Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Sjöö Sandström Royal Steel Classic

Sjöö Sandström Royal Steel Classic

Jon Henrik Haraldsen

Lik Tidssonen.no på Facebook og hold deg oppdatert på siste nytt fra urenes verden!

Det Stockholm-baserte klokkemerket Sjöö Sandström, er et av få skandinaviske klokkemerker som har gjort seg bemerket internasjonalt. Merket ble grunnlagt 1986 av Christer Sjöö og Mikael Sandström, og fikk sitt første gjennombrudd med introduksjonen av den kombinerte digitale og mekaniske Chronolink Worldtimer UTC, som ble introdusert i 1997. Deretter stilnet litt rundt Sjöö Sandström, og merket var i flere år en nokså godt bevart hemmelighet for spesielt innvidde, før de nok en gang gjorde seg bemerket som leverandør av modellen UTC Skydiver til det svenske Flygvapnet.

I fjor overrasket Sjöö Sandström stort med introduksjonen av flaggskipmodellen Royal Capital, som bød på en hittil uovertruffen grad av høyt finishnivå og utsøkt design. Urverket, et selvtrekkende kaliber SSG9 med mikrorotor, ble levert i samarbeid med prestisjetunge Vaucher Manufacture Fleurier (jepp, den Vaucher, som leverer urverk til Parmigiani, Richard Mille, Chopard m.fl.)

Introduksjonen av Royal Capital, er allikevel bare en del av en helhetlig omfattende nysatsning under CEO Felix Formark, som har sittet i sjefsstolen for det svenske klokkemerket siden 2012. Sjöö Sandström har på kort tid etablert en posisjon som en interessant «lokal» aktør, med en klokkeportefølje hvor majoriteten av modellene befinner seg i et prissegment som trolig er aktuelt for mange klokkekjøpere. Samtlige ur monteres for hånd og testes hos Sjöö Sandström i Stockholm, og produksjonen foregår i små serier.

[separator type=»thick»]

SJÖÖ SANDSTRÖM ROYAL STEEL CLASSIC

sjoo-sandstrom-royal-steel-classic-2

Royal Steel Classic-kolleksjonen består Sjöö Sandström sine mest tidløse og «enkle» modeller, og ble introdusert tilbake i 1993. Opp gjennom årene er det foretatt noen mindre endringer, men i praksis er dagens modell nært identisk med forløperen, som i sin tid mottok prisen for «Excellent Swedish Design» i 1995. Det hersker liten tvil om at designet fremstår som like aktuelt i dag som for 20 år siden.

Urene i Royal Steel Classic-kolleksjonen har alle visning av timer, minutter, sekunder og dato , og er tilgjengelig i med urkasser størrelsene 41, 37 og 32 millimeter. Modellene er tilgjengelig med en rekke ulike urskiver, og leveres med metallenke eller skinnrem.

Eksemplaret vi har fått låne, er siste iterasjon av Sjöö Sandström Royal Steel Classic 41 mm på skinnrem.

[separator type=»thick»]

DET YTRE

sjoo-sandstrom-royal-steel-classic-8

Sjöö Sandström Royal Steel Classic er på ingen måte en modell som skriker etter oppmerksomhet, men det er heller neppe hensikten med ur som dette. Modellen har et klassisk sportsurdesign, og den 41 millimeter store urkassen i stål preges av rene linjer og proporsjonerte dimensjoner. Undertegnede har tidligere kommentert å ha fått litt Rolex Explorer-vibber av varianten på metallenke og med svart urskive, noe som neppe er en negativ assosiasjon. Testeksemplaret med skinnrem og hvit urskive, trekker imidlertid modellen mer mot (men ikke over) kryssningspunktet mellom sportsur og dress-ur.

En av de store fallgruven ved klassiske sportsur, er faren for å fremstå som anonym og generisk. Mange design blir rett og slett litt kjedelige. Sjöö Sandström navigerer seg derimot elegant rundt dette, ved å inkorporere flere små men effektive designtrekk som bidrar til å differensiere Royal Steel Classic fra konkurrentene. Se bare på frontbezelet med tre trinn (tre «ringer»), den dypt senkede og beskyttede kronen kl. 2, de uvanlige linjene på hornenes indre kanter, og det runde datovinduet.

Urkassen har et utelukkende polert ytre. Dette kunne for enkelte vært problematisk ved en større klokke, men oppleves som langt helt akseptabelt på et ur av Royal Steel Classic sine dimensjoner. Ideelt sett ville man kanskje kunne ønsket seg litt mer kontrast, for eksempel børste sideflater, men samtidig er dagens utførelse i tråd med arven fra 1993. Både i front og baklokk er uret utstyrt med riperesistant safirkrystall, og baklokket er dessuten gravert og individuelt nummerert.

Urskiven fremstår som svært forseggjort og skarp, med høyglanspolerte appliserte tall og indekser, matchende visere og super luminova dots. Faktisk er urskiven svært imponerende for et ur i dette prissegmentet, og er tilsynelatende helt på høyde med ur som koster både 2 og 3 ganger så mye.

[separator type=»thick»]

DET INDRE

sjoo-sandstrom-royal-steel-classic-3

Funksjonsmessig bygger Royal Steel Classic på en velkjent formel: visning av timer, minutter og sekunder via sentervisere, og hjul for datovisning plassert kl. 3 på urskiven.

Urverket er et selvtrekkende mekanisk kaliber SS G1, som er en lett modifisert utgave av det sveitsproduserte Soprod A10. Soprod, som eies av spanske Festina Group, er en av flere sveitsiske urverksprodusenter som de senere årene har spesialisert seg på ETA-kloner og substitutter. Med identiske dimensjoner, er Soprod A10 et direkte substitutt for det velkjente ETA 2982, og kjente klienter omfatter blant annet Ball, Sarpaneva og Perrelet. Designet er imidlertid svært forskjellig fra 2982, og ryktene vil ha det til A10 bygger på Seiko sitt kaliber 4L (og det er langt i fra negativt). Kanskje er det sant, kanskje ikke – kanskje får vi aldri vite. Viktigere enn detaljene rundt urverkets opprinnelse, er imidlertid det faktum at Soprod A10 rapporteres å være et svært solid og velkonstruert urverk. Gangreserven er på omkring 42 timer.

Visuelt er har SS G1 innslag av skråslipte kanter, klassisk Côtes de Genève og perlage, mens rotoren er gravert med Sjöö Sandström-logoen. Til tross for at et urverk som A10 (eller for den saks skyld ETA 2892 eller 2824 etc.) ikke akkurat vinner noen pris for intrikat og komplisert design, er helheten allikevel behagelig for øyet. Dette er slettes ikke noe man skal ta for gitt i dette prissegmentet, og Sjöö Sandström har gjort riktige grep for å maksimere de estetiske aspektene ved urverket.

[separator type=»thick»]

PÅ HÅNDLEDDET

sjoo-sandstrom-royal-steel-classic-5

Når det gjelder klokkers størrelse, virker det som om de fleste har sine personlige preferanser. Den 41 millimeter store Royal Steel Classic, kan trolig sies å være innenfor de fleste klokkeentusiaster sin «sweet spot». I en tid som fortsatt preges av størrelsesjaget fra noen år tilbake, oppleves Royal Steel Classic som et komfortabelt og ikke-kontroversielt ur på håndleddet. Remmen i brunt kalveskinn er av god kvalitet – igjen et moment man ikke kan ta for gitt i dette prissegmentet – og kommer med en enkel gravert spenne i stål. Her skulle undertegnede gjerne sett en foldespenne, men dette koker delvis ned til preferanser.

Royal Steel Classic på en klassisk perlon-rem fra Tidssonen Webshop
Royal Steel Classic på en klassisk perlon-rem fra Tidssonen Webshop

Enkelte klokker egner seg best på originalremmen, men Royal Steel Classic er en klokke som håndterer flere alternativer. Ikke bare ser den bra ut, men avhengig av om klokken settes på lenke, orginalrem eller alternative remmer, endrer den drastisk personlighet. Dette er positive nyheter for de som liker å eksperimentere eller tilpasse klokken til anledning og humør. Med en bredde mellom hornene på 20 millimeter, har man også mer enn nok å velge i av alternative remmer.

Sjöö Sandström Royal Steel Classic er utvilsomt et svært allsidig ur, og kan egne seg til alt fra sport og fritid til mer formelle anledninger. Denne allsidigheten underbygges ytterligere ved at uret er vannresistant til 100 meter.

[separator type=»thick»]

AVSLUTTENDE TANKER

sjoo-sandstrom-royal-steel-classic-1

Alt i alt leverer Sjöö Sandström en solid klassisk sportsmodell, som mestrer det klassiske og enkle, uten at det går over i det kjedelige. Royal Steel Classic 41 mm koster 18.100 kroner med skinnrem eller 22.100 kroner med lenke i stål, og er dermed i et prissegment som både er tilgjengelig, men også tett befolket. I forhold til resten av klassen, både matcher og trumfer modellen flere av konkurrentene. Flere aspekter ved Sjöö Sandström Royal Steel Classic oppleves å være blant klassens beste, og som helhet kan modellen sies å være mye klokke for pengene.

[separator type=»thick»]

Spesifikasjoner:

  • Modell: Sjöö Sandström Royal Steel Classic.
  • Funksjoner: Timer, minutter, sekunder og dato.
  • Det indre: Selvtrekkende mekanisk kaliber SS G1. Ca. 42 timer gangreserve. 28.800 vph (4 Hz).
  • Det ytre: Urkasse i rustfritt stål, 41 mm diameter. Safirkrystall i front og baklokk. Vannresistant til 100 meter. Hvit urskive med hvit super luminova ved indekser og på visere.
  • Rem: Brun kalveskinnsrem med klassisk spennen i stål. Modellen kommer også på metallenke eller med andre remvarianter i skinn.

Mer informasjon er tilgjengelig hos Sjöö Sandström.
[separator type=»thick»]

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.