Leses nå
TAG Heuer lanserer Carrera Glassbox Chronograph i gull

TAG Heuer lanserer Carrera Glassbox Chronograph i gull

TAG Heuers avslutning på 60-årsjubileet står til gull.

Med et jubileum å feire har inneværende år, naturlig nok, vært kraftig viet til kronografserien Carrera for TAG Heuer. Det startet allerede i januar med Carrera Chronograph 60th Anniversary i 600 eksemplarer – og fortsatte under gigantmessen Watches and Wonders, da helt nye Glassbox-modeller stjal mye av oppmerksomheten. Lanseringene har høstet til dels strålende kritikker – understøttet av vår egen Jon Henrik som omtalte sistnevnte modellserie som direkte sexy.

Nye Carrera Glassbox Chronograph i gull.

Som en avslutning på jubileumsåret kommer nå en siste utgave. Den henter sin inspirasjon fra en Carrera ref. 1158 CHN med svenske aner. Resultatet må kunne omtales som en avslutning som står til gull.

Helgull panda

Etter mange år med litt uklare veivalg har TAG Heuer for alvor begynt å finne frem godformen. Lanseringer hvor de har sett i bakspeilet til tiden da selskapet kun het Heuer har de egentlig taklet bra i mange år allerede, men tommelfingerregelen blant kresne entusiaster har like lenge vært at om navnet på tallskiven inkluderte TAG, var det best å scrolle videre. Det er heldigvis på god vei å endre seg.

Gjennom gode raffineringer og en tydeligere retning har nemlig flere av modellseriene som bærer det fulle navnet, TAG Heuer, klart å etablere seg på et godt nivå og med en egen identitet, både teknisk og visuelt. Og selv om Monaco kanskje står som det aller største ikonet hos selskapet, følger Carrera ganske tett etter. Et formelt samarbeid med Porsche har gitt ny fart i den moderne grenen av familien, mens årets Glassbox-modeller på sin side seilet inn som et etterlengtet tilskudd på den klassiske siden.


ANNONSE


For å avslutte jubileumsåret 2023 lanseres nå en variant av Glassbox i helgull, med sorte underskiver. Modellen henter sin inspirasjon fra en Carrera ref. 1158 CHN som Jack Heuer i 1972 ga til den svenske racinglegenden Ronnie Peterson, men er altså ingen direkte relansering.

Nye Carrera Glassbox Chronograph i 18k 3N gull bygges nemlig over helt samme lest som sine uedle søsken, med identiske proporsjoner på 39 x 13,9 millimeter og det spesielle buede glasset som strekker seg helt ut og over den indre bezelskalaen. Glasset henspiller tilbake til tiden da glassene var buede og laget av myk transparent akryl, og må nesten oppleves på eget håndledd for å nytes til det fulle.

Personlig var jeg imidlertid ikke fullt så begeistret over nye de Glassbox-modellene som mange andre, ei heller er gull et typisk favorittmateriale. Kombinert i en og samme referanse, ser likevel resultatet helt fantastisk ut.

Det skyldes ikke minst den svært vellykkede tallskiven, hvor en vertikal finish kombineres med underskivenes sirkulære mønster og den kraftige skråningen på den indre minuttskalaen. Tar man med en perfekt balanse mellom gull, sort og selvlysende hvitt og en sandblåst finish på tachymeterskalaen, er dette enkelt å applaudere. Høylytt.

Strålende detaljer på tallskiven.

For anledningen er datovinduet plassert klokken seks, likt det vi så på den blå utgaven i stål. Legg også merke til at sekundviseren for løpende sekunder, som er plassert rett over, ikke er tildelt en egen underskive, men kun enkle sorte markører.

Vendt rundt finner man innsyn til den nyeste utgaven av selskapets eget kronografurverk – TH20-00. Det kolonnehjulsbaserte kronografurverket kan skilte med 80 timer gangreserve og byr på en enkel, men pen finish hvor Côtes de Genève fanger mesteparten av oppmerksomheten. Graden av finish og mangelen på litt ekstra utsmykking av for eksempel rotoren blir således et av få ankepunkter mot den edle nyheten, som ville løftet helheten enda et lite hakk.

Det ødelegger uansett ikke helhetsinntrykket, som fortsatt står igjen som strålende – og kanskje min favorittlansering fra TAG Heuer noensinne. En klokke som bør appellere til alle med et hjerte for Carrera, og som her finner en modell som kombinerer moderne egenskaper (herunder 100 meters vanntetthet) med de klassiske vibbene fra Carreras storhetstid. Alt i en pakke som opprettholder en eleganse som går like godt til shorts som til skjorte og slips.

Carrera Glassbox Chronograph i gull lanseres som en del av standardkolleksjonen og er altså ingen limited edition. Norsk pris er satt til 255.200 kroner i skrivende stund.


ANNONSE