Leses nå
Bruvik Senja og Senja GMT

Bruvik Senja og Senja GMT

En sportsmodell som henter inspirasjon fra Norges nest største øy.

I vel ti år som produsent og designer har Rune Bruvik levert klokker som i stor grad formidler norsk natur i sitt visuelle språk. Inspirasjonskilder som ofte er synlig ikke bare i teksten på pressematerialet, men også som elementer i de faktiske produktene. Den helt nylanserte sportsmodellen «Senja» er tro mot trenden – og denne gangen er det de mange fjelltoppene og fiskerike fjordene på den nordnorske øya som brukes som inspirasjonskilde.

Tre ulike skivealternativer på Bruvik Senja (Bilde: Bruvik)

Senja går inn i Bruvik-kolleksjonen som den første rene sportsmodellen med integrert lenke. Akkurat det er ikke spesielt nyskapende, for slike «luksussportsklokker» virker å ha blitt nærmest obligatorisk inventar hos verdens klokkeprodusenter. Kanskje kjedelig, men samtidig lett å forstå siden dette er klokker som passer nær sagt alle anledninger. Derfor er det også mye ved klokkens form som virker kjent, men som Bruvik har forsøkt å tilføre noe eget.

Fjell og fjord i designet

Øya Senja i Troms er kjent for sine dramatiske og spektakulære natur. Bruvik selv trekker frem øyas mer enn 50 fjelltopper som rager over 750 høydemeter og den rike historien rundt fiske. Dette er elementer som er inkorporert i designet – hvor den 42 mm store kassens rette geometriske former og røffe finisjering er ment å gjenspeile de bratte fjellsidene som stuper ned i havet. Isolert sett et vellykket valg, men samtidig en kasseform som vi drar kjensel på. Både velprøvd og gjenskapt et utall ganger siden Gerald Genta designet ikonet Audemars Piguet Royal Oak i 1972.

Bruvik Senja med grønn skive (Bilde: Bruvik)

Det er også de mange fjelltoppene som er bakgrunnen for bezelringens mønster av repeterende triangler, mens den sandblåste skivens mønster symboliserer fiskegarn. Dette går også igjen på baklokket, som i likhet med skiven har et kart over øya. En annen detalj er den etsede kronen, hvor fjellkjeden «Okshornan» er utført i relieff bak Bruviks egen logo.


ANNONSE


To ulike utgaver

Når Senja slippes kommer den i to ulike utgaver, henholdsvis med og uten mulighet for å vise en ekstra tidssone (GMT). Sistnevnte med sort eller blå skive i kun 69 eksemplarer av hver, mens standardutgaven går inn i basekolleksjonen og får grønn skive som et tredje alternativ. Det lave antallet av GMT-utgaven hentes fra Senjas plassering på nettopp 69 grader nord.

To ulike varianter av Bruvik Senja GMT (Bilde: Bruvik)

Utgavene deler fysiske mål, men GMT-utgaven har fått en ekstra viser og en skrånende indre bezel påført døgnets 24 timer. Det gjør at resten av skiven og viserne krympes tilsvarende – og dermed resulterer i et ganske endret helhetsinntrykk. Klokkene deler forøvrig de delvis skjeletterte viserne og en solid bruk av Super-LumiNova.

Den integrerte lenken har samme børstede finisjering som kassen og deler også detaljene med polering av de skrådde kantene. Et av mine ankepunktene på en del tidligere modeller fra Bruvik har vært foldespennen, men basert på pressebildene virker det å være håp for at den er av langt bedre kvalitet denne gang.

Innsiden byr ikke på store overraskelser og det benyttes et Sellita SW200 i standardmodellen, mens GMT-utgaven et utstyrt med 2893-2 fra ETA. Begge kapable og velprøvde urverk som man forventer å finne i denne prisklassen.

Førsteinntrykk

Den røde tråden i klokkene fra Bruvik har alltid vært et ytre design med tydelige referanser til inspirasjonskilden. Produkter som bringer noe eget til bordet – og dermed skiller seg fra de uinspirerte og intetsigende lanseringene til mange andre små produsenter. Pressemeldingene fra Bruvik er da også befriende tomme for pompøs selvskryt om egen teknisk fortreffelighet, sammenlignet med sine konkurrenter.

Bruvik Senja GMT med blå skive (Bilde: Bruvik)

For det er designet som – på godt og vondt – er hovedfokus når Rune Bruvik skaper en klokke. Også Senja er et tilskudd som følger konseptet. Et slags frieri til de som ikke bare ønsker en klokke, men som et tydelig tilbehør som appellerer til egen stil og smak. En klokke som skiller seg ut visuelt – i langt større grad enn teknisk. Det vil omfavnes av noen og distansere andre.

Jeg syns den røffe finisjeringen og de skildrede detaljene treffer temaet godt. Samtidig ser det ørlite uforedlet og grovt ut på de tilsendte bildene. Her håper jeg balansen mellom design og kvalitetsfølelse treffer når man får denne i hånden og jeg mistenker at kontrasten i bildene kan gi et litt uriktig inntrykk.

For GMT-varianten er jo litt usikker på om den reduserte diameteren på skiven er et heldig valg eller ikke. Det hadde nok vært tryggere med en flat GMT-skala som visuelt beholdt skivestørrelsen tilsvarende som basemodellen, men også her må man se klokkene selv for å konkludere bastant.

Fiskegarnsmønster på skiven (Bilde: Bruvik)

Når man vurderer klokker er det naturlig å se på tilsvarende modeller fra andre merker. Med Bruvik er dette ofte vanskelig, nettopp på grunn av det helt spesielle designet. Liker man det visuelle er det sjelden andre produsenter som leverer noe tilsvarende. Det er til en viss grad gyldig også denne gangen, men det føles samtidig naturlig å trekke frem Aikon fra Maurice Lacroix.

Begge klokkene deler den Genta-inspirerte kasseformen, størrelse, urverk og også prismessig er de helt i samme nabolag. Aikon leverer – etter min mening – en meget raffinert klokke med høy kvalitetsfølelse i sin prisklasse. Det er også en klokke som har blitt godt mottatt i markedet. Dersom Bruviks Senja leverer tilsvarende kvalitetsfølelse kan den utvilsomt bli en spennende utfordrer. Og da er det bare opp til egen smak hvilken av de to som er med ut av butikkdøren.

Fakta og pris

Modell: Bruvik Senja / Senja GMT
Diameter: 42 mm
Tykkelse: 10,9 mm
Materiale: Rustfritt stål (316L)
Vannresistens: 100 m

Urverk: Sellita SW200
Type: Mekanisk, selvopptrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, dato / timer, minutter, sekunder, dato, GMT
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: 38 timer

Lenke: Stållenke med foldespenne

Veiledende pris: 17.000 norske kroner / 20.000 norske kroner (GMT)
Tilgjengelighet: Høsten 2020 / GMT-utgaven kun i 69 eksemplarer av hver

Mer informasjon er tilgjengelig på bruviktime.com.


ANNONSE