Leses nå
IWC Vintage Collection Aquatimer

IWC Vintage Collection Aquatimer

IWC er en av ytterst få klokkeprodusenter som har klart å bygge en kolleksjon bestående av nærmest utelukkende sterke produktfamilier. I forbindelse med deres 140-års jubileum i 2008, lanserte manufakturet i Schaffhausen seks nye klokker under samlebetegnelsen Vintage Collection.

iwc_vintage_collection1

Klokkene fikk navnene Aquatimer, Da Vinci, Ingenieur, Pilot’s Watch, Portuguese og Portofino – samtlige moderne nytolkninger av gamle og betydningsfulle modeller for det IWC vi kjenner i dag. Med Vintage Collection formidles i høy grad merkets historiske arv og DNA.

Inspirasjonskilde fra 1967

Til tross for å være en moderne nytolkning fremfor en puristisk gjenskapelse, er den ingen tvil om at Vintage Collection Aquatimer deler mange likhetstrekk med sin inspirasjonkilde – den første Aquatimer-modellen fra 1967.


ANNONSE


VC Aquatimer har beholdt det klassiske super compressor-designet med to kroner, og ser man bort fra dimensjonene er formen på stålkassen nær identisk med forgjengeren.

Navnet skulle tilsi at dette er en dykkerklokke, og den opprinnelige Aquatimer fra 1967 var vannresistant til et trykk på 200 meter (20 bar). Det er derfor noe overraskende at VC Aquatimer kun er vannresistant til et trykk på 120 meter (12 bar). Dette er tilstrekkelig for lette vannaktiviteter men det er åpenbart at dette ikke gir den tilliten man ønsker fra en dykkerklokke – faktisk finner undertegnede det litt problematisk å i det hele tatt kalle denne modellen en dykkerklokke, men la gå.

Voksen størrelse

Uret har en nokså voksen diameter på 44 millimeter, og det er kanskje nettopp dimensjonene som levner liten tvil om at klokken stammer fra denne siden av årtusenskiftet. Tykkelsen er oppgitt til 14.5 millimeter, og den svakt buede anti-refleksive safirkrystallen er såvidt forhøyet over bezelringens innerkant. En safirkrystall har også funnet veien til baklokket, og gir fritt innsyn til urets indre.

Klokkens formidable størrelse er trolig det momentet ved VC Aquatimer som skaper mest skepsis blant potensielle kjøpere. Størrelse koker til syvende og sist ned til individuelle preferanser, og for enkelte ville en diameter på 40-42 millimeter og en slankere kasse gjort uret mer attraktivt. Klokken er imidlertid overraskende komfortabel på håndleddet, og baklokkets tykkelse og buede kanter medfører en mindre kontaktflate mot huden enn mange andre ur med tilsvarende diameter.

«Tool watch» med detaljfokus

Finishen på den tredelte kassen veksler mellom polerte og børstede flater. Med tanke på at dette er en tool watch-inspirert klokke, imponerer detaljer som de mikropolerte kantene (anglage) på bezelringen med sin tilstedeværelse. Nødvendig? På ingen måte, men et slikt detaljfokus er med på å trekke helhetsinntrykket opp.

Det høye detaljnivået fortsetter over på klokkens sorte urskive, og kombinasjonen av et roterbart indre bezel og polerte markører i metall gir en tredimensjonal effekt. De store time- og minuttviserne er tydelig luminerte og tilfører klokken en viss maskulinitet, men med sin enkle og rette form er de allikevel meget elegante.

Robust in-house

Kikker man på innsiden av klokkene i dagens moderne Aquatimer-kolleksjon og forløperen GST, vil det i mange tilfeller være ETA-baserte urverk som øyet skuer. Hjertet i VC Aquatimer er imidlertid IWCs in-house calibre 80111 med såkalt Pellaton opptrekksmekanisme – et typisk trekk for IWCs manufaktururverk.

Calibre 80000-familien ble for første gang lansert i 2005, og med en diameter på kun 37 millimeter var det i en historisk kontekst IWCs minste manufakturverk på over fire tiår. Calibre 80111 skal etter sigende være et svært robust og presist urverk, med en balanse som oscillerer med en frekvens på 28.800 vph (4 hz) og en gangreserve på respektable 44 timer.

Ved første øyekast fremstår urverkets dekorasjon som ganske enkel sammenlignet med klokker med manufakturverk i samme prisklasse. Hovedplaten har en tradisjonell perlage-finish, mens broer og den inngraverte rotoren har blitt dekorert med sirkulær Côtes de Gèneve. Finishen kan neppe omtales som noe annet enn god, men i praksis oppleves den som noe uinspirert. Man bør imidlertid ikke glemme at VC Aquatimer først og fremst er en «tool watch», og det kan argumenteres for at finishen er helt i tråd med klokkens øvrige personlighet.

Helhetlig utseende

I likhet med mange andre dykkerinspirerte klokker gjør VC Aquatimer seg godt på en rekke ulike remmer. Fra fabrikken leveres klokken på en solid svart gummirem (22 mm/18 mm) tydelig inspirert av 60- og 70-tallets Tropical remmer, og med en enkel men relativt kraftig spenne i stål.

iwc_vc_aquatimer4

Remmen er god og passe fleksibel på håndleddet, og sammen med klokkens vintageinspirerte design er resultatet et meget helhetlig utseende. Uret gjør seg for øvrig meget godt på solide skinnremmer og NATO – kanskje også en klassisk mesh-lenke(?).

Gjennomført vintagetolkning

IWC Aquatimer er en spennende klokke og svært vellykket nytolkning av en gammel modell. Utseendet appellerer til flertallet, men kjennere vil sette ekstra stort pris på vintagereferansene. Aquatimer viser IWC fra sin kanskje mest sjarmerende side, og dette gjør at klokken også kan være aktuell for kjøpere som ordinært sett ikke lar seg imponere av merkets mer moderne klokkemodeller.

Den gjennomgående høye kvalitetsfølelsen er noe man bør forvente i denne prisklassen, men det er allikevel hyggelig å se at IWC leverer.

Vintage Collection er nå ute av produksjon, men med relativt god tilgjengelighet i annenhåndsmarkedet.

Tekniske detaljer

Modell: IWC Aquatimer Automatic
Referanse: IW3231-01
Materiale: Stål
Krystall: Antirefleksiv safirkrystall
Baklokk: Innfelt safirglass
Krone(r): skrukrone for urverk, krone for innvendig bezel
Vanntetthet: WR 120 m / 12 bar
Diameter: 44 mm
Tykkelse: 14,5 mm
Lenke/rem: Sort mønstret gummirem med enkel spenne

Urverk
Urverk: IWC Calibre 80111 (in-house)
Type: Selvtrekkende mekanisk
Frekvens: 28.800 vph / 4 Hz
Gangreserve: 44 timer
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato

iwc_vc_aquatimer5


ANNONSE


View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.