Leses nå
Speake-Marin presenterer Ripples

Speake-Marin presenterer Ripples

En luksussportsklokke inspirert av Londons finansdistrikt og Themsen. Og Gerald Genta.

Speake-Marin er kanskje ikke noe horologisk adelsvelde, men er snarere et nisjemerke som har gått litt egne veier. Merket ble opprinnelig startet og basert rundt den britiske urmakeren Peter Speake, som trakk seg helt ut av selskapet i 2017.

Selv om merket har gått fra å være «independent watchmaking» til et «independent brand», preges det fortsatt av en sterk inspirasjon fra klassisk engelsk urmakeri. Mest kjent er trolig den karakteristiske Picadilly-kassen, som ble utviklet av Peter Speake som merkets signaturtrekk.

Med nyheten Ripples vurderes tiden åpenbart inne for Speake-Marin å kaste seg på luksussportsklokke-bølgen. Resultatet er ulikt alt vi har sett fra merket tidligere – men oppskriften med en god dose Genta-inspirasjon er definitivt velkjent.

City of London

Ripples presenteres i en 40,3 millimeter stor urkasse av stål, hvis designinspirasjon oppgis å stamme fra arkitekturen i den britiske hovedstadens finansdistrikt – «City of London».


ANNONSE


Nærmere bestemt er det distriktets moderne bygninger, som The Gherkin og Leadenhall Building, som bidrar med sine kombinasjoner av buer og rette linjer, samt kombinasjonen av glass og stål i konstruksjonen. Det virker noe søkt, i et forsøk på å legitimere et åpenbart Genta-inspirert design.

Utfallet er en urkasse og bezel som er firkantet i formen, men hvor avrundede hjørner skaper et mykere uttrykk. Dette er ikke helt ulikt det vi så på Bell & Ross’ sportsalibi, BR05. Mellomkassen og lenken beholder imidlertid et strengere og strammere uttrykk, som også brer seg videre til kronebeskytterne og den integrerte lenken.

Med en svært voksen diameter er det den grå tallskiven som stjeler din umiddelbare oppmerksomhet på Ripples. Det er også her modellen henter sitt navn, for de horisontale (grove) stripene byr på tydelige refleksjoner når lyset treffer – likt solen som treffer elven Themsen, i følge selskapet selv.

Pene kontraster mellom polerte og børstede deler.

Skiven for øvrig kjennetegnes av underskiven med sekundviser klokken halv to. Den uvanlige plasseringen har blitt et lite kjennetegn på Speake-Marins klokker og videreføres altså på sportsmodellen. Det samme gjør de karakteristiske viserne, med den tydelige hjerteformede enden på timeviseren som hovedrolleinnehaver.

Selvlaget(-ish) mekanikk

På innsiden av kassen finner vi selskapets eget SMA03-T, som er utviklet av Research & Development-avdelingen Le Cercle des Horlogers, nært sveitsiske Neuchâtel. Urverket byr på automatisk opptrekk via mikrorotor og godt akseptable 52 timer gangreserve.

Urverket er pent dekorert, som man forventer fra en aktør som Speake-Marin. Det betyr blant annet flotte polerte skråkanter, tydelige Genève-striper og perlage. Her beholdes også det grå monokrone uttrykket fra fronten, selv om jeg kunne ønsket meg litt mer fyrverkeri i form av en dekorert mikrorotor eller bruk av noen gulltoner.

SMA03-T er synlig gjennom safirglasset i baklokket.

Kaster man et blikk på graveringene langs ytterkanten, oppdager man dog et aldri så lite ankepunkt. Ripples er nemlig oppgitt vanntett til kun 5 ATM, som rett og slett er for lite for det som skal være en sporty luksusklokke. Riktignok har Audemars Piguet det samme på flere av sine Royal Oak, men det er ingen fullgod unnskyldning.

Førsteinntrykk

Interessen for luksuriøse sportsklokker med integrert lenke har de seneste årene vært skyhøy, og stadig flere produsenter har kastet seg på trenden i desperate forsøk på å slåss om kundene. Også flere små nisjepregede «independents» har gått i samme retning, som Streamliner fra Moser & Cie. og Laurent Ferrier Sport Auto.

Trekket fra Speake-Marin er således forståelig og nærmest forventet. Likevel trekkes jeg litt i to retninger med nyheten Ripples.

På den ene siden skal Speake-Marin ha skryt for å ta med seg flere egne signaturelementer inn i en luksussportsklokke som skiller seg markant fra alt annet i merkets portefølje. På den annen side blir det hele litt krampaktig. I 2022 er det forsvinnende lite kreativitet i å lansere en Genta-inspirert sportsklokke.

Kritiske spørsmål rundt kreativitet, legitimitet eller inspirasjonskildene til side – vi står uansett igjen med en litt snodig hybrid mellom det karakteristiske Speake-Marin-looket og en luksuriøs sportsklokke.

Etter min mening får man hverken fugl eller fisk, for designet treffer rett og slett ikke. Skiven er for dominerende, underskiven med små sekunder fungerer dårlig på denne type klokke og hjerteviseren blir som en malplassert antikvitet i en moderne funkis-leilighet å regne.

Med det som virker å være en «limited prodution watch», hvor enkelte kilder peker på kun 100 eksemplarer, vil likevel klokken finne sine kunder. Hvorvidt den rekrutterer mange nye entusiaster til Speake-Mariner jeg mer usikker på, for det finnes særdeles mange luksussportsklokker jeg hadde valgt før denne.

Fakta og pris

Speake-Marin Ripples

Diameter: 40,3 millimeter
Tykkelse: 9 millimeter
Kassemateriale: Rustfritt stål
Urskive: Grå
Glass: Safir
Vannresistens: 5 ATM (50 meter)
Lenke: Integrert lenke i stål med foldespenne

Urverk: SMA03-T
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, mintter, små sekunder
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 52 timer

Tilgjengelighet: Begrenset produksjon, 100 eksemplarer (ubekreftet)
Veiledende pris: 19.900 CHF

Mer informasjon er tilgjengelig på speake-marin.com.


ANNONSE