Leses nå
G-Shock uten fargesjokk – en kikk på DW-5600HR-1ER

G-Shock uten fargesjokk – en kikk på DW-5600HR-1ER

Under radaren med Casios stealth-klassiker

Først som sist: Den omtalte klokken og fremvist eksemplar har undertegnede selv ervervet med klingende mynt fra egen pung. Dette er ikke forspill før en salgsannonse, men en omtale av et ur som begeistrer meg.

Som jeg skrev i en tidligere artikkel her: Mekaniske ur er flott og godt. Men noen ganger vil vi kanskje gå digitalt. Kvarts. Gummi. Upretensiøst.

I 1972 kom det første digitale uret, introdusert av amerikanske Hamilton. Med modellen Pulsar tok de dataverden inn til klokkeverden. Til noens skuffelse – til andres glede. Uansett hva en skulle tenke om dette var 1972 dermed et milepælår for urindustrien. Imidlertid var det ikke før 11 år senere at uret som nærmest skulle definere den nye sjangeren av digitalklokker kom på markedet.

Først ut: DW-5000C (Foto: Casio)

Det var i april 1983 den første Casio G-Shocken ble vist frem til verden. Den støtssikre skapningen var hjernebarnet til sjefen for det japanske teknologiselskapets klokkeavdeling, Kikuo Ibe. Utviklingen hadde startet kun to år tidligere, i jakten på et digitalt ur som både kunne tåle et fall fra 3 meters høyde og dybder ned til 10 meter. Den første referansen som da ble solgt var DW-5000C.


ANNONSE


Tenker du på G-Shock i dag tenker du mest sannsynlig enten på noe haugstort og fargefullt, eller noe som den aller første referansen. Sistnevnte har stått igjen som den snille hardhausen fra Casios nokså enorme kolleksjon av armbåndsur. Nå, godt over 100 millioner eksemplarer senere, finnes fortsatt ur som tar den opprinnelige arven ganske så seriøst.

Titter du litt igjennom dagens kolleksjon kommer du muligens over DW-5600HR-1ER, uret som, med sitt unødvendig lange navn (så langt at det nesten er litt sjarm), ligner nokså godt på den første G-Shocken. Det er ikke så rart, da dagens 5600-serie er forbeholdt ur som tar inspirasjon fra de aller tidligste referansene. Som entusiast er det alltid gøy å vite.

Ekte verktøysklokke – enkelt og greit

Tiden vises gjennom et digitalt display, reversert fra den vanlige fargefremstillingen. Bakgrunnen er sort, mens tallene er grå. Det gir et litt “stealth”-aktig uttrykk, noe som harmonerer godt med resten av G-shocken. Et selvlysende panel får hele urskiven til å lyse på kommando, slik at den også er lesbar i mørket.

Tøff: Konstruksjonen av kassen. (Foto: Casio)

Kassen er gjort i det sedvanlige matt sorte kunstharpikset (hvilket vi gjerne kan kalle gummi – på godt norsk) og med støtsikker konstruksjon. Remmen har samme utførelse i materialvalg og farge. Den er helt grei ergonomisk, men kunne kanskje hatt godt av noe mer fleksibilitet. Spennen er gjort i enkelt polert stål – enkelt og greit.

Oser det av kvalitet av denne Casioen? Tja. Hvertfall ikke på den tradisjonelle måten vi ser for oss kvalitet i konstruksjonmaterialer. Men, det virker likevel ikke skjørt eller fryktelig billig. Jeg tviler ikke et sekund på dens soliditet. Samtidig er dette ingen påfallende raffinert sak. Det finnes andre referanser i den store kolleksjonen av G-Shocks som tilbyr mer av det (for eksempel MTG-B1000 som Jon Henrik allerede har skrevet om her). Dog gir den glede. En puritansk flukt. Et hint mot seriens filosofi ved begynnelsen.

På håndleddet

Størrelsen virker passende for en G-Shock: Bøs, men ikke monstrøs. Slik passer den de fleste. Målene du finner i spesifikasjonsboksen reflekterer ikke hvordan den sitter på håndleddet. Med en vekt på kun 53 gram sitter den som støpt på armen, nesten uten at du merker det. Kan du eksempelvis håndtere en Seiko SKX007 går nok dette helt fint.

Artikkelens fokalpunkt: DW-5600HR-1ER.

Det digitale urets funksjoner er også mer enn nok til å fylle daglige behov. Her kan du bruke stoppeklokke, nedtelling og alarm, samt den sedvanlige tidsvisningen. Attpåtil er DW-5600HR-1ER en evighetskalender. Ikke dårlig. Naturligvis finnes det andre G-Shocker med et lass av flere knapper, skjermer og funksjoner, men denne referansen burde være mer enn nok for de fleste entusiaster. Selv fant jeg eksempelvis alarmfunksjonen å være grei til vekking om morgenen.

Ingen touch: Funksjonene styres med god gammeldags knappeteknologi.

Passer G-Shocken til dress (eller annet pent, for den saks skyld)? Nei. Til de situasjonene tipper jeg at du allerede har rett ur uansett. Imidlertid har jeg funnet ut at denne lille plastikktingen er en gledesspreder, som funker godt når en kun trenger noe til å vise tiden – eller for å fremstå som litt mer ungdommelig enn man egentlig er. Riktignok trenger du ikke å ha capsen bak frem og buksene litt vel langt nedenfor livet for å bruke DW-5600HR-1ER. Dette er en referanse som ikke er aldersbetinget.

Et enklere liv

Skal du male hytta? Bunnstoff på båten? Hugge ved med god gammeldags øks? Sykle til butikken for en is? Bade i det lokale tjærnet? Sprade på La Rambla i Barcelona – uten å måtte tenke på hva du har på armen? Vel, da der dette kanskje uret for deg – om du tar utfordringen. DW-5600HR-1ER fremstår som et artig tilskudd til enhver klokkesamling.

  • Modell: Casio G-Shock DW-5600HR-1ER.
  • Det ytre: Kassen måler 48,9 x 42,8 x 13,4 mm – 53 g – gjort i sort resin/kunstharpiks – mineralglass – sjokkresistent og vannresistent til 200 m.
  • Det indre: Batteridrevet – stoppeklokke – nedtelling – multialarm, timesignal – automatisk kalender – 12/24-timers tidsangivelse – 2 års angitt batteritid.
  • Pris: 1.198 kroner.

ANNONSE