Leses nå
Breitling AVI Ref. 765 1953 Re-Edition

Breitling AVI Ref. 765 1953 Re-Edition

Gammel klassiker fra Breitling gjenskapes i nær tro kopi.

Prosessen med å rydde opp i Breitling er allerede godt i gang. Under ledelse av bransjeveteranen Georges Kern (tidligere Richemont og IWC), ser vi et merke som begynner å finne tilbake til gammel storform. Fjorårets relansering av Navitimer ref. 806 fra 1959 tok klokkeverdenen med storm. På utsiden fremstod modellen nærmest som en blåkopi av den gamle originalen, og de 1.959 eksemplarene fikk raskt bein å gå på.

Breitling AVI Ref. 765 1953 Re-Edition kan fort vise seg å gjenta suksessen. Årets nykommer er en gjenskapning av den historiske «Co-Pilot» fra 1953, som i dag er et ettertraktet objekt for samlere av Breitling. I følge Breitling var det opprinnelige designet inspirert instrumentklokker fra 1930- og 1940-tallet, som ble produsert av merkets Huit Aviation Department.

Breitling AVI Ref. 765 1953 Re-Edition. (Foto: Breitling)

Militære ambisjoner

Estetisk har både «Co-Pilot» og årets gjenskapning flere likhetstrekk med pilotklokken «Type 20», som ble levert til det franske militæret av flere produsenter, inkludert Breguet, Auricoste, Dodane og Mathey-Tissot. Også Breitling ønsket etter sigende sin bit av kaken, men klarte aldri å sikre en forsvarskontrakt. Fraværet av flyback-funksjon sies å ha spilt en rolle i franskmennenes beslutning. Hvem som egentlig var først ute med det ytre designet foreligger det imidlertid ingen fasit på.

Originalen (venstre) og årets relansering. (Foto: Breitling)

I likhet med fjorårets «re-edition», er også årets modell svært tro mot den historiske forgjengeren. Denne runden klinker Breitling imidlertid til med tre varianter i henholdsvis stål, rødt gull og platina (med blå skive) – hvor førstnevnte er den mest autentiske. Støtter vi oss til bildene Breitling har publisert, er urskivene nært identiske med inspirasjonskilden fra 1953. «Genéve» under logoen blitt utelatt, og den kremfargede lumen er moderne Super-LumiNova fremfor en gammel radioaktiv variant. Etter sigende var den varmtonede fargen også å finne på originalen, så det er ingen grunn til å rope ut om «fauxtina».


ANNONSE


Kassen på 41,1 mm ser ut til å noe svakere fasetter på remfestene enn originalen, mens kronograf-knappene later til å stikke mer ut. Sistnevnte har trolig en godkjent forklaring, for urverket er ikke en overligger fra Venus. Derimot er det Breitlings egenproduserte kaliber B09 som jobber på innsiden av kassen. Urverket er en nær slektning av det velkjente B01, men har manuelt opptrekk.

Førsteinntrykk

AVI Ref. 765 1953 Re-Edition er et håndfast bevis på at Breitling er på hugget. Denne kompromissløse tilnærmingen til relanseringer av historiske referanser – i et begrenset antall og tilsynelatende kun én per år – fortjener etter min mening stjerne i margen. Litt frieri til samlerne og de mer kresne entusiastene, men gjort helhjertet og uten å fremstå som fullstendig «sell-out».

Som en pilotklokke med militære-forbindelser har AVI Ref. 765 1953 Re-Editon både styrker og svakheter. For Breitling-fansen er det et velkomment gjensyn med en klassiker, men designet kan trolig sies å være universelt attraktivt. Samtidig er et det snakk om en kategori hvor det er mange om beinet – både av tilgjengelig vintage og moderne varianter. Her stikker kanskje Breguet Type XX seg frem som den argeste konkurrenten.

Uansett fremstår Breitling AVI Ref. 765 1953 Re-Edition som en interessant og fair priset klokke, og merket vil neppe få noen problemer med å bli kvitt de 1.953 eksemplarene i rustfritt stål.

Rødt gull, platina og stål. (Foto: Breitling)

Fakta og pris

Modell: Breitling AVI Ref. 765 1953 Re-Edition
Dimensjoner: 41,1 mm, 13,95 mm
Materiale: Rustfritt stål / rødt gull / platina, hesalite
Vannresistens: 30 meter (3 bar)

Urverk: Breitling B09, egenprodusert, COSC-sertifisert
Type: Mekanisk, manuelt opptrekkbart
Funksjoner: Timer, minutter, små sekunder, kronograf
Frekvens: 28.800 vph (4 Hz)
Gangreserve: Ca. 70 timer

Rem: Svart / brun / gyllenbrun lærrem

Veiledende pris: 7.900 (stål) / 21.000 (rødt gull) / 39.000 (platina) sveisiske franc
Tilgjengelighet: 1.953 (stål) / 253 (rødt gull) / 153 (platina), levering i april 2020

Mer informasjon er tilgjengelig på breitling.com.


ANNONSE