Leses nå
Fortis selger 13 spesialversjoner av Stratoliner – som har vært i verdensrommet

Fortis selger 13 spesialversjoner av Stratoliner – som har vært i verdensrommet

Jupp Phillip leter etter eiere som vil bruke, verdsette og skape minner med klokkene.

I fjor høst tok Tidssonen turen til den lille landsbyen Grenchen og Fortis, hvor den karismatiske sjefen, Jupp Phillip, tok oss i mot i selskapets nyoppussede hovedkvarter. Det ble et interessant møte med et klokkemerke som har en spennende historie, men som i en periode har vært ute av rampelyset og nede med delvis brukket rygg.

Jupp Phillip er eier og CEO i Fortis. Bilde: Jørgen Erdahl

Under nytt lederskap satser imidlertid Fortis tungt på fremtiden, med et fokus på kompromissløs kvalitet man sjelden ser. Under besøket kunne blant annet Phillip stolt fortelle oss om hvordan han hadde reist til Nord-Sverige og skutt klokker ut i verdensrommet. Nå skal klokkene selges på det åpne markedet – og sjefen selv ønsker å finne 13 verdige eiere av romklokkene.

Stratoliner S-41 White Dust Supernova

Fortis har en sterk knytning til romfart og har gjennom mange år vært offisiell leverandør av klokker til flere ulike romfartsorganisasjoner. Etter at Phillip overtok selskapet tilbake i 2018 har fokuset på det utenomjordiske og ugjestmilde definitivt ikke forsvunnet, snarere tvert i mot.

Det hele startet i 2021 da Fortis gjennomførte testing av det La Joux-Perret-produserte og Fortis-eksklusive kronografurverket «Werk 17». Urverkene ble festet på en spesiallaget gondol som hang under en heliumballong, som løftet det hele opp i stratosfæren. Her gjennomgikk – og bestod – verkene testen som store temperatursvingninger, lav gravitasjon og en rekke ytre påkjenninger påførte dem.


ANNONSE


Etter den vellykkede testen av urverk dro Jupp strikken enda litt videre da han i 2022 bestemte seg for å laste ombord ikke bare urverkene, men hele klokker, og denne gang i en hurtiggående rakett. Valget falt på nettopp Stratoliner-familien, som testene av nettopp Werk 17 hadde vært med å unnfange. Nærmere bestemt var det en spesialutgave med navnet Stratoliner S-41 White Dust Supernova som fikk den litt tvilsomme æren.

Dette ble gjort i Kiruna og i samarbeid med Swedish Space Corporation (SSC) som lot klokkene være «payload» i en av sine forskningsraketter. Med 12 G, kombinert med konstant høy rotasjon og risting, ville kreftene vært ulevelige for mennesker, men Jupp fikk rett i sin spådom om at hans produkter ville tåle testen med glans. Det hele selvsagt foreviget i en egen dokumentarfilm.

Stratoliner S-41 White Dust Supernova. Bilde: Jørgen Erdahl

Den hvitskivede spesialutgaven er teknisk identisk med standardutgavene, men krydret med detaljer i gull fremfor de vante tonene i blått og grått. Klokken er kun produsert i 15 eksemplarer, hvor 13 av de har vært med på turen til verdensrommet og som nå altså legges ut for salg. De to resterende vil befinne seg i henholdsvis Jupps private samling, samt i Fortis’ eget museum.

Fortis og Jupp Phillip sa allerede under vårt besøk at klokkene trolig ville legges ut for salg, og at han ønsket at de skulle gå til personer som ville bruke klokkene – ikke legge de i en safe. Det gjør han nå alvor av, for frem til 4. september kan interesserte søke om å få kloa i ett av de tretten eksemplarene. Søknadsprosessen vil avgjøres av Jupp selv, som understreker at de ønsker å finne eiere «som vil bruke, verdsette og skape minner med klokkene».

Dersom klokkene og deres historie appellerer kan søknad sendes til rocket@fortis-swiss.com. Er du blant de utvalgte er prisen satt til 8.450 EUR, som er vel 3.000 EUR over standardutgavene. Det er kanskje ingen upris for en klokke med en genuin romfartshistorie å fortelle.


ANNONSE