Leses nå
Fortis Flieger F-43 Triple-GMT

Fortis Flieger F-43 Triple-GMT

Fortis er tilbake i Norge – og vi har sett på en av merkets mest spennende modeller.

Mange år har gått siden Fortis sist var et spesielt relevant navn innen klokker. Fra utsiden virket det lenge som om merket ikke riktig fant formen, og mistankene ble bekreftet da Fortis søkte om konkursbeskyttelse i slutten av 2017. Lenge så det bekmørkt ut for det over 100 år gamle klokkemerket.

Men redningen kom i siste time. I 2018 tok investoren (og Fortis-fanen) Jupp Philipp over som ny eier av det tradisjonsrike merket og fasilitetene i Grenchen. De seneste årene har Philipp og den nye ledelsen staket ut en ny kurs for Fortis, og startskuddet gikk for alvor med introduksjonen av den nye Flieger-kolleksjonen i fjor høst.

Kolleksjonen rommer for øyeblikket fire modeller: F-39 Automatic og F-41 Automatic (tid og dato), F-43 Compax (kronograf) og F-43 Triple-GMT (GMT).

Tilbake i Norge

Via den norske distributøren Nortime (best kjent som den nordiske representanten for TAG Heuer), ble Fortis denne uken lansert hos Urmaker Næss (i Trondheim), Urmaker Jermstad og Urmaker Grøtteland. Det er liten tvil om at det er et revitalisert og fremoverlent Fortis som nå er på plass i Norge.


ANNONSE


Prismessig befinner hovedvekten av kolleksjonen seg i sjiktet 20.000 til 50.000 kroner. Hva angår design, kvalitet og pris, fremstår merker som Sinn, Oris og Tudor kanskje som de mest naturlige konkurrentene – men Fortis kan nok også friste potensielle kjøpere av dyrere klokker som Breitling og IWC.

Flieger F-43 Triple-GMT

Bilde: Tidssonen

Valget av Flieger-kolleksjonen som første lansering er ikke helt overraskende. Under Fortis’ storhetstid (i alle fall gjennom øynene til oss entusiaster) på 1990- og tidlig 2000-tallet, hadde merket en sterk tilknytning til luftfart – ikke helt ulikt merker som tidligere nevnte Breitling og IWC. Andre knytter kanskje Fortis opp mot romfart, via merkets rolle som offisiell kronograf for den russiske romorganisasjonen ROSCOSMOS.

Flieger F-43 Triple-GMT etablerer et helt nytt look for Fortis’ pilotklokker. Elementer i designet slekter riktignok på tidligere Fortis-modeller, men er samtidig justert eller satt sammen i kombinasjoner som totalt sett skaper noe nytt og annerledes.

I likhet med mange av forgjengerne føles Flieger F-43 Triple-GMT som en vaskeekte verktøyklokke hvor ingen detaljer er overflødig pynt. Det orange feltet rundt kl. 12 på tallskiven er Fortis’ «Synchroline», som etter sigende kan brukes av piloter under formasjonsflyging for å justere posisjonen til lagkameratene. Den hevede minuttskalaen er en såkalt «Brixtrack» med mursteinformede luminiserende markører (Super-LumiNova X1), som skal bidra til økt kontrast og bedre lesbarhet.

Klokken gir en gjennomgående følelse av å være svært robust, hvor både krone, bezel, kasse, lenke og lås føles svært substansielle. Har du håndtert klokker som Sinn U1 og U2, vet du nok akkurat hva jeg sikter til. Bruken av titan sikrer likevel en anstendig vekt, og gir klokken en noe varmere glød enn rustfritt stål. Blankpolerte flater med lysrefleksjoner er helt fraværende, og valget av børstet finisj føles passende for en «no bullshit» verktøyklokke.

Modellnavnet «Triple-GMT» kan høres litt voldsomt ut, men er i praksis en alternativ (men ikke helt uvanlig) utførelse av en klassisk GMT-funksjon. Med en egen 24-timersskala på tallskiven, samt et 12-timers bezel, kan man i teorien følge tre ulike tidssoner samtidig.

Overraskende innmat

Bilde: Tidssonen

Flieger F-43 Triple-GMT er ikke like komplisert som kronografen F-43 Bicompax, men står likevel som kolleksjonens dyreste modell. Og faktisk er årsaken nettopp mekanikken på innsiden av kassen. Mens søskenmodellene benytter urverk basert på standardvarer fra Sellita, er GMT-modellen utstyrt med et kaliber fra Kenissi – bedre kjent som urverkprodusenten til Tudor.

«WERK 13» er i praksis en variasjon på Tudors kaliber MT5652, som ble lansert med den populære Tudor Black Bay GMT i 2018. Spesifikasjonsmessig er det snakk om et høyst kapabelt og moderne GMT-verk, med hoppende timeviser og 70 timers gangreserve. Dessverre gir ikke Fortis noe innsyn til verket, men har heller gått for et heldekkende baklokk.

På håndleddet

Bilde: Tidssonen

Fra det øyeblikket man lukker låsen er det åpenbart at man har med en litt større klokke å gjøre. En 43 mm klokke som føles «true to size» fremfor mindre enn det diametermålet på papiret skulle tilsi. Er man av typen som syns at en Tudor Black Bay på 41 mm blir for stor, er det nok bare å klikke seg videre.

Låsen byr på en smart mikrojusteringsfunksjon. Bilde: Tidssonen

Lar man seg ikke skremme av litt større klokker, er det ingenting å utsette på bærekomforten. Flieger F-43 Triple-GMT har en forholdsvis lav vekt, og føles balansert og «riktig» på undertegnedes middels store håndledd. Lenken har et svært komfortabelt design, og mikrojusteringen på den solide låsen gjør det mulig å finne en nøyaktig «sweet spot». Her har flere produsentener noe å lære.

Avsluttende tanker

Bilde: Tidssonen

Fortis Flieger F-43 Triple-GMT er et spennende bidrag i en kategori som de seneste årene har blitt kraftig utvannet. Mens mange av konkurrentene lager luksusklokker forkledd som verktøyklokker, oppleves bidraget til Fortis som noe mer kompromissløst og ekte.

Samtidig som at klokken er forfriskende tøff, kraftig og robust, skjer dette ikke helt uventet på bekostning av opplevd raffinement. Satt på spissen er Tudor Black Bay GMT en Range Rover, mens Flieger F-43 Triple-GMT er en Land Rover Defender – ikke nyeste generasjon, men en velbrukt «traktor» av eldre årgang.

Med en pris på 51.900 kroner – rundt 14.000 kroner mer enn tidligere nevnte Tudor og rundt 9.000 kroner mer enn Norqain Freedom 60 GMT med samme urverk – fremstår heller ikke Flieger F-43 Triple-GMT som noe røverkjøp. Det betyr ikke at Fortis’ GMT-modell ikke er verdt pengene, men snarere at konkurransen er beintøff.

Personlig anser jeg førstemøtet med «nye» Fortis en positiv opplevelse som skaper høye forventninger til merkets nære fremtid. I en tid hvor Panerai lager mindre versjoner av sine modeller, Sinn sysler med dressklokker og Tudor hyrer inn David Beckham og Lady Gaga, er Fortis et friskt pust og en påminnelse om at det stadig blir lengre mellom de «ekte» verktøyklokkene.

Bilde: Tidssonen

Fakta og pris

Fortis Flieger F-43 Triple-GMT
F.426.000

Diameter: 43 mm
Remfester: 21 mm
Kassemateriale: Titan
Urskive: Svart
Glass: Safirglass
Vannresistens: 200 m
Lenke: Titan

Urverk: WERK 13
Type: Mekanisk, selvtrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato, GMT
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 70 timer

Veiledende pris: 51.900 kroner

Mer informasjon er tilgjengelig på fortis-swiss.com.


ANNONSE