Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Grand Seiko lanserer 60th Anniversary Limited Edition (SLGH003)

Grand Seiko lanserer 60th Anniversary Limited Edition (SLGH003)

Jon Henrik Haraldsen

Årets siste jubileumsmodell er utstyrt med det nye kaliber 9SA5.

Grand Seiko har ikke akkurat ligget på latsiden i år. Det japanske merket har innviet nytt verksted i Shizukuishi, åpnet egen butikk i indrefileten av Paris, og lansert drøssevis med nye modeller. I disse tider er ikke høyt aktivitetsnivå noen selvfølge, men bør i tillegg til et betydelig ambisjonsnivå også ses i sammenheng med feiringen av årets 60-årsjubileum for Grand Seiko.

I dag presenteres Grand Seiko SLGH003, som etter sigende er årets siste jubileumsmodell i begrenset antall. Klokken er basert på det nye kaliber 9SA5, som ble introdusert med den eksklusive gullmodellen SLGH002 i mars (se den i vår YouTube episode av Urmakkerne her). Med unntak av fargene og kassemateriale – som er i tråd med jubileumsmodellene fra januar – kan dagens nyhet anses å være en slags mer tilgjengelig variant av SLGH002.

Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition (SLGH003) (Bilde: Grand Seiko)

Den 40 mm store kassen med den børstede bezelen har blitt omtalt av Grand Seiko som det nye «ansiktet» til deres Heritage-kolleksjon. Mest interessant er imidlertid urverket på innsiden av kassen, som byr på flere nye innovasjoner og et uttrykk som må kunne sies å ligge nærmere Sveits enn tidligere.

Kaliber 9SA5 er et «hi-beat»-verk som jobber på 36.000 halvsvingninger per time, mens gangreserven er på hele 80 timer. I følge Grand Seiko er urverket hele 15 prosent slankere enn tidligere 5 Hz-verk fra Grand Seiko. Designmessig ligger urverket noe nærmere Sveits enn før.

Grand Seiko kaliber 9SA5. (Bilde: Grand Seiko)

Tekniske finesser omfatter Grand Seikos nye og patenterte Dual Impulse Escapement, som er produsert med merkets MEMS-teknologi. Urverket er også utstyrt med en ny frittgående balanse, som ble utviklet spesielt for 9SA5. Balansehjulet har innfelte justerbare vekter, og spiralen har en endekurve som er formet på bakgrunn av 80.000 simulasjoner.

Det nye Dual Impulse Escapement og den nye balansen. (Bilde: Grand Seiko)

Førsteinntrykk

Vårens Grand Seiko SLGH002 i gull ble godt mottatt i entusiastmiljøet. Med 100 eksemplarer og en pris på rundt en halv million kroner dreide det seg imidlertid om en klokke som er langt utenfor rekkevidde for de fleste. SLGH003 tilbyr mye av det samme til en betydelig mer tilgjengelig pris – men spørsmålet er om magien fortsatt er der.

Den blå urskiven og røde sekundviseren er noe jeg personlig klarer å styre min begeistring for. Likevel er klokken velsignet med en av Grand Seikos lekreste kasser, og et urverk som representerer merket på noe av sitt heftigste. At SLGH003 vil kunne falle i smak hos mange fans av GS er det ingen grunn til å betvile.

Samtidig hinter jubileumsmodellen om muligheten for at vi senere vil kunne se 9SA5 og den flotte kassen i andre stålvarianter – kanskje som en vanlig kolleksjonsmodell. Og det er definitivt en tanke jeg liker.

Lenken har GS-logoen i 18k gull. (Bilde: Grand Seiko)

Fakta og pris

Grand Seiko 60th Anniversary Limited Edition
SLGH003

Diameter: 40 mm
Tykkelse: 11,7 mm
Kassemateriale: Rustfritt stål
Urskive: Blå
Glass: Safirglass
Vannresistens: 10 bar (100 m)
Lenke: Rustfritt stål

Urverk: 9SA5
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato
Frekvens: 36.000 vph (5 Hz)
Gangreserve: 80 timer

Tilgjengelighet: 1.000 eksemplarer, levering desember 2020
Veiledende pris: 114.950 kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på grand-seiko.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!