Leses nå
Tett på IWC Tribute to Pallweber Edition «150 Years»

Tett på IWC Tribute to Pallweber Edition «150 Years»

«Digitale mekaniske armbåndsur». Rent intuitivt høres det litt merkelig og selvmotsigende ut, for man har en tendens til å sette likhetstegn mellom «digital» og «elektronisk». Det er ikke så rart, for stort sett drives klokker med digital tidsvisning av strøm. Mekaniske ur med digital tidsvisning er en slags kuriositet – en litt småsprø nisjé, som primært snakker til entusiaster av den hardbarkede sorten.

IWC Tribute to Pallweber Edition «150 Years».

IWC Tribute to Pallweber Editon «150 Years» er en klokke som skal begeistre sånne som deg og meg. Og det er spesielt to momenter ved årets digitale nyhet, som er spesielt verdt å merke seg. For det første – modellen slekter ikke så rent lite på IWCs historiske Pallweber lommeur, med «hoppende» digital tidsvisning. Mekanismen ble oppfunnet i 1883, av den østerrikske urmakeren Josef Pallweber, og lisensert til flere urprodusenter (deriblant IWC). For det andre – Tribute to Pallweber er IWCs første armbåndsur med «hoppende» digital tidsvisning.

IWC Pallweber lommeur fra 1886. Foto: IWC.

Det er likevel ikke første gang det moderne IWC flørter med det digitale. Merket tilbyr allerede ur med digital visning, i deres Perpetual Calendar Digital Date-Month (digital dato og måned). Nye Tribute to Pallweber er noe fundamentalt annet, og ligger på sett og vis nærmere søsterselskapet A. Lange & Söhnes velkjente Zeitwerk (selv om denne er mer teknisk sofistiskert).

Estetiske minner Tribute to Pallweber minner lite om det moderne IWC, men har desto sterkere bånd til inspirasjonskilden. I likhet med flere av årets jubileumsmodeller fra IWC, byr klokken på en lekker hvit skive. Lakkeringsprosessen gir en flate som minner sterkt om tradisjonell emalje. Både tall og øvrige elementer på skiven er svart, og den blånerte sekundviseren er det eneste fargeinnslaget. Resultatet er et elegant og klassisk art deco-aktig design, som jeg syns fungerer aldeles utmerket. Dette er en jubileumsmodell verdig, og den opplevde kvaliteten er jevnt over høy.


ANNONSE


For en klokke av det mer dressy slaget, er kassen på 45 mm av den større sorten. På armen sitter den likevel godt, noe som trolig skyldes de korte remfestene. Personlig ville jeg uansett vært villig til å «lide for skjønnheten». Det må man egentlig bare være innstilt på, for klokker med en spesiell innside, har naturlig nok en tendens til å trekke størrelsen opp.

Les også...

IWC kaliber 94200 har en flott finisj som er på nivå med det kjenner fra IWC i denne prisklassen.

Urverket er et kaliber 94200, som er produsert in-house hos IWC i Schaffhausen. Verket har to drivende organer (fjærhus), med hvert sitt separate løpeverk. Til tross for den energikrevende disk-mekanismen, ender man opp med en svært respektabel gangreserve på 60 timer. Kort og godt sørger det ene drivsystemet for at urverket holder tiden, og er også koblet til den ordinære sekundviseren. Det andre gir energi til den «hoppende» visningen av timer, og minutter. Begge systemene er imidlertid synkronisert, og både time og minutt-diskenes «hopp», skjer umiddelbart i det sekundviseren passerer 60-sekundersmerket.

Totalt sett er IWC Tribute to Pallweber Edition «150 Years» en artig klokke, som leverer både et solid design og et interessant indre. Utgaven i rødt gull har en veiledende pris på 363.000 kroner, og befinner seg dermed i en prisklasse hvor det er mye flott å velge i. Beveger vi oss derimot over på utgaven i stål, kryper prisen ned til 229.000 kroner. Her kan brått Pallweber vise seg å være en av de mest unike og spennende urene i klassen.

Spesifikasjoner

  • Det ytre: 45 mm diameter, 12 mm tykkelse – 18 karat rødt gull – hvit lakkert skive – safirglass i front og baklokk – svart rem i alligator fra Santoni – vannresistens 30 m.
  • Det indre: IWC manufakturkaliber 94200, manuelt opptrekkbart – «hoppende» digital visning av timer og minutter – 60 timer gangreserve – 28.800 vph (4 Hertz).
  • Pris og tilgjengelighet: 363.000 kroner, 250 eksemplarer – også tilgjengelig i platina (573.000/25), og rustfritt stål (229.000/500).
[separator type=»space»]


ANNONSE