
Ansvarlig redaktør
Å kjøpe ny klokke fra en autorisert forhandler er alltid tryggest, men for mange klokkekjøpere er det mer interessant å kjøpe noe brukt. Med rett fremgangsmåte og god «due diligence», er det ikke usannsynlig å kunne skaffe seg drømmeklokken brukt til en godt rabattert pris.
Velg en seriøs markedsplass
De fleste erfarne klokkeinteresserte styrer unna de ordinære auksjons- og rubrikknettstedene på nett, og sikter seg heller inn mot mer spesialiserte markedsplasser for kjøp og salg av klokker. Her er kunnskapsnivået og påliteligheten til både selgere og kjøpere generelt høyere, og sannsynligheten for de ubehagelige opplevelsene er ofte lavere.
Norge: Tidssonen Marked, men også ulike Facebook-grupper relatert til klokker.
Internasjonalt: Chrono24.com er en av verdens største markedsplasser for klokker. Søkemotoren WatchRecon.com, som gjør det mulig å søke gjennom flere av de store og kjente klokkeforaene i ett enkelt søk.
Kjøp av klokke utenfor Norge (import), utløser i de fleste tilfeller en merverdiavgiftsplikt. Se Tidssonens separate guide for klokkekjøp i utlandet.
«Kjøp selgeren»
En seriøs markedsplass legger forholdene til rette for en trygg handel, men er ingen sikkerhet i seg selv. Den potensielle nedsiden og risikoen, er det kjøper som må bære. Man bør derfor alltid gjøre sitt forarbeide, ved å nøste opp i selgerens historikk, sjekke referanser, samt verifisere kontaktinformasjon. For ikke å snakke om å vurdere gode og skarpe bilder av kjøpsobjektet – det finnes ingen god unnskyldning for dårlige bilder i dagens digitale verden.
Forskuddsbetaling er nok den mest utbredte oppgjørsformen ved klokkehandel, så tillit til motparten er alfa og omega. Skurrer den minste detalj, er det ofte lurest å bare styre unna. «Feilprising» som kommer kjøper til gode, forekommer i stadig mindre grad på brukte ur – i alle fall på de mest populære merkene som Rolex, Omega, Breitling, TAG Heuer etc. Er kjøpsmuligheten for god til å være sann, er den som regel nettopp det.
Dokumentasjon
Jo mer informasjon og forhold som kan dokumenteres, jo mindre usikkerhet og et tryggere kjøp. I en glansbildeverden leveres den brukte klokken med originalkvittering (ikke så veldig vanlig), original boks, og produktsertifikat stemplet eller signert fra forhandleren der uret i sin tid ble kjøpt (ganske vanlig på nyere klokker). Fravær av boks og sertifikat bør reflekteres i prisen.
Spesielt mekaniske ur krever jevnlig service (typisk +/- 5 år). Kan eventuelle tidligere servicer og reparasjoner dokumenteres med faktura eller kvitteringer? Supert! Har klokken et servicebehov nå eller i nær fremtid, er dette noe som bør reflekteres i prisen.
Som kjent piratkopieres klokker i stor stil, og i enkelte tilfeller vil kun eksperter kunne skille ekte fra fake. I realiteten har man nok allikevel sikret seg rimelig godt, ved å undersøke selgerens historikk og rykte, samt sjekke klokkens serienummer (som for øvrig alltid bør være intakt) opp mot serienummeret i originalpapirene.
Et raskt Google-søk på serienummer er ingen vanntett sjekk, men kan i visse tilfeller avsløre om det dreier seg om et falsk eller stjålet ur. En liste over stjålne/tapte ur er også tilgjengelig på Tidssonens forum her.
Skriv kontrakt
Kjøper du brukt av en privatperson, kan man med fordel skrive en enkel kjøpskontrakt (f.eks. Forbrukerrådets kontrakt for kjøp av ting). På den måten har man dokumentert hvilke premisser handelen er inngått på, og har en tydelig ansvarsfordeling dersom noe uforutsett senere skulle dukke opp.
Skjer kjøpet fra en profesjonell aktør, bør man orientere seg om hvilke vilkår selger opererer med. Hva skjer om uret blir skadet/mistet under transport, eller brått avdekkes å ha et akutt servicebehov? Her kan kjøper brått bli konfrontert med store kostnader, dersom ikke slike forhold er avklart på forhånd.
Med litt sunn skepsis, fokus på detaljene, og en god dose tålmodighet, er forutsetningene tilstede for en trygg og vellykket klokkehandel.
Denne guiden er basert på en artikkel som første gang ble publisert av Tidssonens tidligere samarbeidspartner, Dinside.