Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
En sommerflørt med A. Lange & Söhne Saxonia Outsize Date

En sommerflørt med A. Lange & Söhne Saxonia Outsize Date

Jon Henrik Haraldsen

Tysk minimalisme med det lille ekstra.

Helt siden (re)lanseringen av A. Lange & Söhne i 1994, har Saxonia vært et fast innslag hos det tyske prestisjemerket. I løpet av snart 25 år har modellen utviklet seg til en hel kolleksjon, med et utvalg større og mindre komplikasjoner. I selskap med tekniske vidundere som Datograph Perpetual Tourbillon og Triple Split, representerer Saxonia Outsize Date en mer tilgjengelig inngangsbillett til Lange-universet.

A. Lange & Söhne Saxonia Outsize Date.

Saxonia Outsize Date ble introdusert i 2018, og tilhører den seneste generasjonen Saxonia fra tre år tidligere. Enkelte vil nok dra kjensel på det estetiske, som tydelig slekter på den opprinnelige Saxonia fra 1994, men i nesten i høyere grad den utgåtte Langematik Big Date. I likhet med forgjengerne fungerer Saxonia Outsize Date ypperlig som en dressklokke, men samtidig har den nok særpreg til å også trives godt i mindre formelle settinger. Gjennom et par uker i en typisk norsk juni, nøt undertegnede klokken for det meste i kortermet – uten at det føltes direkte galt.

Mens Lange 1 bygger på en åpenbar asymmetri, handler Saxonia Outsize Date om det stikk motsatte. De enkle indeksene, små sekunder og det karakteristiske doble datovinduet, resulterer i en tydelig symmetri. En slik minimalisme stiller høye krav til de små detaljene – i alle fall gitt forventningene til klokker i denne klassen. Under lupen (eller makro-objektivet) er det heldigvis ingen tvil om at Lange leverer varene. Visere, indekser og rammen rundt datovinduet er flott finisjert, og selv det indre bezelet har en lekker børstet flate. Er dette første møtet med A. Lange & Söhne, vil man ikke bli skuffet.

Som for resten av Langes kolleksjon, er kassen utført i edelt metall. Testeksemplaret var utført i diskré hvitt gull, men modellen er også tilgjengelig i rødt gull. Selve fasongen er velkjent Lange, med de særegne slanke remfestene. Klokken sitter komfortabelt på undertegnedes gjennomsnittlige håndleddd, og diameteren på 38,5 millimeter oppleves som temmelig spot-on. Proporsjonene føles helt riktige, og Saxonia Outsize Date gir den «kompakte» følelsen luksusklokker i dette segmentet skal ha.

Bak safirglasset i baklokket sitter Langes egenproduserte kaliber L086.8. Det selvopptrekkende urverket er en variasjon på kaliber L086.1 fra 2011, som for øyeblikket er å finne i søskenet Saxonia Automatic. For A. Lange & Söhne er automatisk opptrekk et unntak snarere enn en regelen. Det man taper av fritt innsyn til urverket, vil for mange oppveies av det praktiske aspektet ved automatisk opptrekk. Faktisk sies det at forgjengeren Langematik Big Date (også med selvopptrekk), var en «daily beater» for selveste Walter Lange.

A. Lange & Söhne har for lengst blitt kjent for å gjøre rent bord når det kommer til finisj, og kaliber L086.8 skuffer ikke. «Glashütte-striper», perlage, blånerte skruer og skråpolering er blant høydepunktene. Den håndgraverte balansekloben med svanehals er et av Langes særtrekk, og den klassiske «free-sprung» balansen med skruer tilfredsstiller selv de mest nerdete av oss. Fra et estetisk ståsted skulle jeg gjerne sett at flere av juvelene var satt i gullkrager, men det blir egentlig bare for småpirk å regne.

Med en veiledende pris på over 250.000 kroner, er ikke Saxonia Outsize Date fri for konkurrenter. På papiret er de mest nærliggende utfordrerne Patek Philippes Calatrava-familie, men også andre sveitsere som Vacheron Constantin og Breguet innehar kandidater. Personlig tror jeg imidlertid ikke det er slik det vil spille seg ut i praksis, for Saxonia Outsize Date er en typisk klokke man kjøper med hele hjertet. Har man først forelsket seg i Langes distinkte ytre og vakre indre, finnes det neppe noen alternativer.

Lange kaliber L086.8 byr på nok av snacks for øynene.

Spesifikasjoner:

  • Modell: A. Lange & Söhne Saxonia Outsize Date – ref. 381.029.
  • Det ytre: ( Kasse i hvitt gull (tilgjengelig i rødt gull) – 38,5 mm diameter, 9,6 mm tykkelse – safirglass i front og baklokk – urskive i sølv med galvanisert svart finish – markører og visere i rhodinert hvitt gull – svart alligatorrem med klassisk spenne.
  • Det indre: Lange kaliber L086.8, egenprodusert – selvopptrekkende, 72 timer gangreserve – 21.600 vph – timer, minutter, små sekunder og dobbelt datovindu – utført i tysk sølv, 3/4-plate design, håndgravert balanseklobe.
  • Pris: 25.000 euro (tysk listepris inkl. MwSt.).

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!