Leses nå
Tett på Jaeger-LeCoultre Polaris Perpetual Calendar

Tett på Jaeger-LeCoultre Polaris Perpetual Calendar

En evighetskalender som tåler hverdagsbruk.

På tross av nærmest unison enighet blant klokkeeksperter, har «urmarkernes urmaker» – Jaeger-LeCoultre – havnet litt i skyggen av den allmenne applausen og oppmerksomheten de fortjener. Selskapet med over tusen patenter i beltet er fortsatt et merke for kjennere, selv om de har levert innmat av ypperste klasse til merker som Patek Philippe, Audemars Piguet og Vacheron Constantin gjennom mange årtier.

Nye Polaris Perpetual Calendar i roségull. Bilde: Tidssonen

Da Polaris-kolleksjonen ble lansert på SIHH i 2018, seilet den opp som en potensiell døråpner for nye entusiaster. En familie klokker som krysser av de viktige boksene alle tilsynelatende elsker. Sporty, lenke, vanntett til mange nok meter og med vante Jaeger-LeCoultre-kvalitet på både kasse, tallskive og urverk.

Fire år etter sitter jeg med et inntrykk av at kolleksjonen ikke har slått fullt så godt an som merket selv, eller mange av oss med et hjerte for Jaeger skulle ønske. Svaret fra selskapet er dog ikke resignasjon, snarere tvert i mot. Nå høyner de nemlig innsatsen og lanserer Polaris med en av høyhorologiens signaturkomplikasjoner – evighetskalender.

Klokken har for øvrig Jon Henrik allerede rapportert om her, så etter å ha kommet tett på lanseringen vil jeg fokusere på noen egne betraktninger. Og for å hoppe til konklusjonen direkte; dette er en teknisk rå hverdagsklokke, til rimelig attraktiv pris.


ANNONSE


Less is more?

Det gamle ordtaket er ofte svært relevant – også innen design av klokker. For Polaris er jeg imidlertid mer usikker, for med de mange underskivene på evighetskalenderen er klokken vakrere enn noen gang.

Polaris Perpetual Calendar på blå gummirem. Bilde: Tidssonen

Grunnoppskriften er riktignok den samme som vi allerede kjenner, med en 42 millimeter stor urkasse av stål, hvor du enkelt kan skifte mellom lenke og rem. På plass er også den indre dreibare bezelen, som opereres av den øverste av de to karakteristiske kronene.

Med den nye tallskiven blir opplevelsen av klokken likevel noe ganske annet. Fire underskiver omkranser sentrum og viser år og månedsvisning klokken tolv, ukedag klokken tre, månefase (med ekstra retrograd visning for den sørlige halvkule) klokken seks og dato klokken ni. Rett over viserne i sentrum er også en egen indikator som viser om det er trygt å stille klokken, ettersom evighetskalendere kan være sensitive for justering på feil tidspunkt.

To kroner på en børstet urkasse. Bilde: Tidssonen

Ved lansering kommer Polaris Perpetual i både stål og roségull. Begge deler en mørk blå skive, som graderes mot sort jo nærmere du kommer mot ytterkanten. For kontrast er stålmodellen gitt oransje fargetoner, mens gullmodellen får en skarpere rødfarge. Sammen med timemarkørene, som elegant legger seg inntil de ulike underskivene, og de ulike teknikkene av finish blir sluttresultatet røft, kult og flott på en gang.

På armen

Da pressematerialet traff innboksen noen dager før messen åpnet, ble nysgjerrigheten umiddelbart trigget. Likevel var det en aldri så liten skepsis som spredte seg da faktaboksen viste 42 millimeter. Det oppleves av erfaring et lite hakk for stort for eget håndledd. I det minste var det opplevelsen da jeg forsøkte Polaris Date, som leveres i samme kassestørrelse.

På lenke. Bilde: Tidssonen

Skepsisen skulle likevel vise seg ubegrunnet når jeg fikk klokken på lanken. Størrelsen oppleves meget bra, hvor både den fysiske utformingen, høyden på ca. 12 millimeter og helheten i designet gjør sitt for at det skapes både fysisk og visuell harmoni. Her er den travle tallskiven selve hovedingrediensen, ettersom den skaper et inntrykk av at klokken er mindre enn sine mindre kompliserte søsken. Det er likt opplevelsen jeg satt igjen med etter å ha hatt Frederique Constants Highlife Perpetual med tourbillon på armen.

Lenken leveres med dobbel foldespenne hvor du enkelt kan finne passform ved hjelp av en fiffig mikrojustering på hver side. Personlig elsker jeg detaljen med en børstet finish på kassen, hvor kun fasetten på hornene har fått en runde med poleringsmaskinen. Ideelt sett hadde jeg derfor foretrukket at også lenken reduserte andelen polerte deler, men det gir jo et økt snev av eleganse.

I tillegg til lenken får du også med en matchende blå gummirem – også denne med foldespenne. Det dresser det hele ned, bærer utrolig komfortabelt og fungerer perfekt for å gjøre om klokken til en sporty sommerklokke. Riktignok en sommerklokke full av finesse, men det bør ikke få ødelegge moroa. Bytte mellom formelt og uformelt gjør du enkelt selv, med et velfungerende hurtigskiftesystem som ikke krever verktøy.

På innsiden av kassen tikker Jaegers eget 868/2 – et kaliber som slekter på det mer brukte 868AA. Urverket preges av flotte detaljer som kommer til sin rett gjennom den skjeletterte rotoren. Ulike typer finish kombineres på en flott måte – og her skinner virkelig Jaeger-LeCoultres kompetanse.

Avsluttende tanker

Det er nærmest umulig å ikke ha respekt for Jaeger-LeCoultre. Under årets Watches & Wonders var fokuset konsentrert rundt astronomi – «The Stellar Odyssey» – og dens plass i historien til urmakeri. I praksis betydde det en god håndfull avanserte og ultraavanserte lanseringer, som kombinerer selskapets kompetanse innen både urmakeri og produksjon av kunstverk for håndleddet. Det hele virket mer som en maktdemonstrasjon innen nevnte grener enn en fornuftig kommersiell lansering, hvor Polaris Perpetual stod igjen som det eneste «budsjettvennlige» alternativet.

Særdeles flott fra Jaeger-LeCoultre. Bilde: Tidssonen

Med en norsk utsalgspris som vil legge seg rett over 300.000 kroner er heller ikke Polar Perpetual noen billig klokke. Ser man den opp mot naturlig konkurrenter, som det strengt tatt er svært få av, er prisen likevel konkurransedyktig. Her får du urmakeri på høyt nivå, i en pakke som tåler bruk. Når designet i tillegg treffer så godt som det gjør, frister det å si at Polaris Perpetual er blant de råeste hverdagsklokkene du kan la pryde håndleddet i denne prisklassen. Jeg ønsker meg i alle fall en – og det burde du også.

Fakta og pris

Jaeger-LeCoultre Polaris Perpetual Calendar
Q9088180 (stål), Q9082680 (rødt gull)

Diameter: 42 mm
Tykkelse: 11,97 mm
Kassemateriale: Stål eller rødt gull
Urskive: Blå
Glass: Safirglass
Vannresistens: 100 meter
Lenke/rem: Lenke (stål), alligatorrem (rødt gull), gummirem (begge)

Urverk: 868AA
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, evighetskalender med månefase i to hemisfærer
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 70 timer

Veiledende pris: 322.000 kroner (stål), 481.000 (gull)

Mer informasjon er tilgjengelig på jaeger-lecoultre.com.


ANNONSE