Leses nå
Tett på TAG Heuer Carrera Chronograph «Glassbox»

Tett på TAG Heuer Carrera Chronograph «Glassbox»

TAG Heuer viser muskler med en ny og uventet tolkning av Carrera.

Tross hundrevis av referanser i kolleksjonen er det ikke så vanskelig å navigere seg i katalogen til TAG Heuer. Lenge har tommelfingerregelen blant entusiaster vært å se etter logoen på tallskiven: Står det «Heuer» er det noe man kanskje vil ha på armen – står det «TAG Heuer» er klokken best egnet på gavebordet i en konfirmasjon på Oslo vest.

Ta det gjerne med en klype salt, men når jeg sist så noe skikkelig sexy med «TAG Heuer» på tallskiven kan jeg faktisk ikke huske.

Slik var det i alle fall frem til årets Watches and Wonders, hvor det sveitsiske merket med franske eiere tryllet frem en nyhet som for meg ble en av showets høydepunkter. Overraskende sterkt levert fra «teenage boss» Frédéric Arnault – som strengt tatt ikke trenger jobben.

Kronograf i glassboks

Jeg snakker selvsagt om den nye TAG Heuer Carrera Chronograph på 39 mm, som først markedsavdelingen og senere en unison klokkeverden, har gitt tilnavnet «Glassbox».


ANNONSE


Navnet refererer til det særegne safirglasset med en distinkt geometri, som er inspirert av Heuers gamle kronografer fra 60-årene. Tiden da glassene var buede og laget av myk transparent akryl. «Glassbox» har også fått en bredere betydning, og refererer til alle de moderne Carrera-modellene med nevnte safirglass.

I følge Heuer-ekspert Jeff Stein fra OnTheDash, har det fra 2015 og frem til januar 2023 kommet med 10 ulike Carrera-modeller med «Glassbox-design»:

  • Calibre 18 Telemeter (2015)
  • Skipperrer for Hodinkee (2017) / 125 eksemplarer
  • Blue Dreamer for Revolution / The Rake (2017) / 100 eksemplarer
  • Fragment Design (2018) / 500 eksemplarer
  • 160th Anniversary – Silver (2020) / 1.860 eksemplarer
  • 160th Anniversary – Montreal (2020) / 1.860 eksemplarer
  • Dato for Hodinkee (2021) / 150 eksemplarer
  • Teal Dial (2021) / 500 eksemplarer
  • Red Dial (2022) / 600 eksemplarer
  • 60th Anniversary (2023) / 600 eksemplarer

Ny generasjon Carrera

Sett opp mot forgjengerne – som alle hadde nær identiske kasser – representerer årets nye Carrera Chronograph «Glassbox» et slags generasjonsskifte. Glasset byr fortsatt på en dramatisk bue, men er nå trukket helt ut til kanten av kassen. Lesbarheten er også påfallende god, uten de typiske forstyrrelsene som ofte forbindes med buet glass.

Årsakene til dette er trolig flere, men jeg mistenker at den nye tallskiven kan tilskrives mye av æren. TAG Heuer har nemlig introdusert et helt nytt skivedesign med konveks kant, som flyter sømløst over i en konkav indre bezel med tachymeter-skala. Vanskelig å beskrive i tekst, men desto enklere å legge merke til på bilde.

Legg merke til dybden og den særegne kanten av skiven. Bilde: TAG Heuer

Ved lansering tilbys Carrera Chronograph som reversert «panda» med sølvhvite underskiver på svart bakgrunn, eller med en noe mer nedtonet mørkeblå skive.

Verdt å merke seg er at førstnevnte har datovindu kl. 12, mens sistnevnte har datovisning integrert i den nesten litt gjemte underskiven for små sekunder kl. 6. TAG Heuer har med forholdsvis små grep skapt to ganske forskjellige smaker på samme grunndesign.

Carrera Chronograph med blå skive og dato kl. 6. Foto: Jørgen Erdahl
Carrera Chronograph med svart skive og dato kl. 12. Foto: Jørgen Erdahl.

Redesignet kasse

Skiven og glasset er ikke det eneste TAG Heuer har endret, for også kassen av rustfritt stål har blitt videreforedlet. Mest merkbart er de endrede remfestene, som nå fremstår som mindre spisse og mer raffinerte. Også finishen er tatt til et høyere nivå, hvor de blankpolerte flatene nå brytes opp av kassens børstede sider.

Diameteren er fortsatt 39 mm i diameter, mens og tykkelsen 13,9 mm. «Lug-to-lug» – for dere som kikker på slikt – er 46 mm. Vannresistensen er på 100 meter – en velkommen men ikke alltid selvfølgelig egenskap for en Carrera-modell.

I praksis bidrar fraværet av bezel til at nye «Glassbox» Carrera føles noe større på armen enn det 39 mm vanligvis tilsier. Dette er en klokke som kan fungere uavhengig av om man trives best nord eller sør for den magiske 40 mm-grensen.

Oppdatert mekanikk

Foto: Jørgen Erdahl

De tidligste «Glassbox»-modellene var basert på Caliber 18 (Sellita base), men senere modeller var utstyrt med manufakturverket Heuer 02. På innsiden av nye Carrera Chronograph sitter det nye TH20-00, som tross navnet bør anses som en revisjon av Heuer 02 snarere enn et helt nytt urverk.

I følge TAG Heuer byr TH20-00 på forbedringer som toveis opptrekk, høyere presisjon, mer omfattende finish og 5-års garanti. Både svingetallet og gangreserven er imidlertid som før, med henholdsvis 4 Hz (28.800 halvsvingninger per time) og 80 timer.

Bilde: TAG Heuer

Visuelt er urverket mindre skjelettert, og kan med litt godvilje sies å ha et noe mer tradisjonelt uttrykk enn Heuer 02. Kolonnehjulet er fortsatt godt synlig på øvre del av verket, men er ikke fremhevet i kontrastfarge.

Man kjøper neppe en Carrera-kronograf på grunn av urverkets estetiske kvaliteter, men TH20-00 gjør heller ikke at man mister appetitten.

Friskt pust

Foto: Jon Henrik Haraldsen

I mine øyne er Carrera Chronograph «Glassbox» en av TAG Heuers sterkeste lanseringer på flere år. Fremfor å lage nok en «fin» men dørgende kjedelig reissue av 60-årenes Carrera, har merket tråkket på gassen og gjort noe nytt.

Noen vil kanskje hevde at det fortsatt lukter litt av vintage – og går vi ned på detaljnivå kan jeg kanskje være enig. Men helheten fremstår i så fall mer som vintage fra et parallelt universe, snarere enn en gjenskapning av en gammel klassiker.

Carrera Chronograph er først og fremst en moderne klokke, som på vellykket vis har beveget seg bort fra opphavet. Slektskapet er der, men klokkene er så forskjellige at en direkte sammenligning blir meningsløst. Litt som en ny Porsche 992 vs. en gammel 911. Man kan like begge deler omtrent like mye – og det ene er ikke nødvendigvis noe bedre enn det andre.

Foto: Jon Henrik Haraldsen

Spesielt i svart utførelse har Carrera Chronograph en sjelden x-faktor, hvor det å ha den på håndleddet føles litt som en begivenhet i seg selv. Og det er slettes ikke verst for noe med «TAG Heuer» på skiven.

Joda – jeg klarer å styre min begeistring for den beige lumen, og skulle ønske at produsenten heller hadde gått for en grønn eller kritthvit variant. Men den sjarmerende «glassboksen», skiven og plasseringen av dato kl. 12 (jeg syns jeg hører lyden av «entusiaster» som river seg i håret av sistnevnte) gjør tilgivelse helt uproblematisk.

Ikke noe røverkjøp

Man skulle kanskje tro at minst en av de to Carrera-variantene var en spesialmodell i begrenset antall, men det er faktisk ikke tilfellet. Både svart og blå går rett inn i katalogen som ordinære kolleksjonsmodeller. Begge har fått en veiledende pris på 72.850 kroner, og skal etter sigende være fortløpende tilgjengelige denne måneden.

TAG Heuer Carrera Chronograph «Glassbox». Foto: Jørgen Erdahl

Intuitivt tenker jeg at prisen er stiv – men det er også mye annet. Med Zenith El Primero godt over 100.000 kroner, og Omegas måneklokke med safir til rundt 90.000 kroner, fremstår ikke TAG Heuers prising som like urimelig som først antatt.

Carrera Chronograph er kanskje ikke røverkjøpet jeg hadde håpet på, men er samtidig en av de mest spennende kronografene til under 75.000 kroner som kan kjøpes over disk i dag.

La oss bare håpe på at dette markerer en ny retning for TAG Heuer – og at tiden som vestkant-Certina er forbi.


ANNONSE