Leses nå
Dybdeomtale: Cartier Santos-Dumont

Dybdeomtale: Cartier Santos-Dumont

Noen dager med et ikon i helgull på håndleddet.

Under årets SIHH viste Cartier frem en både etterlengtet og godt motatt re-lansering. Personlig var dette en av mine favoritter fra 2019-messen: Santos-Dumont.

Les førsteinntrykket fra SIHH 2019.

Denne modellen har som nevnt en interessant historie – endog kanskje noe obskur. Santos-Dumont var nemlig den første skapelsen til Cartier når det kom til armbåndsur for menn. Allerede i 1904 ble referansen først utgitt, da etter spesialbestilling fra brasilianeren Alberto Santos-Dumont. Han var en tidlig pilot og god venn av selveste Louis Cartier (Cartiers grunnlegger).

Santos-Dumonts ønske var å kunne lese av tiden mens han var oppe i skyene, uten å måtte fiske opp lommeruret hver gang. Cartier kom til unnsetning ved å produsere uret som kunne hjelpe pilotvennen med nettopp det. Siden den tid har modellen vært både i og utenfor Cartiers salgskataloger i en rekke forskjellige utførelser. Nå er Santos-Dumont igjen tilbake. La oss ta en nærmere titt.


ANNONSE


Testobjektet: Carter Santos-Dumont i 18k roségull.

Det handler om design

Nye Cartier Santos-Dumont kommer i tre forskjellige metaller: Stål, delgull og helgull. Innenfor hver av disse får du én stor og én liten utgave. Det betyr at valgmulighetene – og muligheten – for å finne noe som passer deg er stor. Selv den største modellen er kun 31,4 mm i diameter, men sitter som et skudd hos meg som selv digger Panerai. Uret bærer med andre ord større enn de nokså beskjedne tallene først skulle gi inntrykk av.

Alle de sedvanlige Cartier-detaljene er på plass.

Med på kjøpet får du alle de magiske Cartier-detaljene du forventer. Den lapis-blå krystallen på kronen, det høypolerte bezelet med åtte eksponerte skruer og et mykt firkantet kassedesign. Det hele toppes av en grundig finisj, med børstede flater og polerte kanter. Attpåtil er kassen slank, noe som gir ekstra effekt til elegansen.

Urskiven er også et kapittel for seg selv. Her har Cartier valgt å produsere en klassisk sølvgrå skive med «sunburst»-effekt og sorte romertall. I solskinn er spillet i denne skiven meget flott. Samtidig blir det ikke for mye «bling» – i motsetning til det jeg først trodde da jeg hørte at testmodellen var i helgull. De sverdformede blånerte viserne flytter seg to ganger i minuttet, drevet av et kvartsurverk med seks års batteritid.

Cartier har – som mange andre – introdusert «quick change»-baretter for enklere rembytte.

Selvsagt får du også en lærrem i høy kvalitet som perfekt matcher valget av urkassens metall. Avbildet modell kommer med en gråmalert aligatorrem, som på en god måte bringer frem fargedetaljene i skiven.

Tre dager på håndleddet

Under mine dager med Santos-Dumont ble hvertfall én ting gjort klart for meg: Pokker for et flott ur dette er! Cartier har snekret sammen en ekte designstjerne, som funker med alt fra sort dress til linskjorte og sandaler. Det kan ikke nektes for at Santos-Dumont i helgull har en viss «bling»-faktor. Heldigvis blir det ikke overdådig, mye takket være dens relativt sparsommelige størrelse.

I sitt (moderne) naturlige habitat.

Personlig greide jeg ikke å notere meg noen særlig irritasjonsmomenter ved uret under dagligdags bruk. Santos-Dumont ble egentlig en kjær venn, som jeg nøt å titte ned på en gang i blant – noe som er en stor del av grunnen til at vi kjøper armbåndsur i utgangspunktet.

På sett og vis synes jeg det er litt merkelig hvordan jeg opplever en slags mangel på ord når jeg skriver om dette uret. Vanligvis ville jeg utbrodert om urverket, men det ser jeg lite poeng ved her. Dermed gjenstår det bare å snakke om designet, noe som bildene gjør best. Som du ser er Santos-Dumont et flott ur, som er svært behagelig på håndleddet, hvor gullet gjør opp for den eventuelle vekten som blir borte kontra et mekanisk urverk.

«Om den bare kom med skikkelig urverk»

Den gjenoppståtte Santos-Dumont-kolleksjonen er en helt spesiell mulighet for Cartier. Og følgende – som hvertfall er gjeldene for situasjonen i Norge – er virkelig det eneste som setter en stopper fra at dette uret skal bli en salgshit: Om den bare hadde skikkelig mekanisk urverk…

Santos-Dumont har den riktige x-faktoren – til tross for et hjerte av kvarts.

Men gjør det egentlig noe? Ja – litt for godfølelsen. Men i daglig bruk spiller det liten rolle. Samtidig vet vi veldig godt at klokkeinteressen ofte handler om nettopp følelser. Og som en nylansering som spiller kraftig på den aller første Santos-Dumont fra 1904, synes jeg at Cartier burde spandert på seg mekanisk urverk her. Dessverre er det ikke jeg som er sjef i produktutavdeling til det franske merket, så vi får ta til takke med det vi får – inntil videre.

Dette kunne vært uret som bringer nye entusiaster til merket, med mekanisk urverk, det legandariske designet og Cartiers plettfire utførelse. Endog, selv med kvartsurverket står denne modellen som et godt kjøp i mine øyne. Santos-Dumont er virkelig essensen av det Cartier gjør best: Små elegante dressur med fransk schwung. Ingen ting slår dem på det. Punktum finale.

Samtidig ser vi i dag en liten men tydelig trend medkvartsur rettet mot entusiasten, som eksempelvis frontet av Grand Seiko. Passer Cartier inn i denne trenden? Muligens til en viss grad. De representerer derimot ikke en heftig satsning på ultranøyaktige urverk. Slik fremstår Santos-Dumont litt mer som et smykke enn haute horlogerie – naturlig nok. Sistnevnte er i dag ikke helt ukjent for Cartier, men er ikke noe merket historisk har representert i noen særlig grad. Sånn sett harmonerer kvartsurverket med etoset til Cartier, og Santos-Dumont står som den rene definisjonen på understated elegance. Om det gjøres med kvarts eller håndopptrukket urverk faller meg nærmest likegyldig sett ut i fra det.

Avsluttende tanker

Av Rolex kan du forvente en perfekt «tool watch». Hos Cartier får du et elegant ur som perfekt mestrer balansen mellom hverdag og dress – fra en luksusprodusent med kultstatus, som har over 100 år med erfaring på design, proposjoner og finisj. Hva som tikker på innsiden av Santos-Dumont får være irrelevant i akkurat denne sammenhengen.

Den italienske forretningsmannen Luca di Montezemolo og Formel 1-sjåføren Niki Lauda. Noter Cartier på håndleddet – understated elegance på sitt beste.

Er du ute etter noe slikt som jeg tegner ovenfor? Da er Cartier Santos-Dumont uret for deg. Modellen i stål koster 35.000 kroner, og representerer i min mening en nokså unik «value proposition» i markedet. Spesielt som en innstegssmodell til merket. Er det verdt det? Ja. Her får du en smashing multikunstner av et armåndsur.

Likevel – i det stille håper jeg samtidig på en mekanisk utgave av denne referansen.

  • Modell: Cartier Santos-Dumont.
  • Det ytre: Kasse i gull (testet), delgull eller stål – 27.5 mm eller 31.4 mm i diameter – tallskive med «sunburst»-effekt og romertall – timer og minutter.
  • Det indre: Kvartsurverk – opptil 6 års batteritid.
  • Pris: 11.700 sveitiske franc i helgull (31.4 mm / stor utgave).



ANNONSE