Leses nå
A. Lange & Söhne Zeitwerk «Luminous»

A. Lange & Söhne Zeitwerk «Luminous»

Et møte med en moderne klassiker fra A. Lange & Söhne.

Tidligere denne måneden hadde jeg gleden av å være med A. Lange & Söhne til Island (reisekostnadene ble dekket av Lange), hvor vi blant annet jaktet på nordlyset. Ja – det høres kanskje litt sprøtt ut, men en utdypende reiserapport er rett rundt hjørnet. Aller først har jeg lyst til å dele noen bilder og tanker rundt en av turens horologiske deltakere.

lange-zeitwerk-luminous-1959
Digitalklokke i røft terreng – men ikke akkurat en G-Shock.

Hvis du ennå ikke er kjent med A. Lange & Söhne, er det på høy tid å lese seg opp på merket. Det Glashütte-baserte manufakturet står bak noe av det ypperste innen serieproduserte ur, og en voksende gruppe entusiaster har en Lange som «hellige gral».

lange-zeitwerk-luminous-1919

Zeitwerk «Luminous» vil nok av mange anses å være Lange på sitt mest moderne. Modellen ble introdusert i 2010, men i motsetning til den «originale» Zeitwerk fra året før, er Luminous en limited edition på kun 100 eksemplarer på verdenbasis. Og slike små tall – fra en produsent av Lange sitt kaliber – blir det fort ettertraktet samlerobjekt av.


ANNONSE


Den digitale tidsvisningen gjør sitt til å gi modellen et moderne preg, men faktisk er Zeitwerk-konseptet direkte inspirert av en historisk klokke fra Semperoper i Dresden. Klokken ble bygget av J.C. Friedrich Gutkaes i 1841, som for øvrig var Lange-grunnlegger Ferdinand A. Lange sin læremester, og senere svigerfar.

Ikke bare byr Zeitwerk på en digital tidsvisning, men skiftet mellom timer og minutter skjer også i øyeblikkelige hopp. Nettopp slikt vet erfarne entusiaster å sette pris på, men det disk-baserte systemet krever sitt når det gjelder energi. For å løse det potensielle problemet med synkende ratepresisjon, har Lange løst dette ved å integrere en såkalt remontoire – enkelt forklart en slags ekstra kraftkilde/fjær. Gangreserven er 36 timer, og indikeres med egen visning kl. 12 på urskiven.

lange-zeitwerk-luminous-1920

Joda, det kreves litt teoretisk kunnskap for å virkelig verdsette Lange kaliber L043.1 fullt ut, men som ethvert ur fra Lange, byr urverket på kvaliteter som tilgjengelig for alle. Jeg snakker selvsagt om den vanvittig flotte finishen, som blant annet inkluderer blånerte skruer, håndgraverte klober, Glashütte-bølger (eller Genevè-striper, som det heter alle andre steder), perlage på verksplaten, og polerte gullkrager rundt juvelene. Det er så flott, så flott.

En vakker bakside stiller store forventninger til urets forside, og Zeitwerk «Luminous» skuffer ikke akkurat her heller. Vinduene for timer og minutter, samt underskiven for sekundvisning, er innrammet av grå symmetrisk metallbro. Ellers består urskiven av farget safirkrystall, som inviterer til innsyn i urets indre. Og her kommer det store partytrikset, og årsaken til det spesielle modellnavnet: samtlige numeraler er påført Super-Luminova. Lommelykt burde nesten fulgt med boksen!

lange-zeitwerk-luminous-2152

Zeitwerk «Luminous» var den første klokken fra Lange som bød på dette temaet, og det overrasker nok ingen at det ble svært godt mottatt. Denne «familien» har i senere tid vokst til å inkludere limited-modeller som Grand Lange 1 «Lumen» (Pre-SIHH 2013) og årets Grand Lange 1 Moonphase «Lumen». Jeg har diskutert muligheten for en Lange sportsklokke med både Wilhelm Schmidt (CEO) og Anthony de Haas (direktør for produktutviklig), hvor svaret kort og godt har vært «nei». Dermed fremstår kanskje «Luminous» og «Lumen»-modellene som Lange sine beste utfordrere det typiske «Nautilus/Royal Oak/Overseas-segmentet».

lange-zeitwerk-luminous-1933

Innovative klokkemodeller har en lei (men naturlig) tendens til å by på kraftige fysiske dimensjoner, for det er jo så mye som må få plass. Riktignok er Zeitwerk «Luminous» større en den ikoniske Lange 1 sine 38,5 mm, men en diameter på 41,9 mm er høyst akseptabelt. Faktisk ganske imponerende.

Selve tykkelsen er 12,6 mm, og vekten er høy. Vi snakker tross alt om en urkasse i massivt 950 platina. Det er helt klart ikke det mest håndleddsvennlige materialet, og Lange Zeitwerk «Luminous» er neppe uret for de som fortrekker noe ultralett. Men du verden for en flott tilstedeværelse den har, og for en deilig følelse det er å ha Zeitwerk «Luminous» på håndleddet!

lange-zeitwerk-luminous-1930

Men nå har jeg dessverre kommet til punktet hvor en del drømmer kanskje vil knuses. For som jeg nevnte innledningsvis, er Zeitwerk «Luminous» sjelden vare. Ikke nok med at den i sin tid hadde en veilledende pris på omkring 800.000 norske kroner etter dagens kurs, men den er selvfølgelig også utsolgt.

En sjelden gang dukker Luminous opp på auksjon, som for eksempel her og her. Det er altså ikke utenkelig om vi brått snakker om priser fra omkring 1,5 til 2 millioner kroner. Lange er tross alt en av få «moderne» merker som virkelig har begynt å bygge momentum i auksjonsmarkedet, og Zeitwerk-modellene er populære. Og som den kanskje mest ettertraktede referansen i Zeitwerk-familien, er Zeitwerk «Luminous» allerede å regne som en moderne klassiker.

lange-zeitwerk-luminous-1942
Lange in-house kaliber L043.1.

Da kommer det neppe som noen overraskelse at følelsen av løpe rundt i Islands utilgivelige landskap med en Zeitwerk «Luminous» på håndleddet, mildt sagt var en spesiell opplevelse. Men mer om dette kommer senere!


ANNONSE