Leses nå
Sinn UX SDR GSG 9 (EZM 2B)

Sinn UX SDR GSG 9 (EZM 2B)

Hvorfor Sinn?
Takket være Tidssonen, ble jeg oppmerksom på U-serien til Sinn (kudos til tombs). Jeg likte tanken på å ha en klokke jeg ikke behøvde å være redd for. Falt for det enkle, men robuste designet. Teknologien til Sinn var også en drivkraft.

Jeg har tidligere hatt U1 og U2S, og syns disse er helt topp, men ville prøve en modell jeg ikke hadde hatt før. Det stod lenge mellom UX og U1000, men UX trakk det lengste strået denne gang på grunn av lesbarheten.

Klokken:
På midten av 90-tallet hadde Sinn et samarbeid med Grenzschutzgruppe 9 (GSG 9) der Bundespolizei , hvor de utviklet en dykkerklokke som var pålitelig og lett leselig i kampens hete under skarpe operasjoner. Resultatet ble Sinn EZM 2 – Mission Timer. Oppfølgeren til denne klokken ble Sinn UX som er tilgjengelig for det sivile marked. UX-serien består av 7 forskjellige klokker, hvor man har 3 klokker i GSG 9 versjonen, 3 klokker i standard UX og en special edition som heter UX Sansibar. Jeg valgte GSG 9 fordi jeg liker gimmicker, og fordi jeg satte pris på noen features som skiller denne ut.

Kassen har en diameter på 44mm og en tykkelse på 13,3mm. Den utgjør en tydelig tilstedeværelse, men den virker mindre enn andre 44mm klokker jeg har hatt. Noe av grunnen er at lugsa er korte, og følger håndleddet naturlig. Klokka sitter velbalansert på håndleddet og føles naturlig på mine små håndledd. Den er heller ikke særlig tung med sine 168g (m/ silikonrem kuttet for 7″ håndledd). Ellers har kassen en nydelig sandblåst finish, noe som fremmer tool watch-looken.

Kassen er produsert av SÄCHSISCHE UHREN-TECHNOLOGIE GMBH GLASHÜTTE (SUG), og er laget av samme materialet som man finner på ytterskroget på dagens tyske u-båter i klasse 212. Det har 4 fordeler:

1. Ekstremt motstandsdyktig mot anti-magnetiske felt
2. 1.55 ganger hardere enn vanlig 316L stål
3. Kassen er tilnærmet 100% motstandsdyktig mot korrosjon fra sjøvann
4. Cool-faktoren er skyhøy

Kronen er perfekt plassert kl.10, noe som var en av hovedgrunnene til jeg valgte GSG 9 versjonen. Den er ikke i veien i det hele tatt, og på denne klokken så bruker man kun kronen for å gjøre et raskt datoskifte enkelte måneder. Den har en fin størrelse, og er ruglete på siden som gjør det lettere å operere kronen. Penslig gravering på toppen med «S» for Sinn.

Den har 4 posisjoner:
1. Skrudd fast og klar for action
2. Skrudd opp, men har ingen funksjoner ut over dette
3. Instilling av dato, sekundviser tikker videre
4. Stopper urverket, stille klokken

Baklokket er skrudd på plass, og er av samme finish som kassen. Her finner man gravering med blant annet serienummer. Det jeg liker spesielt godt med baklokket til UX kontra de andre i U-serien er at det er flatt, og ikke buet. Det gjør at den sitter mer stabilt på håndleddet enn hva min U1 og U2S gjorde.

Klokken har en unik feature som Sinn kaller for «HYDRO». Det betyr at hele kassen er fylt med en spesialolje. Det resulterer i at kassen har en vanntetthet på 12000m, eller som Sinn sier: «pressure-resistant to any diving depth – even the greatest depths». Såvidt jeg vet er det fortsatt Marianergropen (11034m) i Stillehavet som er verdens dypeste punkt. Det sagt, urverket er begrensningen her med en maks dybde på 5000m.

En annen fordel med denne teknologien er at man får en vanvittig bra lesbarhet, en grunn til jeg valgte UX over U1000. Jeg har gjort et tappert forsøk på å fange dette på bilde, men eneste jeg kan si er at det må bare oppleves. Og når klokken er under vann så reflekterer ikke glasset omgivelsene, slik som det ville gjort uten olje i kassen. Man slipper også å bry seg om fuktighet inni kassen.

Her er et bilde av min U1 som ikke har HYDRO-teknologien, og man ser hva som skjer når synvinkelen blir for stor:

Glasset er av safir, og har dobbel anti-reflektiv coating. Her ser man hvordan filosofien til Sinn er, istede for å bruke en standard coating, så har de modifisert denne slik at den er nesten like hard som glasset. Sinn kan opplyse om en hardhetsgrad på 2000 Vickers på safirglasset, og 1800 Vickers på AR-coatingen.

Bezelen er behandlet med Sinn`s «Tegimented» teknologi. Dette er en prosess som Sinn holder skjult. Eneste jeg vet er at det ikke er en coating som er lagt utenpå stålet, men heller integrert sammen med stålet. Prosessen gjør at bezelen får en hardhet på 1200 Vickers, og til sammenligning så har 316L 220-240 Vickers. Videre er bezelen er sikret med fire skruer. Den har 60 klikk, og kan selvsagt kun roteres anti-clock wise. Den ratcher veldig solid, og man trenger ikke bekymre seg for at denne blir rotert utilsiktitet da man må bruke en bevisst makt for å kunne ratche den videre til neste klikk. Eneste jeg har å utsette på bezelen er at den ikke er 100% linet opp med urskiven.

Urskiven er laget med lesbarhet i tankene. Det som gjør GSG 9 versjonen unik, er at alle viserne er hvite. Kontrasten mellom svart urskive, hvite markører og visere gjør det veldig lett å lese klokken ved et raskt blikk. Ellers så synes jeg urskiven blir litt røffere med den røde GSG 9 logoen kl.6. Er nok en del som synes den virker litt rotete, men det røde på urskiven blir veldig anonymt. Smak og behag!

Som dere ser så kunne lumen vært bedre. Det er riktignok Superluminova, men antar det er av kjipeste kvalitet. Varer desverre ikke natten ut. Man ser også at malingen ikke er gjevnt fordelt, noe som er skuffende. Min bedre halvdel har en U200, og denne har en blå lume som er betydelig kraftigere. Her burde Sinn oppgradert og fått blå lume i alle klokkene!

Siden Sinn bruker HYDRO-teknologien her med oljefull kasse, så kunne de ikke bruke et mekanisk urverk. Forståelig nok. Derfor har de satt inn et quartz ETA 955.652 som er sertifisert av C.O.S.C. Er ikke spesialist på quartz, men på Watchuseek blir dette verket omtalt som det mest nøyaktigste quartz-verket som er tilgjengelig. Det vet jeg ikke, men det jeg vet er at det er enormt nøyaktig! Har ikke hatt klokken lenge nok til å teste det ut, men ifølge sertifikatet jeg fikk så har urverket et avvik på +0,02 sekunder over en 15 dagers periode. Kan også nevne at sekundviseren «bouncer«. Det tror jeg har med at det er olje i kassen som må fortrenges for hvert eneste hakk, og tar meg selv i å beskue dette fenomenet støtt og stadig. Energikilden i verket er et lithiumsbatteri med en levetid på hele 7 år. Eneste minuset her er at man må sende klokken inn til Sinn for batteriskifte. Klokken tåler temperaturer på mellom –20 °C til +60°C.

Man får valget mellom lenke eller silikonrem på deployant, og jeg valgte sistnevnte. Litt på grunn av at jeg ikke er komfortabel med Sinn sin lenke, men mest fordi jeg elsker denne remmen! Den er super komfortabel, og den tar seg veldig bra ut på klokken. Utskåret «Sinn» skrift på den ene delen av remmen. Den fyller ut kassen skikkelig, noe jeg synes de fleste remmer burde gjøre.  Det eneste som er negativt er at det kan være vanskelig å fjerne pinner som tetter hullene når man skal resize remmen første gang. Disse kunne Sinn ha fjernet for kunden før de ble shippet til forhandlerne.

Deployanten er massiv, og av høy kvalitet. Den har diver extension som sitter godt, og klikker konstant når man setter den tilbake. Liker det faktum at den har press button system istede for flip lock. Innvendig er det gravert inn «EDELSTAHL». Selv om den er massiv og stor, så er den veldig komfortabel. Runder bunnsiden av håndleddet pent, og står i stil med kassen. Man kan bestille en mindre deployant variant om ønskelig. Som den årvåkne kan se, så har denne «Tegimented» symbolet, men det er ikke standard. Den må bestilles seperat.

Konklusjon:
Jeg vil karakterisere meg som en purist, og var derfor veldig skeptisk til quartz. Så for meg at denne havnet på billigsalg etter noen uker. Der tok jeg feil. Klokken er proppet med «state of the art technology», og det å ha en klokke som er 99,999% nøyaktig til enhver tid er jommen tilfredsstillende! Jeg skjønner godt at det ikke går hjem hos mesteparten her på forumet, men for meg så funker det. En skikkelig tool watch som tåler det aller meste. Slippe å tenke på ytre påvirkninger er rett å slett en befriende følelse

Tekst og bilder av Sponon.

View Comments (3)
  • Har hatt min i ei uke. Sikkelig solid og røff klokke. Jeg fikk min levert med påsatt neoprenreim og ekstra lærreim. Begge er svært behagelig, men jeg holder en knapp på neoprenreima. Selv om klokka er litt stor, merkes den nesten ikke på hånda – den er mye lettere enn hva jeg hadde trodd! Beste klokka jeg har hatt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.