Leses nå
Fortis lanserer en ny Marinemaster-kolleksjon

Fortis lanserer en ny Marinemaster-kolleksjon

Ja, du leste riktig – en sveitsisk «Marinemaster» fra Fortis.

Etter at investoren Jupp Philipp kom inn som ny eier (og mulig redningsmann) i 2018, har det blitt pustet nytt liv i Fortis. Første glimt av «nye» Fortis fikk vi for alvor med fjorårets lansering den nye Flieger-kolleksjonen, som representerte en modernisering av merkets velkjente pilotklokker.

Nå har turen kommet til Fortis Marinemaster, som i likhet med Flieger-kolleksjonen presenteres i et helt nytt design. Selve navnet «Marinemaster» ble tatt i bruk av Fortis på begynnelsen av 1950-tallet, og var lenge forbundet med merkets vannresistente klokker.

Fortis Marinemaster ref. 6237. Bilde: analog/shift

Et velkjent navn

La oss også ta tak i elefanten i rommet først som sist. Den første Seiko Marinemaster ble lansert på 1990-tallet (i form av den ikke så fryktelig kjente SBCN005). Skal vi tro Fortis’ norske representant har likevel ikke navnbruken skapt noe nevneverdig trøbbel for hverken Fortis eller Seiko. Etter sigende inngikk de to merkene en avtale, som sikret begge parter tilgang til å bruke navnet.

Til tross for at Seikos Marinemaster kanskje er mer berømt enn Fortis’ navnebror, har sistnevnte definitivt sitt på det rene. Marinemaster-navnet forekommer heller ikke bare i Fortis gamle kataloger, men har også i nyere tid blitt brukt om merkets dykkerklokker.


ANNONSE


En moderne Fortis B-42 Marinemaster. Bilde: Fortis.

Den nye Marinemaster-familien er imidlertid ingen rendyrket dykkerklokke. Fortis har derimot skapt det de omtaler som «…den perfekte kompanjongen enhver utendørsaktivitet». På godt norsk robuste stålklokker skapt for friluftsliv og sport, fremfor klokker spisset mot en bestemt idrettsgren eller aktivitet.

Ved lansering presenteres i to ulike størrelser. I grove trekk er design og proporsjoner nær identiske, men det er likevel mer enn bare diameter og farger som skiller de to modellene.

Marinemaster M-44

Fortis Marinemaster M-44. Bilde: Fortis

Marinemaster M-44 er langt på vei kolleksjonens flaggskip. Modellen leveres i «Amber Orange», som i praksis betyr en svart urskive og orange detaljer. Velger man gummirem fremfor lenke, leveres denne i matchende farge.

Skivens særegne mønster, som også er å finne på remmen, er på sin side hentet fra O-en i logoen til Fortis. Både indekser og visere er belagt med blå Super-LumiNova X1, som sikrer god lesbarhet under de fleste lysforhold.

Kassen har et litt 70-tallsaktig design og 44 mm diameter, hvor remfestet er integrert i selve kassen. Tradisjonen tro bruker Fortis kraftige skruer fremfor vanlige baretter. Med skrukrone og skrudd baklokk er vannresistensen på solide 500 meter.

Materialet omtaler Fortis som resirkulert rustfritt stål, noe som ved første øyekast kan virke som et halvveis forsøk på grønnvasking, da resirkulert rustfritt stål slettes ikke er et uvanlig fenomen. Ved nærmere undersøkelse er imidlertid rundt 90 prosent av materialet resirkulert, noe som representerer en langt høyere grad enn «vanlig» stål.

Bezelen er PVD-belagt og byr på det nye «Fortis Lock System», som låser bezelen i en gitt posisjon. Ved å trykke inn knappen kl. 10 på kassen kan bezelen vris, og konseptet er tilsynelatende ikke helt ulikt det vi kjenner fra f.eks. Omega Ploprof.

Det mest interessante trekket befinner seg likevel på innsiden av kassen. Modellen drives nemlig av et «WERK 11», som er produsert for Fortis av Tudors urverkfabrikk, Kenissi. Fortis avslører ikke detaljene, men etter det vi kan se dreier det seg om et kaliber i MT56-familien. Urverket er kronometer-sertifisert og har en gangreserve på 70-timer.

Veiledende pris er satt til kroner 47.450 kroner på gummi, og 51.900 kroner på lenke.

Marinemaster M-40

Fortis Marinemaster M-40 «Woodpecker Green». Bilde: Fortis

Den noe mindre Marinemaster M-40 måler 40 mm i diameter, og kommer i «Rockstone Gray», «Woodpecker Green», «Serenity Blue» eller «Snow White». I følge Fortis er fargene inspirert av naturen.

Linjene er langt på vei de samme som hos M-44, og materialet er fortsatt rustfritt stål. Vannresistensen er noe redusert, men 300 meter er neppe noe å klage over. I likhet med M-44 har M-40 safirglass, skrukrone og heldekkende skrudd baklokk.

Bezelen har det samme designet med mørk synlig kant, men låsesystemet med egen knapp er droppet. Skiven har imidlertid det samme særegne «O»-mønsteret som den større modellen, og igjen får man valget mellom gummirem eller lenke.

Ikke uventet er urverket av det mer ordinære slaget. Til tross for at Fortis har spritet opp navnet til «UW-30», skal det dreie seg om et Sellita SW200-1. Fortis har imidlertid valgt en mer påkostet versjon med Glucydur-balanse. Gangreserven er som forventet på 38 timer, og i følge Fortis holder verket «kronometer-standard», men er ikke sertifisert av COSC.

Veiledende pris er 32.900 kroner på gummirem og 36.900 kroner på lenke.

Førsteinntrykk

Reposisjoneringen av Fortis er uten tvil en ferd det er spennende å følge. Fra å være et glemt merke på konkursens rand, har Fortis på kort tid kjempet seg tilbake som en relevant utfordrer i mellomklassen.

For klokkeinteresserte er trolig Marinemaster M-44 den åpenbare favoritten fra dagens lansering. Til tross for at Fortis ikke er alene om urverk fra Kenissi, er urverkene (brukt av andre enn Tudor) fortsatt å regne som en sjeldenhet.

Fortis Marinemaster M-44. Bilde: Fortis

Likevel er det Marinemaster M-40 som fanger min oppmerksomhet – først og fremst i grønn «Woodpecker Green» eller mørkegrå «Rockstone Gray». Både utvalget av farger, størrelsen og prisen, stemmer godt overens med min idé om skikkelig verktøyklokke.

At M-40 leveres med et Sellita-verk fremfor Kenissi får så være. For verktøyklokker kan man også argumentere for at et «enkelt» urverk egentlig er det eneste riktige, ettersom det kan repareres og vedlikeholdes av «alle» til nærmest enhver tid.

Som totalpakke legger Marinemaster seg ut med konkurrenter som Tudor, Sinn og Seiko. Kanskje også de noe mer kommersielle alternativene til Longines og TAG Heuer. I selskap med disse fremstår Fortis definitivt som en underdog – men for entusiaster som leter etter noe nytt og annerledes er dette ikke nødvendigvis en ulempe.

Les mer om Marinemaster M-40 og M-44 på fortis-swiss.com.


ANNONSE