Leses nå
SIHH 2018: Jaeger-LeCoultre Polaris-kolleksjon

SIHH 2018: Jaeger-LeCoultre Polaris-kolleksjon

En ny kolleksjon basert på entusiast-favoritten Memovox Polaris fra 1968.

Jaeger-LeCoultre var en av merkene som stjal mye av oppmerksomheten under forrige ukes SIHH i Genève. Ryktene har svirret lenge om en ny sportskolleksjon, som etter min mening også har vært sårt ettertrengt hos det sveitsiske merket.

Den nye Polaris-kolleksjonen består av totalt 5 nye modeller (fordelt på flere ulike varianter/referanser), som alle er inspirert av den historiske Memovox Polaris E859 fra 1968. Inspirasjonskilden, som i år fyller 50 år, regnes av mange som en av de viktigste og mest attraktive modellene i Jaegers historie. Alle de nye modellene har et tydelig slektskap til forgjengeren – og spesielt én ligger svært tett på originalen.

Polaris Automatic er kolleksjonens enkleste og rimeligste modell, uten noe ekstra jåleri. I typisk «super compressor»-stil, er klokken utstyrt med et roterbart internt dykkerbezel, som jsuteres vis den ekstra kronen. Klokken har en 41 mm kasse i rustfritt stål, og er tilgjengelig på skinnrem eller lenke. Skiven fåes i svart eller blått, og under tikker et selvtrekkende in-house kaliber 898/1 (samme verk som sitter i  Geophysic 1958). Klokken er vannresistent til 100 meter, og har en veiledende pris fra 69.500 kroner.


ANNONSE


Min personlige favoritt er Polaris Date, som ved første øyekast kan minne om en dato-utgave av Polaris Automatic. Klokken er imidlertid litt større, med en kasse i rustfritt stål på 42 mm, og med et mer buet og «høyere» glass. Studerer man klokken litt nøye, vil man se en jevnt over sterkere likhet til «originalen» fra 1968, spesielt detaljene på den svarte skiven. Noen alarmfunksjon («Memovox») har klokken likevel ikke. Klokken er vannresistent til hele 200 meter, og drives av et selvtrekkende Jaeger-LeCoultre kaliber 899/1. Polaris Date kan leveres på gummi eller lenke, og har en startpris på 78.000 kroner veiledende.

Enhver sportskolleksjon trenger en kronograf, og Polaris Chronograph fyller rollen med stil. Har man litt kjennskap til Jaegers kronografer, vil man kanskje se at klokken er basert på merkets selvtrekkende kaliber 751, som også er å finne i deres Master Chronograph. Kassen måler 42 mm, og er tilgjengelig i enten rødt gull eller rustfritt stål. Sistnevnte kan kombineres med en lenke i samme materiale, mens både gull og stål-utgaven er tilgjengelig på skinnrem. Går man for stål, står valget mellom en blå eller svart skive. I gull leveres klokken med en kullgrå skive, og alle referansene er vannresistente til 100 meter. Prismessig starter Polaris Chronograph rett nord for 100.000 kroner.

Les også...

Polaris Chronograph WT (worldtimer) byr på den attraktive kombinasjonen av worldtimer og kronograf. Modellen er kun tilgjengelig i titan, med en kasse på småvoksne 44 mm. Som enhver Jaeger-LeCoultre er klokken drevet av et in-house-produsert urverk, og i dette tilfellet dreier det seg om et selvtrekkende kaliber 752. Om ikke jeg husker feil, var verket senest i bruk i råtassen Extreme World Chronograph, som var en del av merkets Master Compressor-kolleksjon. Klokken er vannresistent til 100 meter, og prismessig vil Polaris Chronograph WT havne på rundt 150.000 kroner.

Den store entusiast-favoritten blir nok utvilsomt Polaris Memovox. I motsetning til de andre Polaris-modellene, er dette en limited edition på 1.000 eksemplarer. Det er riktignok ikke snakk om noen helt nøyaktiv kopi, men likhetene til originalen er slående. I praksis er den en smule mer raffinert enn den 50 år gamle inspirasjonskilden, og med det nyere selvtrekkende kaliber 956. Verket ble i sin tid introdusert med den første «relanseringen» av Polaris i 2008. Polaris Memovox har en 42 mm kasse i rustfritt stål, og er vannresistent til 200 meter. Klokken koster omkring 130.000 kroner, og ble ved lansering tilgjengelig i 68 eksemplarer på jaeger-lecoultre.com.