Leses nå
NORD Zeitmaschine Variocurve og Quickindicator

NORD Zeitmaschine Variocurve og Quickindicator


Lik Tidssonen.no på Facebook og hold deg oppdatert på siste nytt fra urenes verden!

I urverdenen er det mildt sagt mange som kjemper om oppmerksomheten, og vanligvis er det de store aktørene som drar det lengste strået. Men dersom man ikke anstrenger seg litt for å fange opp de små produsentene som flyr under radaren, risikerer man å gå glipp av en rikdom og variasjon man neppe vil være foruten.

Se bare på den lille sveitsiske urprodusenten NORD Zeitmaschine. Merket, som drives ene og alene av den idealistiske sveitsiske ingeniøren Daniel Nebel, produserer noen av urverdenens mest unike kreasjoner. Og når vi skriver «produserer», så mener vi virkelig produserer. Ser man bort fra de sterkt modifiserte ETA-urverkene som utgjør selve drivverket i modellene, lages så godt som alt av komponenter in-house – kun krystallene og enkelte skruer kjøpes utenfra(!). Nebel plasserer seg dermed i et svært eksklusivt selskap av produsenter som er dedikerte til å gjøre «alt» selv.

nord-zeitmaschine-14

Merkets nåværende kolleksjon består av to hovedmodeller – Variocurve og Quickindicator – som produseres i svært få eksemplarer per år. Med en NORD Zeitmaschine er sjansen minimal for å møte en entusiast med samme klokke på håndleddet, for til nå er hver respektive modell gjort tilgjengelig i 4 varianter, begrenset i serier på 97 eksemplarer. Merket er derfor på mange måter selve antitesen til din typiske Omega eller Rolex.


ANNONSE


NORD Zeitmaschine Variocurve ble lansert på Baselworld i 2011, og byr på en unik glidende minuttviser som følger den halvmåneformede minuttskalaen på urskiven. Visningen av timer skjer via disken plassert kl. 8, mens minuttsegmenter vises på diskene de to diskene plassert ved kl. 3 og kl. 9. Unikt, en smule eksentrisk og en helt ny måte i vise tiden på. Se demonstrasjon på YouTube her.

Denne formen for tidsvisning muliggjøres av et modifisert ETA 2824 med en spesialdesignet patentert in-house-produsert modul. Urverket sitter i en særegen 43,5 millimeter stor urkasse i rustfritt stål. Designet er industrielt, men ikke hjemmesnekret, og finishnivået er påfallende høyt – eksepsjonelt tatt i betrakning av ressursene Nebel har til rådighet.

Den andre og nyeste modellen, NORD Zeitmaschine Quickindicator, spiller også på en leken og helt ny form for visning av tid. Også her er minuttvisningen i fokus, og viseren beveger seg i et helt spesielt mønster som innebærer hele 3 rotasjoner per time(!). Bevegelseshastigheten er oppgitt til 205 millimeter per time, noe som effektivt gjør at uret kan påberope seg å ha verdens raskeste minuttviser. Timer vises igjen på en disk, denne gangen plasser kl. 9, mens datoen vises på en disk kl. 3. En demonstrasjon av urets særegne tidsvisning kan du se på Youtube her.

Funksjonene muliggjøres igjen drives uret av et modifisert ETA 2824 med en spesialdesignet in-house modul. Den 44,3 mm store urkassen i rustfritt stål, har det samme industrielle preget som Variocurve, men byr på mykere og noe mer raffinerte former.

Noen vil kanskje kalle urene unødvendig kompliserte, men ren funksjonalitet og enkelhet er ikke poenget med denne typen horologiske kreasjoner. Selvstendige mikroprodusenter – mange av dem bør egentlig kalles kunstnere – som Daniel Nebel, er drevet av en lyst til å skape noe nytt og unikt – ikke å bli den neste Omega eller Rolex. På veien tas det ingen snarveier, og det fraværende fokuset på aggressiv markedsføring gjør at håndverket må tale for seg selv.

Og tale for seg selv, vil nok de fleste si seg enige i at urene til Daniel Nebel gjør.

Mer informasjon er tilgjengelig på NORD Zeitmaschine sin hjemmeside.


ANNONSE