Leses nå
Dybdeomtale: Erroyl Regent

Dybdeomtale: Erroyl Regent

De seneste årene har det ikke akkurat manglet på etableringer av nye små klokkemerker. For å være helt ærlig: mange av dem tilfører ikke «ur-økosystemet» noe nevneverdig positivt.

Australske Erroyl tilhører derimot en liten andel nye urmerker, som langt på vei rettferdiggjør sin eksistens. Deres første debutmodell – Erroyl E30 Heritage – var inne til test i fjor, og det var vanskelig å ikke la seg sjarmere av hvor mye klokke for pengene merket leverte.

[separator type=»thick»]

ERROYL REGENT LUNA

erroyl-regent-luna-2457

Erroyl Regent ble lansert på slutten av 2015, men leveringen begynte ikke før i år. Modellen er merkets andre modell, og byr på et helt nytt design. Fortsatt er det sterkt fokus på å levere et mekanisk ur til en svært hyggelig pris, men denne gangen har Erroyl i tillegg valgt å introdusere en kalender-komplikasjon.

Regent er tilgjengelig i tre ulike varianter: Regent Luna (stål med hvit urskive), Regent Nero (stål med svart urskive) og Regent Aurum (belagt rødt gull på stål med hvit urskive). Prisen starter i skrivende stund på omkring 579 australske dollar, noe som gjør Regent til merkets hittil dyreste modell.


ANNONSE


[separator type=»thick»]

DET YTRE

erroyl-regent-luna-2472

Da jeg så de første pressebildene av Regent, var første impuls at her har Erroyl truffet blink. Designet byr på en kombinasjon av klassiske og moderne elementer, hvor resultatet er et stilrent og elegant uttrykk. Visuelt er modellen også påfallende symmetrisk.

Symmetriske urskivedesign kan være et tveegget sverd: Mange entusiaster sverger til det, men problemet er at man fort kan ende opp med et anonymt og intetsigende design. Heldigvis har Erroyl hatt et godt øye til detaljene, og både appliserte indekser, senkede underskiver for dag og måned, samt innslag av sirkulære mønster, gir urskiven liv og karakter. Luna-modellen er i tillegg utstyrt med klassiske blå «dauphine» visere, som gjør seg svært bra mot den lyse sølvgrå bakgrunnnen.

Dimensjonsmessig måler urkassen i stål 42 mm i diameter, mens tykkelsen er oppgitt å være 12 mm. Dermed er ikke Regent blant de minste urene i sin klassen, uten at det nødvendigvis er problematisk.

Urkassen har et forholdsvis kraftig design, med avrundede flater og korte kurvede horn. Her kunne Erroyl scoret flere poeng ved å gå for en kombinasjon av børstede og polerte flater, fremfor et helpolert ytre. Sannsynligvis er dette et bevisst valgt for å holde kostnadsnivået nede, og med tanke på prisklassen er dette absolutt tilgivelig. Ideelt sett kunne man også redusert avstanden mellom urskiven og krystallen, og samtidig gått for en buet krystall. Det ville gitt uret et mer tredimensjonalt uttrykk fra front, men også dette ville krevd et klekkelig premium.

[separator type=»thick»]

DET INDRE

erroyl-regent-luna-2470

Det er mildt sagt ikke så ofte man finner en mekanisk trippelkalender-komplikasjon i denne prisklassen. Faktisk har jeg vanskeligheter med å komme på noen alternativer.

Under det dekorerte baklokket til Erroyl Regent, sitter et japansk Miyota kaliber 9122. Dette selvtrekkende mekaniske urverket, byr på visning av dag, dato og måned, og har en gangreserve på omkring 40 timer. Denne kalenderfunksjonen er av den enkle sorten som ikke tar hensyn til lange og korte måneder, slik som årskalendere og evighetskalendere gjør. Men disse starter jo også ordinært på en pris som er minst et par titalls ganger høyere.

Miyota 9000-serien ble lansert tilbake i 2010, og ble av enkelte omtalt som en japansk utfordrer til typiske ETA-urverk som 2824 – i alle fall funksjonsmessig. Det er naturligvis en stor differanse i pris, og en trippelkalender med sveitsisk urverk ville ganske enkelt vært utenkelig i denne prisklassen.

Samtidig må man innfinne seg med at disse urverkene ikke byr på den samme presisjonen som sine sveitsiske motparter, og kaliber 9122 har en oppgitt presisjon på -10/+30 sekunder per dag. ETA 2824 kan på sin side reguleres til å møte COSC-kravet på -4/+6. Dette er i og for seg ikke verdens undergang, men det er allikevel et faktum man bør være inneforstått med før et kjøp.

[separator type=»thick»]

PÅ HÅNDLEDDET

erroyl-regent-luna-2490

Navnet «Erroyl» er et spill på «Earl» og «Royal». Om ikke direkte adelig, er det ingen tvil om at Regent gjør seg bra på armen. For selv et forholdsvis trent øye, vil det ikke være umiddelbart synlig at dette er en klokke i en lavere prisklasse. Det er ikke utenkelig at Regent vil kunne høste komplimenter fra de som legger merke til den, der den sitter på håndleddet.

erroyl-regent-luna-2487

Kronen og knappen for hurtigjustering av dag, er posisjonert slik at de ikke gnager, og den medfølgende lærremmen er myk og komfortabel. Den doble foldespennen er enkel å betjene, og er av en type som benyttes av flere merker. Remmen er imidlertid noe lang, som gjør at den ikke sitter ideelt på mindre og mellomstore håndledd, ved at spennen ikke er sentrert. Men dette er småplukk som tross alt kan ryddes opp i ved å montere en tredjepartsrem.

erroyl-regent-luna-2476

Lesbarheten på urskiven er god, og urskivens ytre skala gjør det mulig å enkelt justere klokken ned til det minste sekund. Regent er ikke utstyrt med lume, men dette er slettes ikke uvanlig for denne typen klokke. For renhetens skyld, vil nok en del faktisk fortrekke at det er slik.

Alt i alt er Regent en klokke som befinner seg på den mer formelle enden av skalaen, men den er akkurat passe maskulin til at den gjør seg like godt til hverdag som til fest. Og til tross for at dette ikke er en sportsklokke, byr den både på riperesistant safirkrystall og 100 meters vannresistanse. Ikke verst for en klokke i dette segmentet.

[separator type=»thick»]

AVSLUTTENDE TANKER

erroyl-regent-luna-2481

Som jeg nevnte i fjorårets omtale av E30 Heritage, er Erroyl et velkomment og friskt pust i de lavere prisklassene. Etter en periode hvor de fleste etablerte urmerkene generelt har priset seg oppover, har Erroyl bevisst satset på å tilby svært mye klokke for pengene.

Direkte konkurrenter vil typisk være mekaniske ur fra Certina, Tissot og Seiko. Erroyl skiller seg imidlertid ut ved å tilby en trippelkalender, som etter min viten ingen av disse tilbyr i denne prisklassen.

Erroyl Regent fremstår derfor som et svært spennende kjøp i sin prisklasse, og bør kunne appellere til både førstegangskjøpere og erfarne klokkeinteresserte på jakt etter en stilig klokke.  som leverer masse moro for pengene.

Mer informasjon om Erroyl er tilgjengelig på erroyl.com.