Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Gjensyn med gamle helter fra Cartier

Gjensyn med gamle helter fra Cartier

Klassiske Santos-Dumont er blant modellene som nå er tilbake.

De fleste kjenner nok til historien om Cartier Santos’ oppstandelse. Om ikke så har du en rask gjennomgang her: Modellen har sin opprinnelse fra den tidlige brasilianske flygeren og oppfinneren Alberto Santos-Dumont, som var på jakt etter et ur som skulle tåle hans strabasiøse flyvninger. Han tok dermed kontakt med sin venn Cartier – som oppfylte hans ønske i 1904. Resultatet var det første armbåndsuret for menn, og klokken bar hans navn: Cartier Santos Dumont.

I år bringer det franske merket tilbake denne opprinnelige modellen, dog i en noe modernisert utgave. Den nye Santos-Dumont kommer i to størrelser (begge betraktelig større enn den opprinnelige); – alle i stål, delgull eller helgull. Den firkantede skiven er gjort i sølv, med sunburst-effekt og romerske tall. Den slanke kassen, med polert bezel og de karakteristiske eksponerte skruene, bringer tankene tilbake til enklere tider.

Til tross for et attraktivt design, er dessverre samtlige av de nye modellene i Santos-Dumont-serien utstyrt med quartz-urverk. For den jevne forbruker vil det nok være positivt å vite at dette skal holde i 6 år før du trenger nytt batteri. For de fleste av oss entusiaster klinger det derimot ikke like godt. Hadde de i stedet tatt i bruk et mekanisk urverk, ville nok betraktelig flere sett på dette som et aktuelt ur. Personlig mener jeg at en slik historisk modell absolutt burde fått æren av et mekanisk hjerte. Uansett er det flott å se Cartier bringe tilbake disse små elegante urene, som utvilsomt vil gjøre god nytte hos kunder som liker estetikken.

Santos de Cartier-serien (ja, det begynner å bli mange modeller med tilnærmet identisk navn) har også fått en vitamininnsprøytning i form av en rekke nye modeller. Blant annet har standardutgaven nå fått en lekker kongeblå skive. Det har også blitt introdusert en serie med kronografer i diverse fargekombinasjoner. I Genève har vi også fått se nye Privé fra «pre-SIHH» lanseringen i desember, som Jon Henrik allerede har skrevet om her.

På damefronten har Cartier kommet tilbake med en simplistisk utgave av legendariske Baignoire – et avlangt ur med tykk bezel i gull og hvit skive med romertall. Resultatet er en særdeles elegant klokke med et distinkt vintage preg. Utover den mest konservative modellene kan du nå også dandere håndleddet med en fullt diamantbesatt Baignoire.