopp skille seg ut. Det svært maskinelle urverket gir ingen stor visuell glede, og respekteres først og fremst for sine gode egenskaper. Det fungerer riktignok greit nok på sølvvarianten, men i gullutgaven, med sin pris på godt over 150.000 norske kroner, trekker det enkle verket nesten bare inntrykket ned.

Alt i alt finner jeg begge nylanseringene som visuelt attraktive, men sliter litt med å se hvilket publikum som vil velge disse fremfor aktuelle konkurrenter, også innad i egen kolleksjon. Men jeg har tatt feil mange ganger før, og kanskje overbeviser begge disse langt utover de labre pressebildene når jeg får sett de med egne øyne.

Fakta og pris

Tudor Black Bay Fifty-Eight
M79010SG / M79018V

Diameter: 39 mm
Kassemateriale: Sølv (.925) / Gull (18K)
Urskive: Taupe / Grønn
Glass: Safir
Vannresistens: 200 meter (20 ATM)
Rem: Skinnrem / natorem

Urverk: MT5400
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 70 timer

Veiledende pris: 40.470 norske kroner / 157.870 norske kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på tudorwatch.com.


ANNONSE