Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Dybdeomtale: A. Lange & Söhne Saxonia Thin

Dybdeomtale: A. Lange & Söhne Saxonia Thin

Slanke Saxonia Thin er A. Lange & Söhnes utfordrer i dressklokke-kategorien.

Det er ikke mer enn cirka seks måneder siden, under SIHH i Genève, at A. Lange & Söhne sin hittil slankeste modell. Når et merke som Lange viser frem årets novelties, står man i fare for å se seg litt blind på deres mer kompliserte ur. Nyheter som Datograph Perpetual Tourbillon, er klokker som de aller fleste av oss bare kan drømme om.

I så godt selskap er kontrasten til Saxonia Thin påfallende. Med sin nedtonede og klassiske tilstedeværelse, representerer den en annen side ved det tyske manufakturet. Den er nødvendigvis ikke noe dårligere – men tydelig annerledes.

Er da Saxonia Thin å anse som Lange sin innstegsmodell? Vel, det avhenger litt av hvordan man ser på det. Prismessig er den klart blant merkets mer tilgjengelige ur, men samtidig byr den på kvaliteter som ikke finnes i noen andre Lange-modeller. For å sette det hele litt i perspektiv, er det nok ikke urimelig å sammenligne de enklere modellene i Saxonia-kolleksjonen, med de enklere modellene i Patek Philippe sin velkjente Calatrava-kolleksjon.

[separator type=»thick»]

DET YTRE

lange-saxonia-thin-2598

Det røpes nok av navnet, for med sin tykkelse på 5,9 mm, er Saxonia Thin det slankeste uret som produseres i Lange sitt manufaktur i Glashütte. Lange sine ur er generelt kjent for sin nedtonede eleganse, og estetisk sett er Saxonia Thin merkets enkleste modell. Her byr Lange på en perfekt symmetri, som nærmest er selve antitesen til de asymmetriske Lange 1-modellene. Saxonia Thin ble opprinnelig introdusert i 2011, men har i år gjennomgått en oppdatering. Dette er i tråd med søsknene i kolleksjonen, som mottok samme behandling i fjor.

Visuelt har Lange redusert designet ned til det absolutt nødvendige. Dette innebærer blant annet at urskiven i massivt sølv, har et fravær av sekundviser og dato. Her er det kun to klassiske batongvisere i hvitt gull, som indikerer timer og minutter mot enkle timeindekser i samme materiale. I indeksene finner vi også en av forskjellene fra forgjengeren, hvor de på årets utgave har blitt noe lengre, men også er flyttet nærmere ytterkanten.

lange-saxonia-thin-2647

Urkassen i hvitt gull (som også er tilgjengelig i rødt gull), har en diameter på 40 mm. Personlig oppfatter jeg det som en «sweetspot» for dette designet, som gir en riktig balanse både isolert sett, og på håndleddet. Kassedesignet er et en tredelt konstruksjon, med polert krans, og børstet mellomkasse.  De slanke hornene er imidlertid polerte, og den samme miksen av polerte og børstede flater, går igjen i baklokket. Ved første øyekast virker det hele kanskje litt selvfølgelig for et ur i denne prisklassen, men når man begynner å gå etter urkassen i sømmene, ser man virkelig hvor høyt finishnivået faktisk er.

[separator type=»thick»]

DET INDRE

lange-saxonia-thin-2615

Endring bør ikke skje kun for endringens skyld. Med tanke på at forgjengeren av Saxonia Thin ble levert med et nyutviklet urverk ved lanseringen i 2011, er det ingen overraskelse at det samme verket er å finne under safirkrystallen i baklokket på den nye modellen.

Det in-house-produserte kaliber L093.1 er en ren oppvisning av særtrekk, som både forbindes med Glashütte-stilen, og Lange. Det manuelt opptrekkebare verket er utført i tradisjonelt «tysk sølv» (legering av kobber, nikkel og sink), med en trekvarts-verksplate som er historisk typisk for ur fra hjemstedet Glashütte. Andre typiske Lange-elementer omfatter kragene i gull, og den håndgraverte balansekloben.

lange-saxonia-thin-2671

Helhetlig er finishnivået svært høyt, med Glashütte ribbing (andre steder kjent som Côtes de Genève), sunray-mønster, perlage, blankpolering, skråslipte kanter og blånerte skruer. Resultatet er et raffinement og skjønnet, som er tilgjengelig nok til å nytes av både erfarne entusiaster og uinvidde. I alle fall hvis man tar frem en lupe.

Rent teknisk har kaliber L093.1 en frekvens på 21.600 vph, og en gangreserve på omkring 72 timer. Urverket er langt i fra det mest kompliserte som leveres av manufakturet, men kan kanskje best beskrives som enkelhet utført på et nivå nær det perfekte. I alle fall sett i lys av at dette er et serieprodusert ur, som utgjør en del av manufakturets årlige totale produksjonsvolum (estimert til et sted rundt 6.000 ur per år av de som hevder å vite).

PÅ HÅNDLEDDET

[separator type=»thick»]

lange-saxonia-thin-2658

Ikke overraskende er Saxonia Thin svært komfortabel i bruk. Dimensjonene vitner tross alt om en slank dressklokke, og den tynne profilen gjør at uret enkelt kan skjules under skjortekanten. Saxonia Thin er neppe et ur som vekker stor oppmerksomhet (i alle fall ikke blant de fleste), og kan i så måte beskrives som temmelig «stealth wealth». For hvitt gull kan lett forveksles med stål, av et utrent øye.

lange-saxonia-thin-2656

Det er kanskje i en slik setting Saxonia Thin trives best – som et personlig og ytterst diskré tilbehør, gjerne til en litt formell bekledning. Man bør allikevel være litt forsiktig med å være for bastant i kategoriseringen av ur, for her er grensene ofte utydelige i praksis. For enkelte vil Saxonia Thin kunne være den perfekte «daily beater», mens andre kanskje lar den hvile i boksen til spesielle anledninger. 40 mm diameter er nok til å gi uret flere mulig roller.

lange-saxonia-thin-2625

I likhet med de fleste urene fra Lange, leveres Saxonia Thin med en lekker håndsydd skinnrem av alligator. Spennen i hvitt gull er av den enkle klassiske varianten, men foldespenne skal være tilgjengelig mot et tillegg.

[separator type=»thick»]

AVSLUTTENDE TANKER

lange-saxonia-thin-2553

A. Lange & Söhne Saxonia Thin er en verdig oppdatering av en allerede stilig og elegant modell, og et tydelig bevis på det tyske merkets uavbrutte søken etter perfeksjon. Designet er balansert og enkelt – faktisk kanskje litt for enkelt for enkelte norske klokkekjøpere, som skal investere en betydelig sum i sitt første «top tier» ur.

Samtidig er det utvilsomt kjøpere som vet å verdsette en slik nedtonet minimalisme. Med en prislapp på 20.800 euro, er Saxonia Thin trolig først og fremst en konkurrent til ur som Patek Philippe Calatrava, og Vacheron Constantin Patrimony. Rimeligere alternativer i lignende stil, kan typisk være Jaeger-LeCoultre sine ultratynne Master-modeller.

lange-saxonia-thin-2590

Lange Saxonia Thin har imidlertid et lite ess i ermet. For man kan argumentere for at urverkets gjennomgående tyske stil, gir uret en liten dose ekstra med særkarakter, enn det de ærverdige sveitserne har å by på. Det er ikke det at de sveitsiske konkurrentene, ikke har en historie å fortelle. Det er bare det at Lange sin historie i høyere grad skiller seg fra mengden.

I opplevd kvalitet er det vanskelig å sette fingeren på noe negativt. Men det er også noe man strengt tatt bør kunne forvente i dette segmentet.

Mer informasjon om A. Lange & Söhne, er tilgjengelig på alange-soehne.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!