Leses nå
Tett på Harry Winston Histoire de Tourbillon 10

Tett på Harry Winston Histoire de Tourbillon 10

Hvorfor bare ha én når man kan ha fire?

Mange entusiaster har hørt om Harry Winston, men kun de færreste har nok en god formening om hva merket egentlig er. Selskapet ble grunnlagt av den amerikanske juveleren Harry Winston i 1932, og har i en årrekke vært et prestisjetungt navn innen luksuriøse smykker og diamanter. I 2007 etablerte selskapet en klokkefabrikk i Genève vis-à-vis Vacheron Constantin, og et lite steinkast unna merker som Rolex og Patek Philippe. Åtte år senere ble merket solgt til Swatch Group, og ledes nå av Nayla Hayek – datteren til avdøde Nicolas G. Hayek.

Den første klokken fra Harry Winston ble imidlertid lansert i 1989, men det var introduksjonen av Opus-programmet i 2001 som alvor vakte oppsikt blant velbemidlede klokkeentusiaster. Opus-programmet baserte seg på samarbeid med frittstående urmakerstjerner som Vianney Halter, Christophe Claret, Andreas Strehler og François-Paul Journe, med et mål om å skape innovativ haute horlogerie på øverste hylle. Hjernen bak konseptet var Maximillian Büsser, som i 2005 tok ideen videre med sitt eget merke, MB&F («Maximillian Büsser & Friends»).

Fire er bedre enn én? Harry Winston Histoire de Tourbillon 10.

Histoire de Tourbillon 10 er en del av Harry Winstons andre ambisiøse satsinger innen haute horlogerie. Klokken er den tiende og siste modellen i Histoire de Tourbillon-serien, hvor første modell så dagens lys i 2009. Siden første dag har temaet vært tourbillonen, tolket på nytt med fokus på innovasjon og estetisk fyrverkeri. Satt på spissen snakker vi nærmest om en diametral motsetning til verktøyklokker – «unødvendig» kompliserte klokker som først og fremst skal nytes i komfortable omgivelser. Som i Harry Winstons konferanserom på toppen av manufakturet i Plan-les-Ouates, hvor undertegnede fikk oppleve vidunderet rett før sommeren.

For la det ikke være noe tvil – Histoire de Tourbillon 10 er et vaskeekte mikromekanisk vidunder. Klokken er verdens første med fire separate tourbilloner, og «slår» dermed både Greubel Forsey (Quadruple Tourbillon) og Antoine Preziuso (Tourbillon of Tourbillons) med et antall på henholdsvis to og én. Designet er nært symmetrisk, og hver av tourbillonene gjennomfører én rotasjon på 36 sekunder. Alle fire er koblet sammen ved hjelp av tre differensialer: Den første bringer tourbillonene på venstre side sammen, mens den andre tar seg av de på høyre side. Den tredje og siste utvekslingsmekanismen kobler det hele sammen.

Ikke overraskende krever kaliber HW4702 litt plass (dimensjonene er heftige 45 x 32 mm), og urverket er huset i en gedigen rektangulær kasse på 53,3 x 39,1 mm. Her er det edle metaller som regjerer, med valget mellom hvitt gull, rødt gull eller platina-legeringen «Winstonium». Det enorme glasset bidrar til høy «wow-faktor», og gir mengder av lys og godt innsyn til selv mekanikken på innsiden.

Da Abraham-Louis Breguet oppfant tourbillonen på slutten av 1700-tallet, var tanken å skape bedre og mer presise ur. Om Histoire de Tourbillon 10 innebærer et fremskritt for kronometrisk presisjon, er nok heller tvilsomt. Ren presisjon er nok heller ikke poenget, for en klokke som ligger nærmere kunstverk enn et brukervennlig måleinstrument.

Mer om Harry Winston Histoire de Tourbillon 10 på harrywinston.com.

Det koster å være kar – prisene starter fra 770.000 sveitsiske franc.

Fakta og pris

Modell: Harry Winson Histoire de Tourbillon 10
Dimensjoner: 53,3 x 39,1 mm / 17,6 mm
Materiale: Hvitt gull, rødt gull eller «Winstonium» (platina-legering)
Vannresistens: 3 bar (30 meter)

Urverk: HW4702, egenprodusert
Type: Mekanisk, manuelt opptrekk
Funksjoner: Timer, minutter, gangreserveindikator, fire tourbilloner
Frekvens: 21.600 vph (3 Hertz)
Gangreserve: 55 timer

Rem: Alligatorrem med søm i gull- eller platina-tråd.

Veiledende pris: Fra 770.000 sveitsiske franc
Tilgjengelighet: Ti eksemplarer i hvitt gull, ti eksemplarer i rødt gull, ett eksemplar i «Winstonium».

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!