Leses nå
Fortis lanserer N-42 Novonaut

Fortis lanserer N-42 Novonaut

Samarbeidet med Roscosmos er avsluttet, men satsingen på «romklokker» fortsetter.

På midten av 90-tallet ble Fortis leverandør av klokker til den russiske romorganisasjonen Roskosmos. Samarbeidet resulterte i Fortis Official Cosmonauts Chronograph (ofte forkortet til OCC), som ble sluppet i flere generasjoner og ulike varianter. Klokkene skal ha vært brukt aktivt under ekspedisjoner på romstasjonen Mir, og senere International Space Station.

En «space flown» Fortis-kronograf fra merkets egen samling. Bilde: Jørgen Erdahl

Samarbeidet med Roskosmos ebbet etterhvert ut. I følge Jupp Phillip, som tok over Fortis i 2018, hadde russerne på et tidligere tidspunkt sluttet å svare. Og da Tidssonen besøkte merkets fabrikk i Grenchen i fjor vinter, var Phillip tydelig på at noe videre samarbeid uansett ikke var ønskelig. Samtidig røpet han at en arvtaker til OCC var under utvikling.

Fortis N-42 Novonaut

Nye Fortis N-42 Novonaut First Edition.

Selv med nytt navn er slektskapet til OCC ikke til å ta feil av. Samtidig er det ikke vanskelig å se at Fortis Novonaut er en ny modell.

Kassen av rustfritt stål måler fortsatt 42 mm i diameter, slik navnet N-42 indikerer. Bezelen (som Fortis insisterer på å kalle «Sirius Bezel») er utført i teknisk keramikk, og har selvlysende Super-LumiNova X1. Vannresistensen på 200 meter er nokså overkill for verdensrommet, men kjekt å ha for bruk her nede.


ANNONSE


På innsiden av kassen sitter Fortis’ manufakturverk WERK 17, som er utviklet og produsert i samarbeid med La Joux Perret. Det selvtrekkende urverket har en kolonnehjul-basert kronograf, og en gangreserve på 60 timer.

Til sammenligning ble seneste versjon av OCC levert med kaliber UW-50, basert på arbeidshesten 7750.

Tre varianter

Ved lansering presenteres Novonaut i tre ulike varianter: Cobalt Blue Edition, Legacy Edition og First Edition.

Sistnevnte er en limited edition i 100 eksemplarer hvor stikkordene er matt svart tallskive med «First Edition» under datovinduet, glass i baklokket og lenke.

Cobalt Blue Edition og Legacy Edition kommer tallskiver i henholdsvis blå eller svart sunburst. Mens den blå varianten kommer med glass i baklokket, har den svarte Legacy Edition et baklokk den mer tradisjonelle heldekkende typen.

For begge variantene gir Fortis valget mellom lenke av stål eller matchende rem av tekstil og gummi.

Prismessig starter Fortis Novonaut N-42 på 4.600 euro på rem, og topper ut på 5.200 euro for First Edition på lenke. Det tilsvarer rundt 53.000 til 60.000 norske kroner (med dagens sørgelige valutakurs).

Til sammenligning starter en Tudor Black Bay Chrono nå på rundt 55.000 kroner, mens Omega Speedmaster Moonwatch (med Hesalite) har en veiledende pris på 88.800 kroner.

Fortis N-42 Novonaut Cobalt Blue Edition.

ANNONSE