Leses nå
Omega lanserer Speedmaster Calibre 321 Canopus Gold

Omega lanserer Speedmaster Calibre 321 Canopus Gold

Designet fra 1957 er tilbake – med en prislapp på nesten 900.000 kroner.

Rundt disse tider i fjor trakk Omega sløret av den nye generasjonen Speedmaster Moonwatch Professional. Selve grunnmodellen i Speedmaster-kolleksjonen, og nærmest å regne som en av klokkeverdenens stapelvarer.

Skrur vi tiden enda et år tilbake, treffer vi på presentasjonen av Speedmaster Moonwatch Calibre 321 i rustfritt stål. Vi begynner å ane et nytt mønster av signifikante lanseringer av nye Speedmaster-modeller hver januar, og nå styrkes denne hypotesen.

Retro-Speedy i hvitt gull

Omega Speedmaster Calibre 321 Canopus Gold (2022). Bilde: Omega

Denne uken har Omega presentert den nye Speedmaster Calibre 321 i 18 karat hvitt gull. Litt selvhøytidelig kaller Omega materialet for «Canopus Gold» – for det dreier seg tross alt om merkets egen proprietære legering av gull, platina rhodium og palladium.

Speedmaster knyttes som regel opp mot den ikoniske «måneklokken», men denne gangen har Omega gått «pre moon». Designet er nærmest en blåkopi den uhyre sjeldne ref. CK2915-1 – førsteutgaven av Speedmaster, som ble lansert sammen med Seamaster 300 og Railmaster i 1957. Litt rask hoderegning viser at trioen har 65-årsjubileum i år, noe Omega også peker på som foranledningen for den nye modellen.

Omega Speedmaster ref. CK2915-1 (1957). Bilde: Omega

Nykommeren i hvitt gull har samme ytre dimensjoner som forgjengeren fra 1957, med 38,6 mm diameter og en tykkelse på 13,92 mm. Omega har også tatt seg bryet med å gjengi flere trekk fra CK2915-1, som det pilformede «broad arrow» visersettet, bezel med «dot over ninety» og «dot diagonal to seventy», samt den historisk korrekte Omega-logoen med oval «O». Dermed må man faktisk være litt kjent med den historiske Speedmaster-katalogen, for å skille årets nyhet fra originalen – i alle fall når man studerer bilder på en skjerm.

I praksis er den vesentlige vektøkningen og glasset i baklokket (som er dekorert med Omegas velkjente sjøhest) umiddelbart avslørende momenter. Trente øyne vil også legge merke til forskjeller i urskiven, som nå er laget av onyx. Akrylglasset er også oppgradert til ripesikkert safirglass, og tachymeterskalaen er utført i «Grand Feu» emalje.

Bilde: Omega

Velkommen reprise

Ved lansering ble Speedmaster CK2915 markedsført mot racerbilsjåfører fremfor astronauter. I likhet med den historiske førsteutgaven er motoren i årets Speedmaster det «nye» kaliber 321. Urverket ble introdusert av Omega i 2019, og er nært identisk med det legendariske kaliber 321 som ble benyttet i Speedmaster-modellene frem til 1968 – men som likevel satt i klokkene som var med til månen året etter.

I motsetning til CK2915-1 har klokken glass i baklokket. Bilde: Omega

Stikkordene for den nye utgaven er verkplate og klober i PVD-belagt «Sedna» rødt gull, 55 timers gangreserve, kolonnehjul og manuelt opptrekk. Finishen gjenspeiler en høyere standard enn rimeligere Omega, og etter sigende monteres et urverk av én urmaker fra start til slutt. En høyst uvanlig praksis for både Omega og de nærmeste konkurrentene, hvor produksjonen vanligvis er mer strømlinjeformet.

Grunndesignet til kaliber 321 er basert på det minst like legendariske Lemania 2310. Et urverk utviklet på begynnelsen av 1940-tallet, og som har blitt brukt som «rå-urverk» merker som Patek Philippe, Breguet, Roger Dubuis og Vacheron Constantin. Riktignok i bedre finisherte utgaver en Omegas 321.

Omega kaliber 321. Bilde: Omega

Førsteinntrykk

Per dags dato er det kun to andre Speedmaster-modeller som er utstyrt med det anerkjente urverket – tidligere nevnte Speedmaster Moonwatch Calibre 321 i stål, samt Speedmaster Moonwatch 321 i platina. Ingen av de tre er offisielt beskrevet som limited editions, men produksjonen skal være ekstremt begrenset.

I motsetningen til de tidlige Speedmaster-referansene fra 1950- og 1960-tallet, er det ingen tvil om at trioen først og fremst må regnes som luksusklokker fremfor verktøyklokker. Dette underbygges også av de veiledende prisene, som er i en helt annen størrelsesorden en hva man vanligvis forbinder med Speedmaster-kolleksjonen.

Bilde: Omega

Med en veiledende pris tett opp mot 900.000 kroner er nye Speedmaster Calibre 321 i «Canopus Gold» en klokke for de få. For å sette det litt i perspektiv snakker vi altså om en pris som er rundt en halv million høyere enn en Rolex Daytona (med lenke) i hvitt gull, eller mer enn en kvart million høyere enn Lange 1815 Chronograph i samme materiale.

Listeprisen er også rundt 400.000 kroner mer enn hva jeg personlig mener ville vært en noenlunde anstendig pris fra Omega – men kanskje en bagatell for et lite men bemidlet publikum med en ekstrem lidenskap for Omegas ikoniske kronograf. Personlig er jeg neppe i målgruppen, og oppfatter faktisk prisingen som direkte latterlig.

Samtidig kan det fort bli langt dyrere å skaffe seg en original Speedmaster CK2915-1 – uten gull og i langt dårligere forfatning. Som kjent gikk et eksemplar under hammeren hos auksjonshuset Phillips i fjor høst, hvor totalprisen endte opp på godt over 30 millioner kroner.

Ny vs. gammel vare. Bilde: Omega

Fakta og pris

Omega Speedmaster Calibre 321 Chronograph 38.6 mm
311.50.39.30.01.001

Diameter: 38,6 mm
Tykkelse: 13,92 mm
Lengde: 48 mm
Remfeste: 19 mm
Kassemateriale: 18 karat hvitt gull, «Canopus Gold»
Urskive: Svart onyx
Glass: Safirglass
Vannresistens: 60 m
Lenke: 18 karat hvitt gull, «Canopus Gold»

Urverk: Calibre 321
Type: Mekanisk, manuelt opptrekk
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder, kronograf
Frekvens: 18.000 vph (2,5 Hz)
Gangreserve: 55 timer

Tilgjengelighet: 2022
Veiledende pris: 890.600 kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på omegawatches.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!