Leses nå
Jaeger-LeCoultre lanserer ny utgave av Master Grande Tradition Calibre 948 World-Timer

Jaeger-LeCoultre lanserer ny utgave av Master Grande Tradition Calibre 948 World-Timer

Sveitsisk haute horlogerie med kunstneriske innslag av sjeldent håndverk.

Tilbake i 2017 dro Jaeger-LeCoultre frem en godbit under SIHH i form av Geophysic Tourbillon Universal Time. Et tilskudd i den da relativt populære Geophysic-kolleksjonen, men som med en kasse i platina, flyvende tourbillon og verdenstid la seg i den helt øverste enden av familien.

På innsiden av kassen satt selskapets egenutviklede og egenproduserte kaliber 948. Det representerte selve rosinen i pølsa den gang da, og er ikke mindre imponerende den dag i dag.

Nye Master Grande Tradition Calibre 948.

For et par år siden gjorde også urverket sin gjeninntreden, men den gang i Master-kolleksjonen under navnet Master Grande Tradition Calibre 948. Nå er Jaeger-LeCoultre tilbake med en ny tolkning av samme klokke, hvor grønne toner er overskriften.

Métiers Rares

Få matcher Jaeger-LeCoultre når det kommer til det å være et komplett manufaktur. Under eget tak har produsenten bygget opp en imponerende kompetanse på stort sett alt som trengs for å lage både avanserte og mindre avanserte klokker, herunder rene kunstverk laget av eksperter på sitt område.


ANNONSE


Lokalene til Jaeger-LeCoultre i Le Sentier.

For klokkene som trenger det kunstneriske lille ekstra, havner jobben hos avdelingen Métiers Rares. En egen seksjon inne på den store fabrikken i Le Sentier i Vallée de Joux, som både jeg og Jon Henrik har besøkt tidligere.

Her finner man separate områder for blant annet innsetting av edelstener, gravering, skjelettering, emaljering og guilloché, hvor gamle maskiner og teknikker kombineres med stødig hånd og som befester deres posisjon som en produsent som ønsker å mestre alt innen egne vegger.

Intrikat arbeid med emaljen på tallskiven.

Nettopp guilloché, skjelettering, lakk og emalje står også som sentrale deler av den nye Master Grande Tradition Calibre 948, hvor alle teknikkene kombineres. Det skaper en utrolig flott tallskive som imiterer verdenskartet, full av dybde og liv. Jaeger-LeCoultre selv opplyser at det går med ca. 70 timer håndarbeid for hver enkelt skive.

For anledningen leveres klokken i en 43 x 14,13 millimeter stor urkasse av rødt gull, hvis materiale nærmest virker å ha blitt en bransjestandard når grønne tallskiver benyttes. Det er også forståelig, da de varme tonene i metallet passer utmerket med de dype grønntonene som virkelig fremheves av emaljeringen. Urkassen i Master-kolleksjonen er også langt mer vellykket for det avanserte urverket enn den kjedeligere Geophysic-utgaven.

En vandrende og flyvende tourbillon.

Fortsatt byr klokken på en worldtimer-funksjon, hvor 24 byer er plassert på en ring som omslynger resten av tallskiven. Det gir muligheten for å lese av tid i ulike tidssoner på en rask måte, selv om man blir distrahert av både kunstverket i midten og den vandrende og flyvende tourbillonen.

Med vandrende menes at hele mekanismen for verdenstid (tourbillon, kartet og ringen med bynavn) i løpet av 24 timer gjør én full rotasjon rundt tallskiven, likt solen mot jorden. At tourbillonen i tillegg er «flyvende» betyr at den ikke er festet med en tradisjonell klobe eller bro i front, men tilbyr fullt innsyn til mekanikken fra klokkens fremside.

En kunstnerisk og mekanisk imponerende world-timer.

Som et aldri så lite mekanisk kunstverk er også produksjonen svært begrenset og kun 20 eksemplarer av nyheten vil bli produsert. Prisen er ikke offentliggjort, men forrige utgave lå i 2022 på rundt 2,5 millioner kroner.


ANNONSE