Leses nå
IWC lanserer Big Pilot’s Watch Monopusher Edition «Le Petit Prince»

IWC lanserer Big Pilot’s Watch Monopusher Edition «Le Petit Prince»

Den første Big Pilot’s Watch med kronograf-funksjon.

De færreste eier en, men de fleste kjenner til den. Siden introduksjonen i 2002 har Big Pilot’s Watch blitt en av ikoniske klokkene til IWC, og er i dag nærmest å regne som en egen underkolleksjonen. For med årene har det blitt noen varianter av modellen, inkludert årets nye Big Pilot’s Watch 43 i redusert størrelse og den elleville Big Pilot’s Watch Shock Absorber XPL.

Til tross for å være inspirert av enkle (og store) pilotklokker utstedt til det tyske flyvåpenet rundt andre verdenskrig, har IWC også vartet opp med komplikasjoner som «big date», årskalender, evighetskalender og tourbillon. Noen kronograf har vi imidlertid ikke sett snurten av – i alle fall ikke frem til nå.

Big Pilot’s Watch Monopusher Edition «Le Petit Prince»

Big Pilot’s Watch Monopusher Edition «Le Petit Prince». Bilde: IWC

Den store kronen er et gjentakende og distinkt trekk ved hver eneste Big Pilot-modell. Og til tross for at nye Big Pilot’s Watch Monopusher Edition «Le Petit Prince» byr på kronograf-funksjon, står kronen fortsatt alene på venstre side av kassen.

I følge Christian Knoop, Creative Director for IWC (som vi for øvrig har pratet med tidligere her), var det aldri noe alternativ å rote til uttrykket med to konvensjonelle kronograf-knapper:

– IWC has always been about tackling engineering challenges and finding technically elegant solutions. We have had the idea to present a Big Pilot’s Watch with a chronograph function for some time now. However, one can hardly imagine the unmistakable design with the large case and conical crown with two chronograph pushers on the side of the case. Therefore, we hit upon the surprising and at the same time logical idea to integrate a monopusher chronograph.


ANNONSE


Kort og godt er nykommeren en såkalt «monopusher-kronograf», hvor én knapp styrer start, stopp og nullstilling av tidtakingsfunksjonen. Knappen har IWC integrert i den store kronen, hvor den for utrente øynene er nærmest usynlig.

Kaliber 59365. Bilde: IWC

Urverket er det «nye» kaliber 59365, som er basert på det eksisterende 59360. Sistnevnte ble introdusert i 2015, og har vært brukt i en håndfull referanser i Portofino-kolleksjonen. I motsetning til kaliber 69000- og 89000-familiene er 59360 og 59365 de eneste manuelle kronografverkene fra IWC.

Estetisk har urverket et interessant design med eksponert kolonnehjul, utfreste åpninger og gangreserve-indikator på verksiden. Finishen er pen og maskinell, slik vi kjenner fra IWC i denne prisklassen.

Eksteriøret er i velkjent format, med en 46,2 mm kasse i rustfritt stål. Modellnavnet avslører at det dreier seg om en limited edition i «Le Petite Prince»-serien, som ikke overraskende innebærer en blå urskive. Med store påførte numeraler er uttrykket konsistent med tidligere modeller som Big Pilot’s Watch «Le Petit Prince» fra 2010, og Big Pilot’s Watch Annual Calendar «Le Petit Prince» fra 2016.

Bilde: IWC

Førsteinntrykk

En kronograf føles som et naturlig neste skritt for den voksende Big Pilot’s Watch-familien. Samtidig er en monopusher et uventet trekk de færreste nok så komme.

Personlig er jeg ikke helt komfortabel med urskivens layout, og savner også det mer verktøyklokke-aktige preget som kjennetegner de enklere variantene av Big Pilot’s Watch. Selv ville jeg nok heller satt pengene på grunnmodellen med svart skive – og eventuelt supplert med en klassisk Pilot’s Watch Chronograph (hvis behovet for en kronograf til å time grillingen av biffen skulle melde seg).

I mine øyne er den blå nykommeren kanskje mest å anse som krydder for de med flere store pilotklokker i samlingen, og neppe et førstevalg for kjøpere på jakt etter sin første Big Pilot’s Watch. Oppfatningen underbygges også av at det tross alt dreier seg om en limited edition, som kun er tilgjengelig i 500 eksemplarer. Fra et selskap som antas å produsere nærmere 100.000 enn 10.000 klokker i året, er Big Pilot’s Watch med blå skive og monopusher en modell for de få.

Les også...

Bilde: IWC

Fakta og pris

IWC Big Pilot’s Watch Monopusher Edition «Le Petit Prince»
IW515202

Diameter: 46,2 mm
Tykkelse: 14,6 mm
Kassemateriale:
Urskive: Blå
Glass: Safirglass
Vannresistens: 60 m
Rem: Brun kalveskinn, foldespenne

Urverk: 59365
Type: Mekansik, manuelt opptrekk
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder, dato, kronograf (monopusher), gangreserve-indikator
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 192 timer (8 dager)

Tilgjengelighet: 500 eksemplarer
Veiledende pris: 187.000 kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på iwc.com.