Leses nå
Et analogt frihjul

Et analogt frihjul

Mekanisk detox med en digital tvist.

Vi kan alle være enige om at innsynet på en A. Lange & Söhne er som et kunstverk, et realistisk oljemaleri av en liten yrende by som tikker avgårde – så lenge du holder den opptrukket. Ingen ting slår det omhyggelig håndfinisjerte tyske sølvet og det taktfaste tikkende hjertet. Mekanisk perfeksjon.

A. Lange & Söhne kaliber L951.7. (Foto: Jon Henrik Haraldsen / Tidssonen.no)

Men noen ganger vil en bare slappe av. Eller det stikk motsatte: Hamre løs på en gammel rusten bil. I begge situasjoner er målet det samme: Du vil være foruten bekymringer for hva enn du har stroppet rundt håndleddet. Men noe vil du selvsagt ha der. En kan ikke gå rundt kun iført sommerens «klokkeskille». Det blir feil.

I teorien er det to hovedkrav til noe slikt som ovenfor. Det første er at uret må være solid. Det andre er at det må være relativt rimelig. Selvsagt kan vi gå enda dypere, som at uret på være vanntett ned til minst 200 meter, mulighet til å vise tiden i mørket, produsert i Sveits, tafset på av minst 30 forskjellige høyt utdannede hender, et historierikt merke, egenproduserte komponenter – for å nevne noe. Denne gangen gjør vi det derimot enkelt. Vi holder oss til de to førstnevnte momentene.

La oss ta for oss kravet om soliditet først. Bekymringsfritt klokkehold må være støttet av en tro om byggekvalitet. Vi snakker ikke om at det må være gjort i u-båtstål eller ett eller annet dyrt materiale, men en konstruksjon som vekker tillit. «Skikkelig» plastikk funger like greit her. Bading er det greit å kunne gjøre. Hamring også.


ANNONSE


Så over til pris. En rimelig prislapp – et annet viktig aspekt for å skape så lite bekymring som mulig. Slik kan du ta den med til både London og El Salvador uten å bekymre deg for hverken lommetyver oppsatt på moped eller sleiphendte narkosmåkonger med kort lunte. Helt spesifikt hva rimelig betyr i kroner er det opp til deg å bestemme.

En god form for plastisk fantastisk.

Så hva kulminerer denne teksten til? En anbefaling til å ta en titt på Casio G-Shock. Helt spesifikt: DW-5600-familien – en «klassisk» subtil utførelse av plastikklegenden som ikke skriker rapper (takk til forumets «Edzilla» for inspirasjon). Den oppfyller ihvertfall de to ovennevnte kravene om pris og soliditet.

Det finnes forsåvidt en del andre alternativer i denne kategorien også. La det ikke være noe tvil om det. Men hvor mange – sett bort i fra Seiko SKX007 byr på den samme go’ følelsen? Jeg vil argumentere for at det er svært få.

Enkelt og greit.

Med denne lille plastikklegenden får du historie, vanntetthet og soliditet til verdens ende. La oss ikke glemme at den er ganske kul også! Ei heller at den har evighetskalender.

Men en DW-5600 på armen er klokkeholdet bekymringsfritt. Resultatet er en slags reseptfri mekanisk detox, et analogt frihjul – fri for pretensiøse funksjoner, sølv, gull, skinn i sola og lange blikk fra naboen. På en måte er det noe ytterst befriende ved det. Kun visning av tid.

I hvertfall er det slik for meg. En dag eller to med noe uprentesiøst og hardbanket enkelhet er gjerne det som skal til for å resette klokkehjernen litt. Attpåtil er det fint å vite at en kan sette pris på et bredt spektrum av det denne klokkeverdenen tilbyr. Så er det tilbake med mekanisk vintage. Tysk sølv. Håndopptrekk.


ANNONSE