Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Erroyl E30 Heritage White

Erroyl E30 Heritage White

Australia er neppe det første landet man tenker på i klokkesammenheng, med begrensede historiske horologiske meritter å vise til. Det Canberra-baserte klokkemerket Erroyl, viser imidlertid at det nå skjer spennende ting på klokkefronten «down under».

Erroyl, et ordspill på merkets egen omtale av seg selv som «a touch of Earl and a dash og Royal», er hjertebarnet til klokkeentusiasten Wes Knight. Sammen med tre medgründere ble merket startet i 2014, og samme år så den første kolleksjonen dagens lys via crowdfunding-nettstedet Kickstarter. I dag består Erroyl-teamet 5 personer, og foreløpig forhandles urene eksklusivt gjennom deres egen nettside.

[separator type=»thick»]

ERROYL E30 HERITAGE WHITE

erroyl-e30-heritage-04988

E30 Heritage White hører hjemme i Erroyl sin Heritage-kolleksjonen, som også er merkets første. Modellen vi har hatt inne til testing, er en E30 Heritage White i stål med hvit urskive. To andre varianter er tilgjengelig: E30 Heritage Black (stål/svartgrå urskive), og E30 Heritage Gold (roségullfarget stål/hvit urskive). I tillegg eksisterer modellen Heritage Royal 300 – en limited edition på 300 ur, med blå urskive, solid baklokk og lenke.

Samtlige E30 Heritage-varianter leveres på skinnrem, og stikkordet er klassisk eleganse til en svært overkommelig pris.

[separator type=»thick»]

DET YTRE

erroyl-e30-heritage-04989

Det er ingen tvil om at E30 Heritage er et armbåndsur i en svært enkel og klassisk form. Den 40 millimeter store urkassen i 316L stål har myke og tidløse linjer, som strengt tatt ikke vekker de sterke følelsene verken i positiv eller negativ retning. For denne typen ur er dette imidlertid en styrke, for slike ur skal hviske diskresjon snarere enn å skrike ut «her er jeg». Tykkelsen er oppgitt til 10 millimeter, noe som hverken kan karakteriseeres som spesielt slankt eller spesielt tykt.

Erroyl har valgt å gå for et helpolert ytre, med buet bezel, avrundet mellomkasse og buet baklokk. Gitt de fysiske dimensjonene, fungerer dette bra, og kombinert med relativt korte buede og avrundede horn, fremstår uret som nokså kompakt. Det er bra, for klumpete og store helpolerte ur har en tendens til å fremstå som noe simple.

I front finner vi en riperesistant safirkrystall med antirefleksbehandlet underside, som omgis av et relativt smalt bezel. Ofte virker ur større eller mindre enn hva den faktiske diametere skulle tilsi, men E30 Heritage White fremstår som «true to size», og okkuperer et størrelsesområde som mange anser som det perfekte dress ur.

Den hvite urskiven har et sirkulært mønster, som definitivt tilfører uret en dose rafinnement. Ellers er det benyttet en kombinasjon av romerske numeraler og indekser, som kanskje er et lite nikk til et visst svært respektert Glashütte-basert manufaktur. Det samme gjelder for øvrig de sverdformede viserne, som vi heller ikke ser så altfor ofte på ur i denne prisklassen.

Datovinduet kl. 3 kunne man kanskje klart seg foruten, for et enda renere design. Her vil nok publikum ha delte meninger, da mange (inkludert undertegnede) verdsetter den praktiske nytten et datovindu faktisk har.

[separator type=»thick»]

DET INDRE

erroyl-e30-heritage-04990

Funksjonsmessig følger E30 Heritage den klassiske formelen med visning av timer/minutter/sekunder og dato.

Bak den riperesistante safirkrystallen i baklokket, finner vi et japansk Miyota kaliber 9015. Dette selvtrekkende mekaniske urverket har en gangreserve på rundt 42 timer, og en frekvens på 28.800 vph (4 Hertz).

Dette urverket er nokså nytt av dato, og ble introdusert i 2009 – angivelig som en konkurrent til det mer kjente ETA 2892. Gitt prisklassen har urverket et bra finishnivå, med genèvestriper og rotor dekorert med Erroyl rotor. Vi har sett urverk med et langt mindre polert ytre i høyere prisklasser.

Servicebehov vil naturlig nok kunne variere, men Erroyl oppgir et intervall på 4 år som en generell pekepinn.

[separator type=»thick»]

PÅ HÅNDLEDDET

erroyl-e30-heritage-05005

De myke formene som preger Erroyl  E30 Heritage, legger ikke overraskende til rette for god bærekomfort. Her er det ingen skarpe kanter som gnager, heller ikke den normalt store dekorerte kronen. Alt i alt byr uret på et velproporsjonert og veldimensjonert design som vil tilfredsstille de komfortbevisste. Uret har en oppgitt vannresistanse på 50 meter, som bør gjør det mer enn egnet for norsk (u)vær uten å by på nevneverdige problemer.

erroyl-e30-heritage-04986

E30 Heritage leveres på en sort 20 mm skinnrem med trykt alligatormønster og dobbel foldespenne. Remmen later til å være av god kvalitet gitt segmentet uret befinner seg i, og den dekorerte foldespennen låser med en sikkerhet som er tillitsvekkende. Det doble designet oppleves dessuten som komfortabel på håndleddet, slik disse som regel gjør.

Lesbarheten i dagslys er fabelaktig, og de trykte 60 minutt/sekund-skalaen gjør det enkelt å både stille og lese av tiden på sekundet. I svak belysning og stummende mørke vil man derimot møte en del problemer, da verken visere eller urskive er utstyrt med luminiserende materiale. Hvorvidt dette er noe stort savn i en klokke som dette er diskutabelt, og mange vil nok argumentere for at den visuelle renheten fraværet av lume medfører, veier tyngst.

[separator type=»thick»]

AVSLUTTENDE TANKER

erroyl-e30-heritage-05016

Etter å kun ha sett bilder av klokken på merkets nettside og sosiale medier, var det vanskelig å bedømme hvorden Erroyl E30 Heritage White ville være i praksis. Det er nemlig ingen tvil om at mekaniske ur i lavere prisklasse har et stort spenn i opplevd kvalitet, hvor de verste aldri burde vært produsert, mens de beste overrasker med mye klokke for pengene. E30 Heritage White tilhører heldigvis sistnevnte kategori, og alt i alt fremstår modellen som et bra og fornuftig kjøp.

Å definere den typiske kjøper av Erroyl E30 Heritage White er ingen lett oppgave, men man kan spekulere i at modellen kan være aktuell for alt fra førstegangskjøpere som ønsker seg en mekanisk «finklokke», til entusiaster som ønsker seg en elegant klokke nr. 2, 3, eller 10.

Blant de etablerte aktørerene vil de umiddelbare konkurrentene typisk være sveitsere som Certina og Tissot, men også asiatiske merker som Orient og Seiko. Rent prismessig vil de førstnevnte imidlertid falle seg noe dyrere.

erroyl-e30-heritage-05011

Det er vanskelig å kritisere E30 Heritage White, for her er det snakk om en mye klokke for pengene. Nedsiden kan i ligge i at merket har en svært begrenset historikk, og med en merkestatus som foreløpig er et nokså ubeskrevet blad.

Med en pris som i skrivende stund ligger på 283,84 amerikanske dollar før avgifter, er E30 Heritage imidlertid svært konkurransedyktig priset – noe som mange potensielle kjøpere kan og bør bli fristet av.

Mer informasjon om Erroyl E30 Heritage White er tilgjengelig på merkets nettside, eller se deres Instagram og Facebook-side.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.