Leses nå
Tett på A. Lange & Söhne Datograph Perpetual Tourbillon

Tett på A. Lange & Söhne Datograph Perpetual Tourbillon

En «hellig gral» for kresne entusiaster.

Tidligere denne måneden delte vi noen tanker og erfaringer med en av de mer tilgjengelige klokkene i A. Lange & Söhnes kolleksjon (les omtalen av Saxonia Outsize Date her). Med denne friskt i minne, er det en utmerket anledning til å se nærmere på en av de heftigste skapningene i fra det tyske prestisjemerket.

Datograph Perpetual Tourbillon har en direkte linje tilbake til den første Datograph fra 1999. Modellen ble introdusert i 2016, men ble under årets SIHH introdusert i en ny farge og materiale. Denne gangen dreier det seg om en laksefarget urskive, kombinert med en kasse i hvitt gull. Det treffer godt i en periode hvor laksefargede (eller kobberfargede) skiver opplever økt popularitet.

A. Lange & Söhne Datograph Perpetual Tourbillon.

Endringene reduserer også prisen med rundt en halv million, sammenlignet med den tre år gamle introduksjonsmodellen i platina. Prisen kan kanskje beskrives som mer tilgjengelig – men er slettes ikke tilgjengelig. Fortsatt må man regne med å punge ut omkring 2,5 million kroner for herligheten.

Her på Tidssonen er vi ikke så veldig opptatt av kroner og øre, men det er verdt å skrive noen ord om hva det egentlig er man betaler for. Hos et velrenommert toppmerke som A. Lange & Söhne, dikteres prisen først og fremst av hva som sitter på innsiden av kassen. Forskjellen i pris mellom en «enkel» Saxonia Thin (se omtalen her) og et beist som Datograph Perpetual Tourbillon, handler som regel mer om hvor komplisert mekanikken er, snarere enn nivået på finisj.

Med flyback-kronograf, evighetskalender og tourbillon, er kaliber L952.2 et av de mest kompliserte urverkene A. Lange & Söhne har å by på. Detaljrikdommen er enorm, og den gjennomgående høye finisjen resulterer i et solid stykke høyhorologisk pornografi:

Lange kaliber L952.2 består av totalt 729 komponenter.

Her snakker vi et tre-stjerners Michelin-måltid av perlage, anglage, Glashütte-ribbing, blånerte skruer og gullkrager. Ja, selv i fravær av en konvensjonell balanseklobe, har Lange funnet plass til deres erketypiske håndgraverte mønster på kloben som holder tourbillon-broen. Dersom man beskuer et kaliber L952.2 uten å føle noe, kan man like gjerne finne seg en annen (og sannsynligvis billigere) hobby.

Fra front treffer øyet en velkjent estetikk, hvor tilhørigheten til Datograph-familien ikke er til å ta feil av. Til tross for at klokken er uhyre komplisert og funksjonsspekket, er det imponerende hvordan Lange har klart å beholde en god balanse og lesbarhet. For et utrent øye er det egentlig lite som skiller klokken fra «lillebror» Datograph Perpetual.

«Lillebror» – Datograph Perpetual.

Dette skyldes nok primært av Langes plassering av tourbillonen, som ikke er gitt noen hedersplass på fremsiden av urskiven. Klokken må faktisk snus helt rundt, før man ser den deilige komplikasjonen. Valget virker kanskje litt rart, men i undertegnedes hode er dette helt konsistent med A. Lange & Söhnes identitet. Luksus som helst ikke skal skrikes ut, men hintes diskré til «de som vet». Et lærebokeksempel på «stealth wealth».

Dersom Datograph Perpetual Tourbillon hadde vært en enkel «time only», ville nok en del reagert på størrelsen. I realiteten føles imidlertid det å bære klokken på håndleddet, som en helt spesiell begivenhet. Uavhengig av om man må ta opp lån på huset, eller har økonomi til å kjøpe alle 100 eksemplarene – Datograph Perpetual Tourbillon lukter av noe skal nytes ved spesielle anledninger fremfor å være en hverdagsklokke.

Spesifikasjoner:

  • Modell: A. Lange & Söhne Datograph Perpetual Tourbillon – ref. 740.056.
  • Det ytre: Kasse i hvitt gull – 41,5 mm diameter, 14,6 mm tykkelse – safirglass i front og baklokk – laksefarget urskive av rødt gull med påførte indekser i hvitt gull – mørkebrun alligatorrem med foldespenne i hvitt gull.
  • Det indre: Lange kaliber L952.2, egenprodusert – timer, minutter, sekunder, flyback-kronograf, evighetskalender (dato, dag, måned, skuddårsindikator og månefase), gangreserveindikator, tourbillon – 50 timer gangreserve – balanse med skruer – 18.000 vph (2,5 Hz) – 729 komponenter – håndfinisjert.
  • Pris: 285.000 euro (tyske listepris inkl. MwSt.) – 100 eksemplarer.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!