Official Timekeeper
Visit Casio
00:00:00
Leses nå
Breitling Top Time Limited Edition

Breitling Top Time Limited Edition

Jon Henrik Haraldsen

En herlig moderne nytolkning av klassikeren fra 1960-tallet.

Forrige måned trakk Breitling sløret av AVI Ref. 765 1953 Re-Edition – en nær tro kopi av den klassisk «Co-Pilot» fra 1952. Nå klinker det sveitsiske merket til igjen med nok et gjensyn med en gammel samlerfavoritt.

Breitling Top Time Limited Edition er ingen nøyaktig relansering av en historisk modell, men bikker over i det jeg vil kalle en moderne nytolkning. Inspirasjonskilden er den populære kronografen «Top Time», som ble introdusert i 1964. I selskap med mer profesjonelt orienterte klokker som tidligere nevnte Co-Pilot og Navitimer, var Top Time et rimeligere og mer avslappet alternativ rettet mot en yngre kjøpergruppe. Les for øvrig Arnes omfattende gjennomgang av Top Time ref. 2002 for mer bakgrunnsstoff om originalen.

Breitling Top Time Limited Edition. (Foto: Breitling)

Nye Top Time Limited Edition har fått en stålkasse på 41 mm, som dermed er 3 mm større enn inspirasjonskilden. «Zorro-skive» er neppe det Breitling-fansen tenker på først når man snakker vintage Top Time, men ingen vil nok likevel klage over valget av den karakteristiske skiven. Kombinert med røde visere er uttrykket definitivt både retro og sporty, men samtidig et friskt pust blant mer «seriøse» militær-pregede kronografer vi har sett hos både Breitling selv og konkurrentene.

Teknisk har Breitling gått for et selvopptrekkende kaliber 23, som er basert på ETA 7753. I sedvanlig Breitling-stil er urverket COSC-sertifisert, og gangreserven er på rundt 48 timer. Helst skulle vi sett et av Breitlings egenproduserte verk i modellen, men bruken av ETA (Valjoux) kan langt på vei forsvares. For det var nettopp Valjoux/Venus som tikket på innsiden av forgjengerne fra 60-tallet.

Top Time har en moderne diameter på 41 mm. (Foto: Breitling)

Førsteinntrykk

Fra å ha vært gårdagens nyheter i ganske nær fortid, fremstår Breitling nå som et av de mest spennende merkene å følge. For det var en synkende skute CEO Georges Kern overtok for snart 2 år siden. Transformasjonen av merket begynner nå å tydeliggjøres, og de seneste endringene har definitivt vært mot det bedre.

Breitling Top Time Limited Edition er i mine øyne en riktig balanse av gammelt og nytt – entusiastfriere og bredere kommersielle hensyn. For selv om nitidige gjenskapningene av historiske modeller er fascinerende, føles det tidvis litt krampaktig og falskt. Når den første hypen har lagt seg, syns jeg personlig også at mange av disse klokkene mangler litt «oomph».

Sånn sett er Top Time Limited Edition en deilig motpol til grå og kjedelige relanseringer og vintage-inspirerte modeller. En slags TAG Heuer Monaco i McQueen-utførelse, hvor resultatet føles ekte, sjarmerende og retro-preget – uten å være en blåkopi av originalen. At klokken «kun» blir laget i 2.000 er egentlig en liten tragedie, for dette designet hadde fortjent en fast plass i Breitlings kolleksjon.

Klokken leveres på en brun nubuk-rem. (Foto: Breitling)

Fakta og pris

Modell: Breitling Top Time Limited Edition
Dimensjoner: 41 mm, 14,27 mm
Materiale: Rustfritt stål
Vannresistens: 3 bar (30 m)

Urverk: Breitling Caliber 23
Type: Mekanisk, selvopptrekkende
Funksjoner: Timer, minutter, sekunder, kronograf
Frekvens: 28.000 vph (4 Hz)
Gangreserve: Ca. 48 timer

Rem: Brun nubuk

Veiledende pris: 67.400 kroner
Tilgjengelighet: 2000 eksemplarer

Mer informasjon er tilgjengelig på breitling.com.

Støtt oss videre!
Tidssonen tror på frivillig støtte fra de som har glede av oss.
Støtt oss ved å handle i vår nettbutikk, og ved å like oss på Facebook her og her!