Leses nå
Klokkeregisteret – en ny norsk tjeneste for klokkeeiere

Klokkeregisteret – en ny norsk tjeneste for klokkeeiere

Skal tilrettelegge for tryggere handel og eierskap av nye og brukte klokker.

– Vi ønsker å lage «bilregisteret» for klokker. Klokker er verdifulle objekter som dessverre også har blitt ettertraktede for tyveri og innen hvitvasking, sier Trond Lid Cappelen.

Han er en av gründerne bak den nye nettbaserte tjenesten Klokkeregisteret, som før helgen ble lansert og delt på ulike klokkegrupper i sosiale medier. Cappelen forklarer at målet er å skape en plattform som bidrar til tryggere brukthandel, og samtidig fungerer som et oppslagsverk for stjålne og tapte armbåndsur.

– Fordelene for brukerne vil være mange, hvor det viktigste kanskje er at klokken blir sporbar om den skulle bli stjålet eller tapt. Et enkelt søk på serienummer vil gi info om klokken er registrert hos oss, og hvilken status den har i systemet.

Omega Speedmaster (Foto: Klokkeregisteret)

I følge Cappelen kan brukerne registrere alle sine klokker på ett sted, og ha mulighet til å legge inn dokumentasjon på utført service, trykktesting, betalt merverdiavgift og takst. Historikken lagres og er overførbar til ny eier ved et eventuelt salg.


ANNONSE


– Prosjektet startet med to kamerater for fem år siden, hvor den ene personen ble svindlet i et klokkekjøp, da klokken var et plagiat og av høyere verdi. Det var da ideen oppstod. Vi består nå av tre personer som har høy kompetanse innen klokker og forsikring. Vi har til felles at vi ser de store hullene og skrikende behovet for et register som ikke er statlig eller kommer fra forhandlere.

Det er det Oslo-baserte digitalbyrået Bonefish AS som har produsert og designet nettsiden. Cappelen forteller at systemet er kodet fra bunnen av for økt sikkerhet, og at tjenesten er under konstant utvikling i form av funksjonalitet og muligheter.

– Målet er at dette skal bli så utbredt at folk vil være skeptiske dersom klokken de skal handle ikke er registrert på korrekt måte. Vi har enorm tro på nytten av en slik tjeneste og håper også miljøet ser verdien og mulighetene.

Klokker er ettertraktede verdiobjekter (Foto: Klokkeregisteret)

Dersom klokken selges, men ny eier ikke har noen interesse av å registrere seg hos dere. Hva skjer?

– Det er valgfritt om ny eier vil registrer seg. Hvis det ikke er ønskelig så vil dokumentasjon ligge på tidligere eier, men han kan sette klokken som solgt. Dersom kontoen blir fjernet vil også dokumentasjonen slettes.

Mange klokker skifter eiere i hyppig tempo. Hva skjer dersom en klokke er registrert på en tidligere eier, som ikke svarer på forespørsler og ikke har merket klokken som solgt?

– Hvis gamle eier ikke har avregistrert den som normalt så vil ikke klokken kunne registreres. Da kan vi bistå med å løse dette. Da er det to parter som begge må samtykke til overføringen og alt er på stell med klokken. Ved skifteattest, dødsfall så vil klokken kunne manuelt overføres. Det er derfor viktig at klokken omregistreres eller settes som solgt hvis den er solgt.

Våre tanker

Ideen om et slikt register er god, men vi i redaksjonen er litt usikre på hvor omfattende problemet med handel av stjålne, tapte eller smuglede klokker er her til lands. På nåværende tidspunkt er det også vanskelig å vurdere tjenestens nytte – for nytten avhenger i høy grad av databasens fremtidige størrelse og dataenes integritet.

Registrert eierskap i Klokkeregisteret vil ikke være ensbetydende med lovlig eierskap, og vil heller ikke være noen skuddsikker garanti for klokkens eller dokumentasjonens ekthet. Bekreftet ID og sporbare brukerdata kan bidra til økt sikkerhet, men dessverre er det ofte en lang vei fra innlevert politianmeldelse til straffedømt skurk og penger tilbake på konto.

Lagring av private data som navn, adresse og klokkesamling, introduserer også spørsmålet om personvern. Tjenesten drives formelt av det private selskapet MK GLOBAL AS, og forholder seg i følge Cappelen til norsk lov og personvern. Datainnbrudd og sensitiv informasjon på avveie er likevel en aktuell problemstilling i 2020. Her må hver enkelt bruker veie fordelene opp mot ulempene.

I skrivende stund handler Klokkeregisteret primært om hva tjenesten kan bli – snarere enn hva den for øyeblikket er. Og for å realisere planene er Klokkeregisteret avhengige av bred appell i markedet, samt en formalisering av samarbeid med forsikringsbransje og offentlige etater. Faller brikkene på plass kan tjenesten bli en verdifull bidragsyter for å trygge handel og eierskap av klokker – og det er noe vi lett kan heie på.

Les mer om den nye tjenesten på Klokkeregisteret.no.


ANNONSE