Leses nå
Bruvik lanserer ny generasjon av Svalbard

Bruvik lanserer ny generasjon av Svalbard

Feirer modellens 10-årsjubileum med et knippe videreforedlede arvtakere.

Med nesten femten års fartstid å vise til, kan man vanskelig omtale Bruvik som noe annet enn definerende for norske klokkemerkers fremvekst og økende popularitet. Like lenge har også mannen bak merket, Rune Bruvik, latt norsk natur og kultur spille sentrale roller i klokkenes design, med modeller som Senja, Black Gold og Fjord N.20 som bare noen av de mange eksemplene.

Ved lansering kommer Svalbard Arctic Fjords i fire ulike tolkninger.

Blant de mange klokkene i kolleksjonen er likevel Svalbard-serien blant de aller viktigste bærebjelkene. Modellserien, som henter sitt navn fra den arktiske øygruppen, som først ble lansert i 2013 og deretter kom i salg i 2014, er riktignok blant familiene som kanskje utfordrer minst i sitt design, men som samtidig byr på viktige særtrekk for å skille seg ut fra den gemene hop.

Etter ti år på markedet er nå tiden kommet for å lansere nyeste iterasjon av klokkefamilien – Svalbard Arctic Fjords. Det løfter modellserien til sitt hittil aller beste.

Et bakteppe av Arktis

Siden introduksjonen for et tiår siden har Svalbard-modellen endret både form og farge gjentatte ganger. Ved introduksjonen i 2013/2014 var det en voksen 45 millimeters stor urkasse som utgjorde innpakningen, herunder i en utgave med multibørstet tallskive for å imitere de arktiske fjellsidene man finner på øygruppen.


ANNONSE


Bruvik Svalbard har alltid vært inspirert av øygruppens unike natur.

Et par år senere var også en mindre og 40 millimeter stor variant på plass, før man i 2019 lanserte mellomstørrelsen 43 millimeter, som etter et par år også gjennomgikk en liten oppgradering i form av nytt keramisk bezelinnlegg.

Felles for svært mange av de ulike tolkningene er også at de gjennom sin levetid har kommet i ulike spesialmodeller og fargevarianter, hvor Bruvik har forsøkt å fange og formidle noe av Svalbards mange karakteristikker.

Spesialutgaven «Blue Hour» var en del av «Signature Edition»-serien som ble lansert i 2019. Bilde: Rune Rabben

Verdt å nevne i den sammenheng er «Svalbard Navigator» hvor kartet over øygruppen utgjorde en sentral del av skivens design, samt de fire variantene av «Signature Edition» som på hver sin måte symboliserte det unike arktiske lyset og værforholdene man kan oppleve på Svalbard.

Svalbard Arctic Fjords

For 2024-utgaven som nå lanseres er modellen bygget på nytt fra grunnen og opp – og Bruvik selv peker på at nyheten utgjør en fusjon mellom de beste elementene fra flere av selskapets tidligere serier.

Den nå 41 millimeter store urkassen er en modifisert variant av Fjord-modellen fra 2014, mens man for det buede safirglasset trekker paralleller til det vi så på Arctic Ocean fra 2015. Disse kombineres med Svalbard-seriens egne karakteristikker, de tekniske egenskapene som dykkerklokke, samt design-konseptet og det iskalde arktiske bakteppet – som alltid har spilt en viktig rolle.

En blå utgave av Svalbard Arctic Fjords med «Stream Dial».

Det betyr at vi blant annet finner 200 meters vanntetthet, et kraftig ytre av rustfritt stål, en bezelring som er dreibar i kun én retning, samt store og lettleste visere og indekser. Borte er imidlertid datovisningen, som det mistenkes at man har sløyfet for et enda renere design.

Sender vi fokuset videre mot tallskivene er disse helt nye, og inndelt i to varianter som hver kan leveres i enten en mørk blå eller sort utførelse. De ulike variantene har fått navnet «Wave Dial» og «Stream Dial», hvor førstnevnte er inspirert av de fire arktiske hav som strømmer inn i fjordene på Svalbard, mens sistnevnte henter sitt mønster fra da is under istiden karvet ut unike arktiske fjorder på Svalbard.

Utover mønsteret på tallskiven og de to ulike fargevalgene deler utgavene nært sagt alle øvrige egenskaper, med unntak av det som ser ut som litt ulik farge/finish på teksten på skiven, samt bruken av dobbel indeks eller en kompass-inspirert «N» klokken tolv. Utover modellnavnet og Arctic Fjords finner man også koordinatene som sender deg i riktig retning, dersom du for eksempel er til havs og leter etter øygruppen.

En sort utgave av Svalbard Arctic Fjords med «Wave Dial».

Vender man klokken rundt finner man et lukket baklokk, men hvor man som forventet finner et gravert kart over Spitsbergen, Nordaustlandet, Edgeøya og Barentsøya, som sammen med holmer og skjær utgjør nettopp Svalbard.

Under det dekorerte baklokket sitter et Sellita SW300 Elaboré med 56 timers gangreserve, som opplyses å være justert til et standardavvik på +/-5 sekunder per døgn. Det betyr en solid arbeidshest, som byr på litt sterkere tekniske og visuelle egenskaper enn standardutgaven av samme urverk.

Alle utgavene leveres med både lenke, som nå er utstyrt med mikrojustering i foldespennen, samt en rem som kombinerer seilduk på oversiden og gummi som basemateriale.

Førsteinntrykk

Bruvik har, helt siden starten, satt handling bak ord i sin søken etter det unike og norske i sine klokkedesign. Det gjelder også den nye Svalbard-familien, selv om den er langt nærmere sine (mange) ekvivalenter fra andre merker enn flere av selskapets mer visuelt dristige modeller. Det er dog ikke negativt og nye Arctic Fjords byr på akkurat nok særpreg til at den skiller seg ut i mengden, samtidig som den ikke trør utenfor den tynne linjen som er nødvendig for å underbygge modellens allsidighet og opprettholde et touch av seriøsitet og eleganse.

Bruvik Arctic Fjords med Wave Dial på gummi/seilduksrem.

Jeg har selv fått tilbrakt noen minutter sammen med prototypen av den nye Svalbard-modellen – og i metallet er det åpenbart at dette er en åpenbar forbedring og vellykket raffinering av det som kanskje er selskapets viktigste modell. Størrelsen på 41 millimeter er riktigere enn noen gang, og det buede safirglasset gjør at høyden på 13,2 millimeter fremstår større på papiret enn på håndleddet.

På eksemplaret jeg studerte var det en blå «Stream Dial» som var montert under glasset. Den kan kanskje best beskrives som røft solstrålemønster (som sånn sett står i stil med både visere, logo og øvrige detaljer), men min opplevelse var likevel at den ikke ble for grov, prangende eller stjal så mye oppmerksomhet som bildene kanskje kan gi et inntrykk av. Uten å ha hatt muligheten til å studere «Wave Dial» selv, håper jeg den oppleves på samme måte som sitt nære søsken. Like viktig i den sammenheng er også innrammingen, hvor den matte overflaten på bezelringen er et meget vellykket valg.

Utover de åpenbare og konkrete endringene byr også nye Svalbard Arctic Fjords på den litt mer udefinerbare følelsen av å være strammere og mer velprodusert enn tidligere utgaver. Det gjelder både i overgangen mellom lenke og kasse, betjeningen av bezelringen, samt på urkassens finish. På sistnevnte benyttes i stor grad en børstet tekstur, men hvor polerte flanker på hornene er en detalj som definitivt høyner helhetsinntrykket. Summen av alt gjør det dermed lett å peke på de nyeste utgavene som de klart beste Svalbard-modellene noen gang.

Norsk veiledende pris er oppgitt til 22.000 kroner og klokkene forventes leveringsklare fra tidlig sommer.


ANNONSE