Leses nå
Et gledelig gjensyn – Glycine relanseres i Norge!

Et gledelig gjensyn – Glycine relanseres i Norge!

Etter å ha holdt en lav profil i det norske markedet de siste årene, er det nå duket for et gledelig gjensyn med den sveitsiske klokkeprodusenten Glycine. Navnet er kanskje ukjent for ferske klokkeinteresserte, men erfarne entusiaster vet at merket byr på en rik historie og kvalitetshåndverk i tråd med sveitsiske tradisjoner.

Historien til Glycine begynner i 1914, hvor grunnlegger Eugène Meylan bestemmer seg for å starte produksjonen av klokker i den sveitsiske byen Bienne (Biel). Meylans rykte som perfeksjonist, kombinert med både businessteft og forståelse for samtidens teknologi, gjorde at merket raskt fikk status som en velrespektert klokkeprodusent.

Tidlig på 1930-tallet var manuelt opptrekk fortsatt normen, men flere produsenter jobbet med å utvikle gode løsninger på selvopptrekkende urverk. På omtrent samme tidspunkt som Rolex lanserte sin “Oyster Perpetual”, presenterte også Glycine sin egen løsning. Mens Rolex sin mekanisme benyttet en helroterende vekt (rotor), var Glycines design basert på en mer tradisjonell “bumper winding”. Løsningen fungerte så godt at designerne bestemte seg for å droppe muligheten til manuelt opptrekk via kronen. Som det ble påpekt i en artikkel i WatchTime (01/2002), er disse Glycine-urene essensielle for enhver samler som fokuserer på tidlige automatiske klokker.

I tillegg til å representere et mørkt kapittel i verdenshistorien, hadde også 2. verdenskrig betydelige konsekvenser for klokkeindustrien. I likhet med andre sveitsiske produsenter mistet Glycine gradvis sin tilgang til eksportmarkeder under krigens opptakt, og var én av kun 29 utstillere på klokkemessen i Basel i 1938. Til tross for dette har ikke Glycine gått glipp av en eneste Baselmesse siden da, og etter krigen skjedde det en vesentlig opptrapning i utviklingen og produksjonen av nye klokkemodeller.


ANNONSE


Airman (1953)
Nært samarbeid med sivil- og militær luftfart førte til at modellen Airman så dagens lys i 1953. Airman regnes av mange som merkets flaggskip, og ved lansering fikk uret mye oppmerksomhet for sin GMT-funksjon. Både sivile og profesjonelle trykket klokken til sitt bryst, og spesielt bruken blant U.S. Air Force piloter under Vietnamkrigen er med på å understreke Airmans kombinasjon av høy kvalitet og funksjonalitet.

Quartz-krisen betydde kroken på døren for svært mange tradisjonsrike klokkeprodusenter. Denne tiden var også problematisk for Glycine, og i 1984 ble selskapet solgt til Hans Brechbühler. Brechbühler var imidlertid en kjent figur, og hadde i en årrekke vært en av selskapets nære samarbeidspartnere. Nye strategier og forandringer var nødvendig for å overleve, og ved hjelp av en ny quartzkolleksjon klarte selskapet sakte men sikkert å ekspandere til nye markeder.

Tidlig på 90-tallet ble Brechbühlers datter Katherina en sentral del av selskapet, og tiden var endelig klar for et gradvis fokusskifte tilbake mot mekaniske klokker. Glycine ble en tidlig pådriver av klokker med litt størrelse, noe som ble understreket gjennom introduksjonen av den 46 millimeter store Incursore, 48 millimeter KMU, og ikke minst den massive F104 på hele 52 millimeter. Det hersket nå ingen tvil om at Glycine var en produsent som turte presse grenser, men klokkene hadde allikevel design med tydelige referanser til fortiden.

Lagunare Chronometer L.E.
De siste 20 årene har vært svært viktige år som har formet Glycine til det merket det er i dag. Gjennom en rekke spennende modeller leverer merket høy kvalitet til en fornuftig pris. Mange entusiaster har begynt å gjenoppdage merket, og i tillegg til Airman har også modellene Combat, Incursore og Lagunare tiltrukket seg oppmerksomhet.

På Baselworld 2011 ble Airman SST Chronograph presentert som den 24. generasjonen Airman. Uret er sterkt inspirert av Glycines første Airman chronograph fra 1968, men drar fordel av ny teknologi. Verdt å nevne er også den svært lekre Airman Base 22 fra 2010, som er en tilsvarende “revival” av den første Airman fra 1953. Andre Basel 2011 nyheter inkluderte en splitter ny Incursore Big Date – en klokke som viser Glycine fra en mer nedtonet og elegant side.

Airman SST Chronograph Ariman Base 22 Airman Base 22 Incursore Big DateF104Combat 6Combat SubIncursore
Hans Brechbühler gikk bort i 2010, og i april 2011 ble det annonsert at det 100 prosent sveitsiske eide Altus Uhren Holding AG ville komme inn som ny eier. Dette kan neppe tolkes som annet enn gode nyheter, og alt tyder på at den nye eierstrukturen vil fortsette å støtte opp om Glycines verdier som tradisjonsrik klokkeprodusent. Det er ingen tvil om at Glycine går spennende tider i møte, og i de kommende året skal man ikke utelukke at merket blir vesentlig mer synlig i klokkelandskapet.

 

 

Artikkelen er sponset av MilitaryTime – offisiell norsk distributør for Glycine. Bilder fra MilitaryTime og Glycine.
MilitaryTime kan kontaktes på dag@militarytime.no / +47 92 42 91 61


ANNONSE


View Comments (6)
  • MilitaryTime – offisiell norsk distributør for Glycine sies det, men når jeg går inn på Militarytime.no for å se på noen modeller finner jeg ingenting? Hvem er AD for Glycine i Norge?

  • MilitaryTime er distributør, men Glycine (i likhet med de fleste større klokkeprodusenter) tillater per dags dato ikke salg over internett.

    For en oversikt over norske ADer kan du f.eks. kontakte MilitaryTime på dag@militarytime.no

  • MilitaryTime.no er lagt opp som en webshop som forhandler deres andre merker mot privatkunder. I en slik setting er det forståelig at man ikke presenterer produkter som ikke kan kjøpes «her og nå».

    Dersom du søker informasjon om Glycine og deres produkter ville det være en langt bedre ide å besøke Glycines hjemmeside. Slik er det ofte for de fleste merker, da distribtørene sjelden er like oppdatert eller byr på samme dybdeinfo på sine sider.

Leave a Reply

Your email address will not be published.