Leses nå
Tett på A. Lange & Söhne Richard Lange Minute Repeater

Tett på A. Lange & Söhne Richard Lange Minute Repeater

Merkets første klassiske minute repeater er et aldri så lite mesterverk.

Innen klassisk klokkekunst er det enkelte komplikasjoner som lenge var nærmest ensbetydende med haute horlogerie. Blant disse finner vi tekniske godbiter som evighetskalender og tourbillon, men øverst i hierarkiet er det mange som holder en knapp på klokker som kan tilkjennegi klokkeslettet med lyd – en minute repeater.

Avansert indre, enkelt ytre. Bilde: Tidssonen

Tyske A. Lange & Söhne er ikke ukjent med produksjon av komplikasjonen, som vi så for første gang i deres Grand Complication i 2013. Senere har også Zeitwerk-serien bydd på minute repeater, som passende slo lyden i tråd med den digitale tidsvisningen på modellen. En minute repeater i sin mest klassiske form har imidlertid ikke kommet ut av dørene på det Glashütte-lokaliserte manufakturet. Før nå.

Richard Lange

Av Langes nå seks ulike hovedfamilier, er Richard Lange kanskje den mest anonyme. Klokkefamilien har tradisjonelt vært benyttet til lanseringer med tydelige bånd til klassiske skipskronometre og 18- og 1900-tallets søken etter høyest mulig nøyaktighet. Det har i praksis betydd lanseringer hvor et (ofte) sjenert ytre har skjult tekniske godbiter som fusée-and-chain , hoppende sekunder eller tilsvarende.

Richard Lange Minute Repeater.

Richard Lange Minute Repeater følger i sin families fotspor, med det som ved første øyekast er et tilsynelatende anonymt, ja nesten simpelt, ytre. På litt avstand vil dette fort være en klokke som feilaktig kan passere som en simpel moteklokke fra din lokale klesbutikk, men på nært hold er det milevis fra sannheten.

For å starte med det ytre. Klokken kommer i en 39 millimeter stor og 9,7 millimeter høy kasse av det kanskje edleste metallet innen klokkeproduksjon – platina. Størrelsen i seg selv er nesten overraskende liten til Lange å være, men tilsvarende svært velkommen om mine preferanser skal ilegges noe betydning. Også bruken av platina er litt uvanlig i klokker som skal lage lyd, men utviklingssjefen hos Lange – Anthony de Haas – avfeide bestemt at metallet var dårlig egnet og pekte heller på at det ga sin egen klang.


ANNONSE


Nærbilde av kassesiden. Bilde: Tidssonen

Det første hintet om at dette er noe helt annet enn en simpel moteklokke finner du også på venstre side av kassen. Her sitter glidebryteren som skyves opp for å starte avspillingen av lydsignalene for aktuelt tidspunkt. Sett fra siden ser man også den flotte kombinasjonen av en børstet finish på mellomkassen og øvrige polerte deler.

Beveger man seg videre finner man at den tilsynelatende enkle hvite skiven med sorte romertall er alt annet enn enkel. Denne er produsert i hvitt gull som er emaljert, hvor de tre høydenivåene utgjør tre separate deler.

Tallskiven er i tre separate deler av emalje. Bilde: Tidssonen

Verdt å merke seg er også at de sorte – og den ørlille røde – detaljene ikke bare er malt på, men tilsvarende bakt som emaljen. Det gir et helt spesielt utseende, hvor det sorte kommer opp fra underlaget og har en tydelig glans mot det hvite.

De tre viserene er alle laget i blånert stål. Det gir et utrolig flott spill i ulikt lys, fra helt sort til den klareste blå.

Innbydende bakside

Hvor fremsiden feilaktig kan fremstå simpel, er baksiden langt mer innbydende og usjenert. Her finner man selskapets nye L122.1, som leverer urmakerteknisk kompetanse fra øverste hylle.

Velkjent Lange-finish. Bilde: Tidssonen

Konstruksjonen og finish er velkjent Lange, med bruken av tysk sølv, Glashütte-striper, gullmansjetter på juvelene, blånerte skruer og flotte håndpolerte skråkanter på klobene. Legg merke til hammerne og energimekanismen for minute repeateren nede til høyre i bildet ovenfor, samt de sirkulære lydfjærene – «gongene» – som omslynger urverket.

Urverket byr på minuttrepetisjon i sin klassiske form. Det betyr at urverket først slår timene med en lav tone, deretter en dobbeltone for hvert kvarter etter siste hele time, før det hele avsluttes med antallet minutter siden forrige hele kvarter med høy tone.

Verdt å merke seg er en ny patent fra Lange, som eliminerer den vante pausen som oppstår dersom ingen kvarter skal signaleres (fra 1 til 14 minutter etter hel time). I tillegg brukes en patent som sikrer at kronen ikke kan dras ut mens hammerne er i bruk, samt at disse ikke kan aktiveres om kronen allerede er ute. Det sikrer brukeren mot å kunne skade mekanismen.

Horologisk godteri. Bilde: Tidssonen

En annen detalj verdt å merke seg er logoen med «SUG» på kassen. Det viser at den er produsert av Sächsische Uhrentechnologie GmbH i Glashütte, som også er hovedprodusent og deleid av Sinn Spezialuhren.

På hånden

Jeg har allerede uttrykt min begeistring for størrelsen på Langes nye og kompliserte godbit. Kombinert med vekten av platina og en foldespenne i samme materiale, gjør det at klokken bærer flott på håndleddet, samtidig som vekten blir som et bevis på hvilken urmakerteknisk tungvekter man har på seg.

Nydelig størrelse og tungt metall gir en flott opplevelse på håndleddet. Bilde: Tidssonen

Også bruken av minute repeateren føles solid og svært velprodusert. Etter at mekanismen aktiveres, høres også lyden klart og tydelig for brukeren. Det finnes definitivt tilsvarende klokker som gir høyere lyd, men jeg er helt enig med de Haas, som forklarer at opplevelsen først og fremst er ment for eieren – ikke for å varsle resten av rommet hva klokken er.

Les også...

Avsluttende tanker

Richard Lange Minute Repeater er en klokke for kresne kjennere. Et lite teknisk kunstverk som hvisker og flyr fullstendig under radaren i de aller fleste sammenhenger, men som vekker stor begeistring når man studerer den i detalj.

Konklusjonen blir derfor helt lik førsteinntrykket fra nyhetssaken om årets nyheter fra A. Lange & Söhne: En herlig klokke som oser av klasse og samtidig byr på subtil luksus for kjennere. For Richard Lange Minute Repeater skuffer så absolutt ikke i metallet, snarere tvert i mot.

Stilrent. Bilde: Tidssonen

Dessverre vil kun 50 eksemplarer bli produsert – og med en pris noe over fire millioner norske kroner blir dette en klokke de fleste av oss bare kan drømme om. For dette er veldig nært end game innen kategorien «dressklokke».

Fakta og pris

A. Lange & Söhne Richard Lange Minute Repeater
Referanse: 606.079

Diameter: 39 mm
Tykkelse: 9,7 mm
Kassemateriale: Platina
Urskive: Hvitt gull med emalje
Glass: Safir
Vannresistens: 20 meter
Rem: Krokodille med foldespenne

Urverk: Lange L122.1
Type: Mekanisk, manuelt opptrekkbart
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder, minute repeater
Frekvens: 21.600 vph (3,5 Hz)
Gangreserve: 72 timer

Tilgjengelighet: 50 eksemplarer. Kun i Lange-boutiques
Veiledende pris: 409.000 EUR (inkl. tysk 19% mva)

Mer informasjon er tilgjengelig på alange-soehne.com.